Koen Garritsen (links) en Mart Schutten, initiatiefnemers van Noaberschappen.nl. Foto: Richard Stegers
Koen Garritsen (links) en Mart Schutten, initiatiefnemers van Noaberschappen.nl. Foto: Richard Stegers

Noaberschappen.nl ondersteunt lokale ondernemers

NoaberBox vol streekproducten vers van het land

BERKELLAND - Een bijzonder initiatief in een bijzondere tijd. Noaberschappen.nl stimuleert en ondersteunt lokale ondernemers in de Achterhoek. Het platform biedt sinds april boxen aan vol streekproducten vers van het land. De manden worden gevuld door leveranciers uit de eigen woonplaats of directe omgeving. “Wij geloven in de kracht van lokale productie en afzet. Dat biedt vele voordelen”, zeggen Mart Schutten en Koen Garritsen van Noaberschappen.nl.

Door Richard Stegers

De wens speelde al wat langer, maar in de coronacrisis werd Noaberschappen.nl daadwerkelijk gelanceerd. “Mensen gunnen de eigen winkeliers een boterham. Dat gevoel wordt versterkt in moeilijke tijden, dan roept de noaberplicht”, verklaren Mart Schutten en Koen Garritsen (tevens eigenaren van BubbelBal.nl). Zij werkten het idee van Rosanne Navis, de vriendin van Mart, verder uit. Rick Navis van Studio Feest ontwikkelde de website.

Gert Smits van Landwinkel Smits in De Heurne was gelijk enthousiast. Hij verleent alle medewerking en is één van de inmiddels al vijftien lokale ondernemers die meedoen aan het nieuwe initiatief. “Je moet het vooral zien als een krachtenbundeling. We werken samen om de consument te kunnen bedienen.” In dit geval met een NoaberBox, een mand vol met heerlijke en eerlijke producten. Het gaat vooral om verse voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groente, fruit, zuivel en brood. “Er zijn verschillende boxen beschikbaar en ze worden aangeboden tegen een faire prijs.” De lokale economie profiteert.

Er worden wekelijks tientallen NoaberBoxen verkocht. “Het gaat boven verwachting. We zijn in april gestart en zonder reclame te maken, weten mensen ons al te vinden. Ze noemen het een sympathiek initiatief. De reacties zijn ook erg positief, het zorgt voor een toenemend aantal vaste klanten.” De tijd is rijp voor dit concept, weten Schutten en Garritsen. “Consumenten zijn zich bewust van wat ze eten en drinken en worden steeds kritischer. Ze willen het liefst verantwoorde en smaakvolle producten uit de regio die kleinschalig worden geteeld. Dat zorgt ook voor de minste milieubelasting. De Achterhoek zet stappen om op allerlei gebieden zelfvoorzienend te zijn. Daar spelen we ook op in.”

De potentie van Noaberschappen.nl is duidelijk. De deelnemende partners zijn van plan om op termijn het werkgebied (dat nu bestaat uit de Oost-Achterhoek) verder uit te breiden en een bezorgdienst in het leven te roepen. Ook is het de bedoeling om speciale boxen bijvoorbeeld voor een barbecue of feestdag te maken. Daarnaast bestaat de wens om via de webshop de mogelijkheid te bieden boxen helemaal zelf samen te stellen en losse producten af te nemen. Nu is er een NoaberBox (ook wel KoopLokaalBox genoemd), bestaande uit producten voor 2 of 4 personen voor ongeveer vier dagen. De ChefBox telt een voor-, hoofd- en nagerecht met recepten en tips van een culinaire professional. Zo was Nel Schellekens de afgelopen maand verantwoordelijk voor de samenstelling. Het menu wisselt iedere maand en wordt steeds door een andere chef-kok uit de Oost-Achterhoek verzorgd. Consumenten kunnen via de webshop al dat lekkers uit eigen bodem bestellen, het liefst voor maandagavond. De NoaberBox staat dan de eerstvolgende donderdag tussen 15 en 18 uur klaar bij één van de afhaallocaties: Landwinkel Smits in De Heurne of De Timp Drive-Thru in Lichtenvoorde. Uiteraard worden de coronaregels nageleefd.

Meer informatie, ook over aansluiten bij dit concept of voor het bestellen van een box is te vinden op de website.


www.noaberschappen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden