Strak georganiseerde inpak afdeling bij Voedselbank Oost-Achterhoek.
Strak georganiseerde inpak afdeling bij Voedselbank Oost-Achterhoek. Foto: Jos Betting

Verwachte drukte bij de Voedselbank blijft uit

Algemeen

OOST GELRE - In tegenstelling tot veel voedselbanken elders in het land, heeft de coronacrisis nog nauwelijks geleid tot extra afname in Oost-Achterhoek. “We hadden verwacht dat meer mensen zich zouden melden, maar tot op heden blijft dat uit,” aldus bestuurslid van Voedselbank Oost-Achterhoek, Heinz Clasen. Wel houdt de Achterhoekse voedselbank er rekening mee dat er nog een stroom aan aanvragen kan komen.

Door Dinès Quist

“Gelukkig hebben we de deuren niet hoeven te sluiten tijdens de coronacrisis,” vertelt Clasen. “We hebben aan het begin van de crisis alle vrijwilligers gebeld en gevraagd of ze nog wilden blijven werken. Sommigen kozen ervoor om thuis te blijven, maar veruit de meesten wilden doorwerken.”

Het distributiecentrum van Voedselbank Oost Achterhoek is gestationeerd op het industrieterrein van Lichtenvoorde. Van hieruit worden vijf gemeenten voorzien van voedselpakketten. Met een wekelijkse uitgave van 370 pakketten is het distributiecentrum een heus pakhuis. Een legertje aan vrijwilligers is ervoor nodig om al het etenswaar op de juiste plek te krijgen. “Ongeveer 150 mensen werken er bij de Voedselbank Oost Achterhoek, allemaal vrijwillig. Negentig daarvan zijn actief in het distributiecentrum in Lichtenvoorde.”

Werken in kleine ploegen
“Om onze vrijwilligers veilig te kunnen laten werken hebben we de werkzaamheden verspreid over de week zodat de ploegen kleiner zijn en we de 1,5 meter maatregel goed kunnen handhaven. Waar we voorheen met zo’n dertig mensen stonden, zijn dat er nu rond de elf. Het is minder gezellig, maar het werkt prima. In het begin stond te telefoon roodgloeiend met mensen die zich als vrijwilliger aan wilden melden, van leraren tot studenten. Helaas hebben we hen niet kunnen aannemen omdat we ze niet kunnen inwerken op 1,5 meter afstand. Maar met de huidige bezetting kunnen we het redden, we zijn supergoed op elkaar ingewerkt, het loopt als een trein.”

Hart en portemonnee open
Even was het bestuur bang dat er door de coronacrisis minder voedsel gedoneerd zou worden waardoor de voedselpakketten minder goed gevuld konden worden. Maar niets bleek minder waar. “We kregen wel minder producten van de supermarkten, omdat er daar in het begin van de coronacrisis veel gehamsterd werd. Daardoor bleef er minder over voor ons,” vertelt Clasen. “Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door restaurants die noodgedwongen bleven zitten met hun spullen. Enkele boeren hielden aardappelen en groentes over omdat de restaurants dicht waren en een aantal cafés en sportkantines moesten van hun frisdrank af, ze wisten ons allemaal te vinden. Aan het begin van de crisis hebben veel gulle gevers hun hart een portemonnee opengezet voor ons, daar zijn we heel blij mee.”

Procedure aangepast
De procedure om in aanmerking te komen voor een voedselpakket, heeft het bestuur aangepast om gedupeerden van de crisis meteen te kunnen helpen. “Iedereen die hulp nodig heeft krijgt sowieso een voedselpakket en hoeft niet eerst de hele procedure te doorlopen, dit gebeurt naderhand. Iedereen kan in een periode van financieel zwaar weer terechtkomen. Voor diegenen die niet meer in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien, staat onze deur wagenwijd open.”


www.voedselbankachterhoek.nl

info@voedselbankachterhoek.nl

Mercatorstraat 35, Lichtenvoorde

Bestuurslid Voedselbank Oost-Achterhoek Heinz Clasen.
Karren vol frisdrank op voorraad.
voorraad op de eerste verdieping

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant