Wilko Poortman overhandigt de routebeschrijving en het naslagwerk aan Daniëlle Fox van Welgelegen. Links cursist Ivan Oonk en rechts cursisten Dagmar Buesink en Trudy Kamp.
Wilko Poortman overhandigt de routebeschrijving en het naslagwerk aan Daniëlle Fox van Welgelegen. Links cursist Ivan Oonk en rechts cursisten Dagmar Buesink en Trudy Kamp. Foto: Kyra Broshuis

Vier nieuwe natuurgidsen van IVN

Algemeen

‘Afgestudeerd’ op de Grolse gracht

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) heeft er vier nieuwe natuurgidsen bij. Trudy Kamp en Wilko Poortman uit Groenlo en Ivan Oonk en Dagmar Buesink uit Lichtenvoorde hebben de tweejarige opleiding tot natuurgids met goed gevolg afgesloten. De eindopdracht van het viertal gaat over de flora, fauna en cultuurhistorische plekken op, in en rondom de Grolse gracht. Ze hebben de route langs of over de gracht kort beschreven op een handige kaart voor onder andere de fluisterboten van Welgelegen en Brouwersnös.

Nooit uitgepraat over natuur
Er is ook een uitgebreid naslagwerk gemaakt door het viertal met uiteraard de beschrijvingen van de flora en fauna maar ook met gedetailleerde uitleg over de wetenswaardigheden langs de gracht. Grollenaar Wilko Poortman (57) is zijn hele leven al in de ban van de natuur en werkt als docent biologie. “Vertellen over de natuur is fantastisch. Daarom heb ik deze natuurgidsenopleiding gevolgd, ik wil graag groepen rondleiden en de opleiding in praktijk brengen.” De opleiding is breed, legt Poortman uit, en gaat niet alleen over flora en fauna maar ook over geologie en het klimaat. “Voor de eindopdracht hebben we de boottochten over de gracht als uitgangspunt genomen. Het verhaal is niet compleet en wij wilden dat graag aanvullen. We zijn heel intensief mee bezig geweest, het was gewoon verslavend. Wist je dat we aan de gracht hele bijzondere bomen hebben? Die bekende treurwilg op de Halve Maan blijkt dus geen wilg te zijn maar een beuk. En deze is ook nog geënt. We hebben ook een moseik en een moeraseik. En wat dacht je van een watercypres en een mammoetboom.”

Poortman is nog lang niet klaar met vertellen over de natuur. “Ik word voorzitter van de vleermuiswerkgroep van het IVN Oost-Achterhoek. Met deze werkgroep geven we (nacht)excursies over vleermuizen. Daarnaast blijf ik me ook inzetten voor de natuurgidsenopleiding van het IVN. Dit is echt helemaal mijn ding. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen belangstelling hebben voor de natuur. Er valt nog zoveel over te leren.”

Interessante feiten
Het naslagwerk levert veel bijzondere weetjes op. Zo staat er geschreven dat het Scherpenbolwerk haar naam dankt aan het feit dat er vroeger recht (scherp) werd gesproken. En voor wie zich afvraagt waarom de gracht ter hoogte van de Joodse begraafplaats zo breed is; in 1796 kreeg de Joodse gemeenschap toestemming om aan de voet van de wal haar doden te begraven. De bomen op de begraafplaats zijn van de Joodse gemeenschap en mogen niet gekapt worden. De laatste begrafenis was in 2005 toen mevrouw Mendels daar begraven werd.

Vissen en vogels
Ook is er te lezen dat de Groenlose gracht 14 vissoorten kent waarvan de snoek de grootste is en het vetje de kleinste. Langs de gracht leven verschillende dieren zoals ratten, rosse woelmuizen, rode eekhoorns, dwergvleermuizen en watervleermuizen. De gracht is belangrijk voor een groot aantal vogels zoals het waterhoentje, de meerkoet, de wilde eend, de fuut, de aalscholver, de blauwe reiger en kuifeenden. “Die laatste zien we de laatste tijd af en toe op de gracht. Best bijzonder omdat ze heel gevoelig zijn voor verstoring. Niet voor niets is de kuifeend een beschermde diersoort”, legt Poortman uit.

Een rondje met de fluisterboot over de Grolse gracht wordt, dankzij de eindopdracht van de vier nieuwe gidsen, een hele andere ervaring. “Er valt zoveel te vertellen over alles op, in en rondom de gracht. Mooi dat wij daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren”, besluit Poortman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant