Juul Cuijpers in de hal van het in Lichtenvoorde gevestigde distributiecentrum van de Voedselbank Oost-Achterhoek. Foto: Theo Huijskes
Juul Cuijpers in de hal van het in Lichtenvoorde gevestigde distributiecentrum van de Voedselbank Oost-Achterhoek. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger van de maand: Juul Cuijpers

Algemeen

‘De Voedselbank in Lichtenvoorde is mijn kindje!’

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Met name in een periode, waarin het coronavirus de gehele wereld in haar grip heeft, komt aan het licht welk een belangrijke functie het vrijwilligerswerk heeft. Vrijwilligerswerk dat niet alleen een helpende, ondersteunende rol vervult, maar in de huidige tijd tegelijkertijd mensen nog meer en beter met elkaar verbindt. En dat zeker ten aanzien van mensen, die als gevolg van de coronacrisis plotseling in een onzekere situatie terecht zijn gekomen. Een organisatie, die in de huidige bizarre tijden een belangrijke functie op vrijwillige basis vervult, is de Voedselbank Oost-Achterhoek in Lichtenvoorde. Namens dit bedrijf zijn in deze rubriek ditmaal de schijnwerpers gericht op Juul Cuijpers, al dertien jaar achtereen vrijwillig coördinator logistiek bij een concern met een brede regionale impact.

Met de op 20 november 1948 in Den Haag geboren en reeds vijftig jaar in Lichtenvoorde woonachtige Juul Cuijpers, hebben wij een gesprek in de kantine van het aan de Mercatorstraat in Lichtenvoorde gevestigde distributiecentrum van de Voedselbank Oost-Achterhoek, van waaruit iedere week voedselpakketten ten behoeve van in totaal 370 gezinnen worden vervoerd naar twaalf uitgiftepunten.

“Ervan uitgaande dat ons cliëntenbestand naast gezinnen ook bestaat uit erg veel alleenstaanden, mag de conclusie worden getrokken dat wij wekelijks bijna duizend mensen voorzien van voedsel”, aldus Juul Cuijpers, die nog even memoreert dat zij destijds een dag na haar aanmelding reeds aan het werk ging voor deze organisatie. “Ik weet het nog goed, het was op een donderdag dat ik een gesprek had en een dag later kon ik al aan de slag. Slechts enkele maanden later in 2007 werd ik reeds in het bestuur opgenomen en maak daar vandaag de dag nog steeds met erg veel plezier deel van uit.”

Van de stad Den Haag naar het dorp Lichtenvoorde
“Als kind heb ik nooit kunnen bevroeden dat ik Den Haag, waaraan ik mijn hart had en nog steeds heb verpand, op jonge leeftijd zou verlaten en die prachtige stad zou inruilen voor het dorpse Lichtenvoorde in de Gelderse Achterhoek”, aldus Juul. “Thuis waren wij met vier meiden, waarvan ik (71) de jongste ben en de oudste inmiddels 88 is. Doordat ik mijn ex-man Herman ter Brugge -inmiddels helaas overleden- leerde kennen, die hier als badmeester in gemeentedienst werd benoemd, moest ik mij in de beginjaren zeventig helemaal aanpassen aan de Achterhoekse inslag, cultuur en mentaliteit. Daar was in feite maar één jaarlijkse kermis voor nodig. Dat volksfeest en met name de daaruit voortgevloeide contacten zorgden ervoor dat ik mij hier, niet alleen bij voorheen de uitoefening van een kantoorbaan, maar ook in mijn vrije tijd helemaal thuis voelde en dat nog steeds doe. Samen met Herman, met wie ik na de scheiding altijd een goed contact ben blijven onderhouden, hebben wij tijdens ons 21-jarige huwelijk twee dochters (Laura en Marit) op de wereld gezet en ben ik inmiddels oma van twee kleinkinderen van respectievelijk 16 en 13 jaar. En om het plaatje compleet te maken, sedert 1995 woon ik aan de Zuivelstraat in Lichtenvoorde. En daar ben ik heel gelukkig samen met partner Clemens Krabbenborg, die evenals dochter Laura ook nog eens onderdeel uitmaakt van het vrijwilligerskorps van de Voedselbank.”

Geen enkele betaalde functie
Degenen, die Juul Cuijpers kennen, weten dat zij zich gedurende haar gehele leven in Lichtenvoorde heeft ingezet ten behoeve van het vrijwilligerswerk. En dat van de zwem- en waterpolovereniging LIVO tot de TV-Krant en van de Boeken- en Platenbeurs tot het woonzorgcentrum Antoniushove, alwaar zij zelfs op vrijwillige basis baliewerkzaamheden verrichtte. “Natuurlijk heb ik ook andere hobby’s, waaronder mijn favoriete kaartspel bridgen, maar het vrijwilligerswerk is en blijft mijn leven. Daarom ben ik ook zo trots op alle 150 vrijwilligers, die zich inzetten voor de Voedselbank, waarvan circa 80 in Lichtenvoorde inclusief chauffeurs en circa 70 bij de in totaal 12 uitgiftepunten in de gehele regio. Niet alleen voor mij, maar voor velen van hen begint het werk reeds op de maandagmorgen en eindigt op de vrijdagmiddag bij het uitreiken van de wekelijkse voedselpakketten. En dan te bedenken dat wij in deze huidige, veelomvattende organisatie geen enkele betaalde functie kennen. Ook niet in de top, daarmee doelende op financieel en organisatorisch gezien belangrijke functies die gepaard gaan met het hebben van een grote verantwoordelijkheid. Er is hier geen plaats voor directiefunctionarissen en al helemaal niet voor bobo’s. Dit alles heeft tot gevolg dat de samenwerking, de onderlinge band en het plezier in dit werk zo groot en hecht is. Niet voor niets is de Voedselbank in Lichtenvoorde mijn kindje!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant