Verschillende boeren gingen mee naar Arnhem om Henk Oonk te steunen. Foto: Jan Oonk
Verschillende boeren gingen mee naar Arnhem om Henk Oonk te steunen. Foto: Jan Oonk

Konijnenfokker uit Vragender doet zijn verhaal in rechtbank

Algemeen

Boeren mee naar Arnhem als steun

Door Mark Ebbers

VRAGENDER/ARNHEM - Vorig jaar oktober kreeg Henk Oonk uit Vragender ongewenst bezoek in zijn konijnenfokkerij van twee dierenactivisten. Een kreeg direct 200 euro boete, de ander is in februari veroordeeld tot een taakstraf, maar ging in hoger beroep. Oonk vond die straffen te laag en schreef een brief aan de officier van justitie om zijn verhaal te doen. Die brief mocht hij afgelopen vrijdagmiddag toelichten in de Arnhemse rechtbank. Een aantal boerengroeperingen greep de dag aan om in de provinciehoofdstad te demonstreren tegen dierenactivisten en voor de boeren, en in het bijzonder om hun Vragenderse collega te steunen.

Oonk kijkt terug op afgelopen vrijdag: “Uit de samenvatting die er vrijdag in de rechtbank van mijn brief werd gegeven, kon ik opmaken dat ze die goed hadden bestudeerd. Ik heb uitgelegd wat de insluiping met mij gedaan heeft.”

Het gaat hem er niet alleen om dat deze specifieke straffen worden verhoogd, het gaat hem er ook - misschien nog wel meer - om dat de activisten moeten stoppen met het soort acties waarmee hij vorig najaar te maken kreeg. “Wij fokkers moeten ook beschermd worden, beide partijen moeten beschermd worden. Veel boeren zijn inmiddels witheet. Het is niet eens meer de vraag of er doden vallen bij een volgende stalbezetting maar hoeveel. Dan kan het ook om mij of mijn vrouw gaan.”

Het deed Oonk goed dat hij afgelopen vrijdagmiddag steun kreeg van boeren die met hun trekkers naar Arnhem waren getrokken. In verband met corona waren het er niet zoveel en op verzoek van hem kwamen ze ook pas nadat de zaak was begonnen. “De gemeente Arnhem steunde ons en verleende alle medewerking. Toen ik naar binnen ging, waren de boeren er nog niet, dan zou ik waarschijnlijk ook emotioneel zijn geworden, maar wel toen ik naar buiten kwam.”

Steun heeft Oonk ook gehad van Linda Janssen, voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). “Ik had Linda gevraagd wat ik wel en niet moest zeggen, toen heeft zij de brieven naar mij gestuurd die zij al naar de ministers had gestuurd, ook naar aanleiding van de brand in de eendenslachterij in Ermelo in mei. En toen kwam ook het idee om er media-aandacht op te vestigen. Van de kant van de ministers hebben we trouwens geen enkele reactie gehad, zelfs geen ontvangstbevestiging. Het leeft daar blijkbaar niet, of nog niet.”

Maar dat er wat moet veranderen, staat voor Oonk als een paal boven water. Wat dat betreft heeft hij veel vertrouwen in Caroline van der Plas. “Zij is bezig met de BoerBurgerBeweging, een nieuwe politieke partij.” En dat is nodig, vindt hij. “Van de huidige partijen komt met name Thierry Baudet van FvD wel veel voor de boeren op, maar of dat na de verkiezingen zo blijft?“

De uitspraak van de rechters ontvangt Oonk over zo’n zes weken; hij hoeft er niet voor naar de rechtbank, hij ontvangt de beslissing schriftelijk. “Met de beslissing hopen we dat er gerechtigheid komt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant