Wethouder Bonsen zet met een druk op de knop de eerste stalen pilaar in de grond. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Bonsen zet met een druk op de knop de eerste stalen pilaar in de grond. Foto: Kyra Broshuis

Bouw IEKC de hoogte in

LICHTENVOORDE - De eerste kolom voor het nieuwe IEKC (Integraal Educatief Kindcentrum) aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde staat. Maandagmiddag ging het gevaarte, onder toeziend oog van wethouder Karel Bonsen, de lucht in. Het IEKC komt op de plaats van de oude Ludgerusschool. De beroemde mozaïeken van Joop Kruip die de oude Ludgerusschool sierden, komen terug in het nieuwe IEKC. Afgelopen februari werden de kunstwerken opgetakeld, verpakt en elders opgeslagen. Kruips weduwe mocht daarvoor officieel de eerste handeling verrichten.

Door Kyra Broshuis

Meerdere organisatie onder één dak
Nu het oude schoolgebouw gesloopt is en de grond verder bouwrijp is gemaakt, wordt langzaam duidelijk hoe het nieuwe gebouw eruit gaat zien. De bouw wordt verzorgd door bouw-installatiebedrijf BINX Smartility uit Groenlo. In het IEKC komen meerdere organisatie samen waaronder Bijeen (de gefuseerde St. Jozefschool en Pastoor van Arsschool), de St. Ludgerusschool, de Hamalandschool (Onderwijsspecialisten), Sotog (Stichting speciaal onderwijs Twente en Oost Gelderland), stichting De Achthoek (peuterspeelzaal) en Zozijn (orthopedagogisch kindcentrum). Het gebouw past precies bij de visie van de samenwerkende partijen en biedt alle ruimte om samen te werken, spelen, leren en leven. Zo komen er onder meer een leerkeuken, ontdeklab en een gymzaal 2.0 in het IEKC. Dit worden ruimtes waar leerlingen samen kunnen koken en bakken, ontdekken en experimenteren en op een moderne manier spelen en bewegen. Wethouder Karel Bonsen noemde het al eerder een ‘unieke plek in onze gemeente en in de hele regio waar kinderen optimaal van kunnen profiteren’."

Livestream
Bij het officiële moment maandagmiddag zijn vertegenwoordigers van bouw-installatiebedrijf BINX Smartility, wethouder Karel Bonsen van gemeente Oost Gelre en IEKC bestuursleden Hans Reede, Marjolein Wenting en Eline Franck aanwezig. De kinderen die straks naar het IEKC gaan, worden zoveel mogelijk bij het bouwproces betrokken. “Tenslotte is het kindcentrum er voor en door hen. Helaas kunnen er vanwege coronamaatregelen geen kinderen aanwezig zijn bij deze mijlpaal. Daarom wordt er vandaag een speciale livestream uitgezonden, waardoor zij het officiële moment toch kunnen volgen”, zegt Bonsen.

2200 ton puin 
Bas Hommelink, directeur Visie & Ontwikkeling bij Binx vertelt dat het vanaf nu heel snel gaat: “In de komende herfstvakantie zal het gebouw er al helemaal staan. Daarna gaan we nog acht maand binnen aan het werk. Bij dit project wordt 2200 ton puin van de oude school hergebruikt. Dat is ongeveer het gewicht van alle inwoners van Oost Gelre samen. Dit wordt een gebouw dat voorop loopt op het gebied van duurzaamheid. Zo komen er 470 zonnepanelen op het dak.” Als alles naar wens verloopt, kan het gebouw medio volgend jaar in gebruik worden genomen.

Nieuwsgierig? Op de websites www.nieuwbouw-iekc.nl of www.iekclichtenvoorde.nl kan alvast een blik in de toekomst worden geworpen. Klik hier voor een link naar filmpje. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden