PvdA vreest voor rotte kies in Mariënvelde

Algemeen

OOST GELRE - De bouwplannen voor het Hof aan de Boog in Mariënvelde staat enkele inbreidingslocaties in de weg. Dat vindt de PvdA. Voorman Richard Klein Tank zegt dat er in de Woonvisie Kleine Kernen staat dat er nadrukkelijk gekeken wordt naar inbreiding op mogelijke locaties. Dat dit in eerste instantie waar mogelijk zelfs de voorkeur heeft boven uitbreiding/nieuwbouw aan de randen van de huidige kernen. “Op den Bond in Zieuwent is hier een mooi voorbeeld van. Ook voor Mariënvelde zijn in de Woonvisie enkele inbreidingslocaties genoemd: de voormalige Breifabriek aan de Waalderweg is hier een van, en onlangs is door de Raad besloten om deze bestemming te wijzigen in 3 wooneenheden. Daarnaast is ook plan Heutinck, gelegen in het hart van Mariënvelde, genoemd als mogelijke inbreidingslocatie voor 6 levensloopbestendige appartementen. Dit wil echter tot op heden niet van de grond komen. Inbreiden (slopen en dan bouwen) is nu eenmaal duurder dan nieuwbouw.”

Door Kyra Broshuis

De Woonvisie
De PvdA wil van het college weten of de planontwikkeling op de Boog niet in conflict staat met de Woonvisie. Ook vraag de partij of de gemeente een rol voor zichzelf weggelegd ziet om in de voortgang van plan Heutinck te participeren. “Dit om te voorkomen dat er op termijn een rotte kies ontstaat. Wij zijn van mening dat er nu marktverstorend wordt gewerkt. Met de snelle realisatie van het plan Hof aan de Boog zijn er relatief veel mogelijkheden om te bouwen in Mariënvelde (3x Breifabriek, 15x Hof aan de Boog en 6x Heutinck) en nagenoeg allemaal voor starters en senioren). Hierdoor komt met name de duurdere maar beleidsmatig gewenste realisatie, vanuit de Woonvisie gedachte, van plan Heutinck in het gedrang”, zo stelt Klein Tank.

Inbreiding voor uitbreiding
Volgens wethouder Marieke Frank wordt er niet in strijd met de Woonvisie Kleine Kernen gewerkt. “Inbreiding gaat voor uitbreiding maar als dat niet mogelijk, of wellicht onwenselijk, is dan kan een uitzondering worden gemaakt. Ook voor het plan Heutinck denken wij actief mee. We hebben een positieve grondhouding en we hebben de ontwikkeling een aantal aandachtspunten meegegeven. We zijn nu in afwachting van de hernieuwde plannen. Het plan voor de afronding van de Boog is positief ontvangen door de inwoners. Er komen ook tweekappers en vrijstaande woningen. Wij zijn van mening dat we het niet marktverstorend is maar juist in behoefte voorziet.”

De PvdA vindt het plan Hof aan de Boog prima maar is wel verbaasd over het grote aantal van 15 woningen. “We willen alleen niet dat andere plannen daar de dupe van zijn. Goed om te horen dat andere inbreidingslocaties ook de volle medewerking krijgen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant