Vrienden van Antoniushove stopt met boeken- en platenbeurs
Boeken en platenbeurs in Antoniushove. Foto: archief Achterhoek Nieuws
Boeken en platenbeurs in Antoniushove. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Vrienden van Antoniushove stopt met boeken- en platenbeurs

LICHTENVOORDE - Vrienden van Antoniushove stopt met het organiseren van de boeken- en platenbeurs. Zij zien geen toekomst meer voor de ooit zo populaire beurs. Vanwege de coronacrisis kan de tweedehands boeken- en platenmarkt deze zomer niet doorgaan. Dit jaar wordt het verzorgingstehuis gesloopt en daarmee verdwijnt ook de opslagruimte.

Door Dinès Quist

Al vanaf 1992 werd de boeken- en platenbeurs gehouden. Tweemaal per jaar, tijdens Kerstklokkenzondag en de Zomermarkt werden duizenden boeken en platen gestald in de recreatiezaal van Antoniushove. In zijn hoogtijdagen stonden mensen in de rij te wachten achter een lint, totdat ze om stipt elf uur mochten toeslaan om populaire 'collectors items' te scoren. “Zo’n dag bracht soms wel 4000 euro op,” vertelt Frans Ticheloven, voorzitter van Vrienden van Antoniushove. Van de opbrengt werden benodigdheden voor de bewoners van Antoniushove gekocht.

Hele partij in verkoop
Met gezonde weemoed denkt Frans Ticheloven terug aan die tijd. “Graag hadden we de beurs nog voortgezet, hoewel het animo voor boeken, platen en cd’s de laatste jaren drastisch minder is geworden. Het woonzorgcentrum wordt gesloopt en we hebben geen andere opslagplaats voor onze boeken en platen. Ook na de verbouwing van het zorgcentrum zal er geen opslagruimte zijn. Door de coronacrisis kan de Zomermarkt-beurs niet doorgaan en komen we dus ook niet van onze spullen af. De zolder van Antoniushove ligt vol met boeken, platen en cd’s er zitten ongetwijfeld mooie items tussen.” Zes- tot zevenduizend platen en cd’s van de meest uiteenlopende muzieksoorten en even zoveel boeken van literatuur, kinderboeken tot aan strips, liggen te wachten op een nieuwe eigenaar.

Zo'n 6- tot

7000 platen

en cd's en

evenzoveel

boeken als één

partij te koop


“De hele partij staat in de verkoop. Gezien de coronamaatregelen kunnen we moeilijk bij de spullen, omdat we eigenlijk niet in het woonzorgcentrum mogen komen. We moeten de zolder in één keer leeghalen en dus is alles voor degene met een leuk bod.”

Met dank aan sponsoren
Niet alleen de beurs maar ook met allerlei andere initiatieven genereren de Vrienden van Antoniushove geld voor kleine of grote zaken voor het welbevinden van de bewoners. De ruim 600 leden en veel sponsoren dragen de bewoners van het verzorgingshuis een warm hart toe. “Met dank aan onze vele sponsoren kunnen we zaken aanschaffen die belangrijk zijn voor het welzijn van de bewoners. Dit jaar hebben we woonzorgcentrum Patronaatshof een relaxstoel gegeven en locatie Antoniushove heeft een fietslabyrint gekregen. Het fietslabyrint neemt de bewoners mee naar hun dorp of buitengebied, kijkend op een scherm vanuit de stoel of vanaf een hometrainer. Alsof ze zelf een ritje maken. Het is geweldig om te zien dat mensen weer helemaal tot leven komen als ze plekken herkennen van vroeger. Daarvoor doen we het. We willen deze mensen een fijne oude dag bezorgen.”

'Dankzij

opbrengst

boeken- en
platenmarkten

en sponsoring

al veel goeds

kunnen doen'


In de dertig jaren dat Vrienden van Antoniushove bestaat hebben ze al heel wat aangeschaft voor deze doelgroep. Een kleine greep uit de waslijst gerealiseerde wensen: rolstoelbussen, duofietsen, tv-schermen, fitnesstoestellen en windschermen. Maar ook interactieve spellen zoals een tovertafel en een braintrainer. Vijf keer in het jaar komt de Antoniusbode uit, ook deze wordt gefinancierd door sponsoren. “Helaas is het momenteel door de coronacrisis niet mogelijk de bode uit te brengen. We gaan ervan uit in 2021 het blad weer rond te kunnen brengen”, vertelt Ticheloven.

De Vrienden van Antoniushove bedankt iedereen die heeft meegewerkt aan het welslagen van de boeken- en platenbeurs.
Belangstellenden voor de partij platen, cd’s en boeken kunnen contact op nemen met Frans Ticheloven.


tel: 0544- 377555

frans.ticheloven@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden