Rob Porskamp (links) en Jos Oostendorp proosten op de nieuwe toekomst. Foto: Henri Walterbos
Rob Porskamp (links) en Jos Oostendorp proosten op de nieuwe toekomst. Foto: Henri Walterbos

Jos Oostendorp draagt stokje brouwerij over aan Rob Porskamp

'Ik ben trots op wat hier allemaal staat'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Wisseling van de wacht bij Brouwersnös. Directeur en ‘gezicht’ Jos Oostendorp heeft besloten de speciaalbierbrouwerij te verlaten. Per 1 juli worden zijn taken verdeeld maar zal Rob Porskamp het directeurschap overnemen. Dit naast zijn activiteiten als uitbater van het proeflokaal en sportcafé Den Elshof. Beide mannen zitten vrolijk lachend op het terras van Brouwersnös en proosten met uw verslaggever als deelgenoot met een proefglas van een, nu nog naamloos, nieuw biertje dat deze week het levenslicht zal zien.

Avontuur
“Het avontuur startte in oktober 2014 toen Andries en Frans de Groen me belden met de vraag of we samen een brouwerij zouden beginnen in Groenlo. Zij weer naar aanleiding van een vraag van de burgemeester”, begint Jos. “De rest is geschiedenis. In 2016 werd het bekend en ging het snel. Op de 11de van de 11de bij de Lange Gang klopte Rob me op de schouder. ‘Als je nog iemand nodig hebt voor de horeca, dan weet ik er nog wel een.’ Daar waren we nog niet mee bezig maar het kwam wel zover. Ik heb het gehele project meegemaakt, de start, de opening. Ik denk dat wat we er neergezet hebben goed is. Daarna kwam eigenlijk de vraag ‘wat ga ik straks doen?’ Dat is niet de algemene bedrijfsvoering van een brouwerij. Daar komt het in het kort op neer.”

Van tevoren had hij het zich nooit afgevraagd. “Ik ben een beetje Pipi Langkous. Ik weet niet of ik het kan, ik zie wel,” lacht Jos, zichtbaar opgelucht dat de kogel door de kerk is en hij fris aan nieuwe uitdagingen begint. "Echte bedrijfsvoering is niet mijn ding. Ik ben liever bezig met projecten, zoals dit jaar nog mijn eigen bier Yellow Moon op de markt brengen en begeleiden. In maart hebben we beslist dat ik tot eind juni zou blijven, het netjes af te handelen en over te dragen. We zitten nu volop in de overdracht. Ik blijf als mede-eigenaar, aandeelhouder en ambassadeur aan de brouwerij verbonden. Daar verandert niets aan. Ik heb gewoon zin om weer met andere dingen aan de slag te gaan en blijf wel met bier bezig. Ook Yellow Moon blijft hier gebrouwen worden.” Jos kijkt met een zeer voldaan gevoel terug op zijn jaren als gezicht van de brouwerij die een ware trekpleister voor Groenlo werd. “We zijn hier als een keizer onthaald. Echt iedereen was enthousiast. Het is allemaal van een leien dakje gegaan. Ongekend. Ik ben trots op wat hier allemaal staat. Dat Rob het overneemt daar ben ik blij om. Ik was anders niet met een fijn gevoel weggegaan.”

Jos: 'Echte

bedrijfsvoering

is niet mijn

ding, ik ben

liever met

projecten

bezig'


De invulling van de opvolging verliep eveneens van een leien dakje, eigenlijk volgens een natuurlijk proces. Het profiel was simpel, volgens Jos. “Het moest iemand zijn die in Groenlo geboren was, iets met Groenlo, speciaal bier en binding met de brouwerij heeft. Rob voldoet aan al die dingen.”

Jammer
“Dat Jos weggaat vind ik vooral jammer. Ik wist het wel maar heb er helemaal niet bij nagedacht of ik het over wilde nemen. Ik heb nooit over ambities nagedacht. Ik zeg eigenlijk nog steeds ‘Ik weet nog steeds niet wat ik later worden wil.’ Zijdelings deden we al heel veel samen, was ik al betrokken, we hebben korte lijntjes, en ik bemoeide me toch al overal mee.” Jos lacht en knikt bevestigend. “Natuurlijk zou ik wel dingen anders willen, maar toen vroeg Frans me enkele weken geleden of ik de leiding over de brouwerij, de brouwers en de verkoop op me wilde nemen. Daar moest ik over nadenken, maar het kwam op mijn pad en dacht al snel ‘ach, waarom niet?’ Afgelopen week heb ik de knoop doorgehakt. Jos heeft hier een fantastische basis neergelegd. Daar gaan wij mee verder.”

Goed team
Rob ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben een heel goed team. Daar doen we het samen mee”, is Rob nuchter maar ook snel daarna euforisch. “We moeten gewoon bier gaan verkopen. We hebben alles goed voor elkaar hier. We hebben een topbrouwerij, een fantastisch mooi pand als proeflokaal met een grote historie, we liggen in een fantastisch park in misschien wel de mooiste stad van Europa. We hebben bootjes, liggen dicht bij het centrum. We hebben alles mee. De corona heeft ons wel een beetje teruggeworpen, maar we gaan verder met het veroveren van de Achterhoek en Twente, daarna de rest van Nederland en de wereld.” “Maar we zijn in de corona-periode wel gewoon doorgegaan. Er zijn prachtige initiatieven ontstaan”, vult Jos aan.

Ook brouwer Johan Schröder verlaat de brouwerij. Hij keert op eigen verzoek weer terug naar de Insellbrauerei in Rügen, waar de neven De Groen eveneens mede-eigenaar van zijn. Jos weet al waar hij 1 juli mee begint. “Ik heb een boek gekregen van Ronald Giphart. Dat gaat over zes biervrienden en heet ‘Alle tijd’, lacht Jos.

(Apart kader)

Nieuwe bieren ‘#2020-1’ en ‘Fiere Marie’
Het biertje dat deze week uit de tap stroomt heeft als werktitel ‘#2020-1’. Het is een bier naar een idee en wens van Rob. “We zoeken een moderne jeugdige naam die bij jongeren goed valt. Ik heb altijd gezegd dat ik een Kölsch-achtig bier wil. Kölsch is een algemene naam van dertien brouwerijen. Het is een beschermde naam. Het mag alleen maar binnen Köln gebrouwen worden. Het idee ligt er al van begin af aan. Het is een 4.8% bier. Johan zegt ‘Es ist Bier, das kan man morgens trinken.’ Een lekker doordrinkbaar bier. Het is ook voor mensen die hier vragen of we ook ‘normaal bier’ hebben. Dat hebben we niet omdat we een speciaalbierbrouwerij zijn. Vanaf deze week hebben we het wel, gebrouwen volgens ons systeem van ambachtelijke open bovenvergisting. Speciaal normaalbier. Een oerbier, volgens Andries. Het moest geen pils zijn maar het mag er gerust iets tegenaan schuren. We willen daar 0,4 liter glazen bij hebben. Het moet een van de iconen worden van Brouwersnös. Het bier komt voorlopig alleen maar van de tap. Ook het bier ‘Fiere Marie’ gaan we binnenkort presenteren. Een zogenaamde New England India Pale Ale. We hebben nog heel veel plannen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden