Foto: Achterhoek Nieuws
Foto: Achterhoek Nieuws

Het verhaal van de kudde en zijn herder

Jaren geleden was er tussen Lichtenvoorde en Groenlo een kudde schapen die geen eigen stal had. Het ene deel van de schapen zocht 's avonds een stal ten noorden en het andere deel een stal ten zuiden. Omdat ze graag als kudde bijeen wilde blijven, werd besloten om gezamenlijk een stal te bouwen. Zo gezegd, zo gedaan. Met vereende krachten werd een mooie stal gebouwd en kwam er een herder. Elk schaap was tevreden en het leven kabbelde rustig door. Er werden lammetjes geboren, er gingen schapen dood.

Op een dag vertelde de herder zijn schapen dat hij hen ging verlaten, want hij werd te oud. Vanuit de grote stal, ver weg, kwam een brief, waarin stond dat er een nieuwe herder zou komen. Deze herder was jong, zat vol ideeën en stond midden tussen de kudde. Hij zorgde er ook voor dat er heel veel schapen zich vrijwillig aanmelden voor allerlei klusjes, zoals het schoonhouden van de stal, voorlezen voor de lammetjes, dat de omgeving van de stal er weer mooi bij lag, er werd voorgelezen aan de schapen enzovoort.

Kortom, het was goed vertoeven in deze stal, totdat er weer een brief kwam vanuit de grote stal. Deze herder moest onze stal verlaten en we zouden een andere herder krijgen. Alles wat we probeerden om deze herder te houden, liep op niets uit. De brieven werden, denk ik, onder het wollen kleed geschoven bij nog zoveel andere brieven. Zo gebeurde dit nog een aantal malen. Alle herders die we hadden, vonden het fijn bij onze kudde en probeerden de kudde bijeen te houden, al was dat in die tijd best wel moeilijk.

Op een dag kregen we weer een brief, dat de herder naar een andere stal moest en wij een nieuwe herder zouden krijgen. We vonden het jammer dat hij weg moest, maar ja, we waren er wel aan gewend. Deze herder had een hele andere aanpak. Dat was wel wennen voor de kudde. Daar waar de kudde gewend was aan een herder tussen de schapen, ging deze er boven staan. Alles wat door de andere herders en de kudde samen heel voorzichtig was opgebouwd werd door deze herder radicaal afgebroken. Het was een gemopper en geblaat in de stal. Protesten liepen op niets uit, want de herder was de baas. Veel schapen verlieten de stal, op zoek naar een beter heenkomen.

Op een avond had de kudde haar jaarlijkse feestavond. Door omstandigheden kon dat niet buiten, dus werd het in de stal gevierd. Het werd een leuk, gezellig feestje, zonder gemopper. De volgende ochtend verliet de kudde, nog napratend over de feestavond de stal. Bij terugkeer naar de stal, bleek dat de deur op slot zat. Alle schapen waren zeer verbaasd. Totdat ze de reden van de sluiting hoorden. Het blijkt dat op de feestavond niet alleen schapenmelk was gedronken. Eén schaap had koeienmelk gedronken en dat kon volgens de herder echt niet door de beugel. Hij wilde even overleggen met de herder uit de grote stal. De kudde zocht in de buurt maar een plekje om te overnachten, onder veel gemopper en ongeloof.

Op een avond, het was al donker, hoorde een van de schapen gerommel en gestommel bij de stal. Wat bleek, de herder was terug en had de stal weer open gedaan. Wat er allemaal voor de deur van de stal is gebeurd, weet geen schaap, maar de kudde vindt het wel vreemd dat het in het diepste geheim moest gebeuren. Om een lang verhaal kort te maken, de stal is weer open. Maar ik, ik denk dat ik ook de kont tegen de krib gooi en op zoek ga naar een onderkomen waar ik word gewaardeerd voor wat ik doe. Misschien dat ik nog wel eens in de stal kom, maar niet wanneer deze herder ook in de stal is.


Joke Bleumink

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden