Grenspendeladvies: veel vragen over corona

REGIO - Ondanks de coronapandemie is het druk bij het GrensInfoPunt van de EUREGIO. Grensgangers en ondernemers hadden de afgelopen maanden en ook nu nog tal van vragen over de uitwerkingen van de coronamaatregelen op hun persoonlijke situatie.

Het adviescentrum voor grenspendelaars hield zich bezig met verschillende thema's, bijvoorbeeld: 'In welk land vraag ik een uitkering aan bij arbeidstijdverkorting of werkloosheid?', 'Welke regels zijn er voor zelfstandigen?', 'Blijf ik verzekerd in het land waar ik normaal gesproken werk maar niet woon, Nu ik thuis werk in het land waar ik woon? En wat zijn de fiscale gevolgen?'.

Tussen half maart en eind mei heeft de GrensInfoPunt van de EUREGIO de vragen van 688 personen behandeld. Hiervan hadden 276 personen vragen over corona. Vooral veel zelfstandigen die over de grens werken, hadden behoefte aan advies over hun situatie. "Deze buitengewone tijd kan het beste samen worden aangepakt", zegt de directeur-bestuurder van de EUREGIO, Christoph Almering. "We zijn blij dat de GrensInfoPunten nu ook grenspendelaars in de regio kunnen helpen met hun specifieke vragen. We doen dit met de middelen die nu mogelijk en veilig zijn, dat wil zeggen digitaal en telefonisch. We beginnen opnieuw met persoonlijke adviesgesprekken zodra de situatie dat toelaat". Als gevolg van de verschillende corona-beschermingsmaatregelen in Nederland en Duitsland kunnen de spreekuren voor grenspendelaars, die normaal gesproken regelmatig in verschillende gemeenten van de EUREGIO plaatsvinden, tijdelijk niet plaatsvinden. Het is ook nog niet mogelijk om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Aan de andere kant is het aantal e-mails en telefoontjes dat het GrensInfoPunt bereikt de afgelopen maanden enorm toegenomen. Vragen kunnen per e-mail of telefoon gesteld worden. Hiervoor is een aanvraagformulier op de website beschikbaar:https://grenzinfo.eu/eur/nl/aanvraag.

De GrensInfoPunten langs de grens hebben een gezamenlijke website, www.grensinfopunt.eu, waarop zij zoveel mogelijk informatie per land hebben verzameld over het coronavirus en de gevolgen ervan voor grenspendelaars.

Ook projecten staan niet stil
Verschillende organisaties en onderwijsinstellingen in de EUREGIO maken het beste van de huidige situatie en proberen ook nu grensoverschrijdende initiatieven te realiseren. Zo heeft de EUREGIO-Raad nu het INTERREG-project 'Digitalisering in het onderwijs' goedgekeurd. De Academie Pedagogiek & Onderwijs (Enschede), het Zentrum für Lehrerbildung (Münster) en het Institut für Berufliche Lehrerbildung (Münster) bundelen in dit project hun krachten om het gebruik van digitale media in het onderwijs over de landsgrens heen te bevorderen. Het belang van digitale tools in het onderwijs werd de afgelopen maanden tijdens de lockdown nog eens extra duidelijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden