Ben Freriks is de oprichter van voedselcoöperatie GOED-VOLK.
Ben Freriks is de oprichter van voedselcoöperatie GOED-VOLK. "Voedselproductie kan veel simpeler en goedkoper met een betere prijs voor de boer en minder effect op het milieu." Foto: Annekée Cuppers

Ben Freriks richt Lichtenvoordse voedselcoöperatie op

Algemeen

'Met GOED-VOLK willen we lokale (biologische) producten betaalbaar maken voor iedereen'

LICHTENVOORDE - Betaalbaar vers en gezond voedsel uit de regio met een eerlijke prijs voor de boer en de minste effecten voor het milieu. Nu in deze coronaperiode steeds meer mensen er voor kiezen om hun verse producten bij de lokale boer te kopen, is volgens Ben Freriks de tijd rijp voor een heuse voedselcoöperatie. Met de oprichting van GOED-VOLK, Voedselcoöperatie Lichtenvoorde, wil Ben een groep mensen samenbrengen om samen lokaal voedsel in te kopen én, voor wie dat wil, samen op te eten.

Door Annekée Cuppers

Van huis uit is Ben Freriks ict-er en vooral werkzaam voor festivals. Vanuit zijn persoonlijke interesse in voedsel en de productie daarvan, volgde hij een agrarische opleiding. Tijdens een van zijn stages kwam hij terecht bij een biologische boerderij in Lievelde en zag daar hoeveel belangstelling het publiek heeft voor duurzaam en biologisch verbouwd voedsel. "Ik loop al jarenlang rond met het idee dat onze voedselproductie veel simpeler en lokaler kan. Gezond eten met producten uit de regio voor een betaalbare prijs én een goed inkomen voor de boer. Nu ik in deze coronatijd geen werk meer heb vanuit het festivalwereldje, is de tijd rijp om deze idealen om te zetten naar concrete stappen en daarom ben ik voedselcoöperatie GOED-VOLK gestart."

Producten kopen bij de lokale boer kent volgens Ben veel voordelen. "Groente, fruit, aardappelen, zuivel, vlees en eieren maar ook brood en bier, veel producten worden hier in de regio geproduceerd. Koop je je producten rechtstreeks bij deze boeren, dan heb je niet alleen lekker en supervers eten op je bord, je zorgt er ook nog eens voor dat de spullen niet onnodig verpakt en vervoerd hoeven te worden. Bijkomend voordeel is dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn product én dat je je geld investeert in de lokale economie en daar worden we allemaal beter van. Je krijgt ook meer waardering voor je eten als je ziet waar het vandaan komt."

Wat is de bedoeling van de voedselcoöperatie?
Ben vertelt: "Een coöperatie is niet meer dan een afspraak om met een groep mensen bij een of meerdere boeren producten in te kopen. En omdat je met meerderen bent, kan zo'n boer verbouwen waar vraag naar is en dat is gunstig voor de prijs. Met GOED-VOLK wil ik nog een stapje verder gaan en proberen een volledig biologisch en ecologisch assortiment aan te bieden door samenwerkingen met de groothandel zodat je je biologische boodschappen voor de hele week op één plek kunt bestellen. Voor veel mensen is boodschappen doen en koken vaak lastig in te passen in hun drukke dag. Om dan ook nog verschillende adressen langs te gaan om producten van de lokale boer te kopen, is tijdrovend en onpraktisch. Door dit centraal te regelen is er plek voor een kopje koffie en ontmoeting met andere deelnemers."

Ben's initiatief staat nog in de kinderschoenen, toch hebben er zich al zo'n tien gezinnen aangesloten bij GOED-VOLK. Uiteraard zijn ook eenpersoonshuishoudens van harte welkom. "Ook kom ik graag in ook contact met vrijwilligers die mee willen denken en organiseren om de coöperatie van de grond te krijgen. Een ander kenmerk van een coöperatie is namelijk dat er geen winst wordt gemaakt en je met elkaar het project draagt en verder ontwikkelt. De ideeën kunnen dus nog alle kanten op, wat dat betreft."

Samen Eten
In aanloop naar de voedselcoöperatie is Ben onlangs gestart met 'Samen Eten', een gezamenlijke warme maaltijd op de eerste donderdag van de maand waarbij iedereen, dus ook als je geen lid bent van GOED-VOLK, voor een klein bedrag aan kan schuiven. Op het menu gerechten gemaakt met (biologische) producten uit de regio, aan tafel iedereen die graag lekker en gezond wil eten en het daarbij gezellig vindt om met elkaar aan een grote stamtafel te zitten. "Dat sociale aspect, dat vind ik erg belangrijk. Samen eten zorgt voor ontmoeting en verbinding. Daarom heb ik bewust de samenwerking gezocht met Het Blok. Zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hechten veel waarde aan sociale samenhang en betrekken veel van hun producten van lokale leveranciers. De kok van Het Blok bereidt de maaltijd, deelnemers kunnen zo aanschuiven maar wie het leuk vindt om te helpen in de keuken, is van harte uitgenodigd."

Meer informatie?
Wie aan wil haken bij Ben's ideeën of vragen heeft over zijn initiatief kan contact met Ben opnemen via goed-volk@hotmail.com of bellen met 0637 179 222. De eerstvolgende editie van Samen Eten is op donderdag 6 augustus. Inloop vanaf 17.30 uur en aanschuiven kost 8,50 euro per persoon. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@het-blok.com of de facebookpagina.

Maandelijks kan iedereen deelnemen aan Samen Eten. Foto: eigen foto
De keuken van Het Blok. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant