De bijsluiter-maatschappij

De bijsluiter-maatschappij

Bijsluiter:
Laat ik voorop stellen dat iedere dode er een teveel is. En dat we mensen met een kwetsbare gezondheid moeten beschermen. Wekenlang op de IC aan de beademing liggen, dat gun ik niemand. En ik wil natuurlijk never nooit beweren dat ik meer verstand heb van het Covid-19 virus dan onze gelauwerde virologen, epidemiologen en immunologen.

Dat gezegd hebbende, kunt u nu rustig verder lezen.

Wil je als bezorgde burger tegenwoordig kritiek uitoefenen op regeringsbeleid (herstel: kritiek is niet eens nodig, ter discussie stellen is al voldoende), dan moet je op voorhand al een hele riedel aan voorbehouden, excuses en mea culpa's paraat hebben om niet direct als een meedogenloze, hersendode antivaxxende 5G-gekkie te worden weggezet. Of erger.

Bijsluiter: in de volgende uiteenzetting scheer ik rücksichtlos en zonder enige vorm van nuance iedereen over een kam. Dat mag ik, want dit is een column.

Ik leerde van de week dat er in dit coronatijdperk twee soorten mensen bestaan: deugers en niet-deugers. Deugers houden zich keurig aan de regels en peinzen er niet over om ook maar enige vraagtekens te zetten bij het heilige kabinetsbeleid, hoe krom, onlogisch en infantiel dit ook kan zijn. Niet zeuren, gewoon accepteren en we moeten dit samen doen. En waag het niet te stellen dat dit virus niet le-vensgevaarlijk is want de oom van mijn buurman zijn vriend en daar weer de zoon van, lag wekenlang op de ic en de familie moest wel tot drie keer toe afscheid nemen. En eigenlijk vallen al die lockdown-maatregelen toch best wel mee? Tenminste, als we er zelf niet zo'n last van hebben, heeft een ander dat vast ook niet.

Niet-deugers zetten zich af tegen de mainstream media. Ze volgen gretig de interviews op Café Weltschmerz, lezen dagelijks het blog van Maurice de Hond en leggen op verzoek van Viruswaanzin-goeroe Willem Engel bananen neer bij de landelijke rechtbanken. En waag het niet te stellen dat dit virus le-vensgevaarlijk is want 98% van mensen die besmet raken, wordt niet eens ziek. Van Dissel heeft het zelf gezegd. En al die lockdown-maatregelen brengen enorme schade toe aan ons welzijn en de economie. Tenminste, daar hebben we zelf last van dus een ander vast ook.

De media, die smult er gretig van maar verzaakt ondertussen zwaar zijn plicht. Daar heb ik zelf maar even een term voor bedacht: deugt-niet. Want in plaats van beleidsmakers kritisch te bevragen naar het gemorrel aan onze grondrechten en virologen het vuur aan de schenen leggen over de wetenschappelijke onderbouwing van hun adviezen, verspreiden ze kritiekloos de corona-propaganda van de overheid. De hoofdredacteur van de Volkskrant gaf het zelfs zonder blikken of blozen toe in een radio-interview: 'In tijden van crisis is het niet de taak van de pers om kritisch te zijn'. Bijsluiter: Niet kritisch zijn kan de democratie ernstige schade toebrengen

Gelukkig maar dat de regering nu met zomerreces gaat. Met die crisis valt het dan zo te zien wel mee.


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden