Foto: Ank Rutgers-Hoitink
Foto: Ank Rutgers-Hoitink

Vragender tien jaar geleden: aan een grote ramp ontsnapt?

VRAGENDER - Bijna tien jaar geleden werd in Vragender de torenspits van de kerk geblazen. Lezer en redacteur van de site Oudvragender.nl, Wim Rutgers, haalt herinneringen op aan die dag.

"Maandagmorgen 12 juli 2010 twaalf uur, het wekelijkse tennispartijtje met Joop Ikink. Hoewel er voor vanmorgen later wat regen en wind wordt verwacht, beginnen we vol goede moed aan onze wedstrijd. Een uur is niks dus tegen half één zijn we nog druk bezig. Hoewel de lucht richting het zuiden wel wat donker begint te worden, slaan we nog kranig door. In een ooghoek zie ik een schoolklas fietsend voorbij komen op de Pastoor Scheepersstraat richting Aalten.

Het begint nu toch wel wat harder te waaien en we houden even pauze. Joop en ik rapen de ballen bij elkaar en gaan naar de ruimte onder de in aanbouw zijnde overkapping bij het nieuwe clubgebouw. We zoeken een zitplaats op een stapel planken tegen de achtermuur van het terras. Het begint nu wat harder te waaien en het regent ook wat. De wind is best stevig en terwijl we vrij rustig zitten te praten over van alles. Door de lucht vliegen wat takjes, bladeren, groengele stof en hoe vreemd: aan de overkant van de tennisbaan komt de enorme plastic bal voorbij die bij café Overkamp op het platte dak lag.

Als de wind zo tegen één uur wat minder wordt, besluiten we de sportieve oefening voor vandaag te beëindigen en gaan huiswaarts. Joop met de auto en ik fiets. Ik weet nu nog niet waarom, door de Sieverdingstraat, binnendoor naar huis. Onderweg zie ik inderdaad wat takken en blad op de weg liggen. De fiets gaat in de schuur en zo kom ik in de keuken. Als mijn blik naar buiten gaat, zie ik bij de overburen een aantal mensen op de stoep staan die het dorp inkijken. Onwillekeurig en vooral nieuwsgierig kijk ik nu ook in die richting om te ontdekken wat de buurt zo boeit. Het lijkt als in een film. Als ik richting dorp kijk, zie ik een afgeknotte kerktoren, zonder zijn spits, als in een horrorfilm. Ik haast me naar buiten om te zien of die eerste indruk werkelijkheid is. Waarachtig, de torenspits is er af. Ik roep de nog niets vermoedende buurman Martin, die voor zijn huis staat, naar de straatkant. “Kom eens kijken, de kerktoren ligt er af!" De volgende minuten vullen zich met ontzetting en verslagenheid als we in het dorpscentrum komen en de trotse torenspits als een ongekende hoeveelheid houtpuin dwars over het kruispunt zien liggen tot op het terras van café Overkamp. Hoe is het mogelijk dat wij op een afstand van ongeveer vijftig meter niets van die klap hebben gehoord?

De omvang van het gebeurde wordt langzaam duidelijk: Ans Overkamp is binnen enkele seconden aan een wisse dood ontsnapt, de voorbij fietsende schoolklas heeft op het laatste moment een veilig heenkomen gevonden in een wagenloods bij Klein Ikink aan de Heelweg. Langs de Heelweg en aan de Meddoseweg zijn volwassen bomen afgeknapt als lucifershoutjes, het kruisbeeld aan de Heelweg is totaal bedekt en grotendeels vernield door gevallen eiken, bij voederbedrijf Gunnewick is een voorraadloods met grondstoffen voor veevoer totaal vernield en door het dorp razen ambulances en brandweerauto’s naar het in aanbouw zijnde ‘tentenkamp’ van de Zwarte Cross in de Schans. Gelukkig blijven de gevolgen ‘beperkt’ tot enkele lichtgewonden en veel materiële schade.

Vanaf een uur of twee is de storm over Vragender plaatselijk, regionaal, Gelders, Nederlands en de volgende dagen zelfs wereldnieuws. 'Een reusachtige wervelwind teistert het dorp Vragender en blaast de spits van de kerktoren' Geen doden maar een onvoorstelbare puinhoop op meerdere plekken als getuigen van ongemeen natuurgeweld. Zouden we zittend bij het in aanbouw zijnde clubgebouw aan iets ‘ergers’ zijn ontsnapt?"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden