Een project waar ZSOM van haar aandeel in heeft. The Passion Lichtenvoorde met op de schermen de beelden van hetgeen er op het podium of buiten gebeurt. Foto: PR
Een project waar ZSOM van haar aandeel in heeft. The Passion Lichtenvoorde met op de schermen de beelden van hetgeen er op het podium of buiten gebeurt. Foto: PR

ZSOM presenteert livestreaming, maar ook op zoek naar vrijwilligers

'Er is iemand bij ons begonnen die nu de Tour de France doet'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Afgelopen jaar vierde de ZSOM (Ziekenomroep Sound Of Music) uit Groenlo haar 40-jarig jubileum. Ondanks deze respectabele leeftijd ontwikkelt de uit 25 vrijwilligers bestaande omroep zich nog steeds, is men op de toekomst voorbereid.

Sjaak Hulshof (61) is een van de kartrekkers en bevlogen vrijwilliger van de club. Voor al zijn verdiensten voor ZSOM werd hij hiervoor afgelopen jaar Koninklijk onderscheiden. “Daar ben ik supertrots op, maar wat we zien is dat de gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers naar 65 plus gaat, sommigen al richting de 70. We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen ondersteunen bij onze activiteiten,” begint Hulshof. “Afgelopen jaar zijn twee nieuwe vrijwilligers aangesloten maar we kunnen er nog wel meer gebruiken. Voor jongeren die de school van de media doen of iets in die richting, is deze omroep een perfecte leerschool. Hoe kun je nou mooier camera- en journalistieke ervaring opdoen dan bij onze ziekenomroep? Het betekent niet dat men hele dagen actief moet wezen. We hebben zoveel verschillende rollen binnen de omroep die ingevuld zouden kunnen worden. Regisseurs, tekstschrijvers, geluidstechnicus, maar ook camerawerk, waar je ook weer verschillende soorten werk in hebt. Je kunt actief zijn met de regiewagen. Dat betekent dat je met een ploeg van zes personen een eindproductie maakt, maar je kunt ook zelf met een camera op pad om je eigen film of verslag te maken. Daar kun je veel van je creativiteit in kwijt. Waar we nu tegenaan lopen is dat we soms moeilijk een ploeg kunnen samenstellen en we wel eens ‘nee’ moeten verkopen.”

Vrijwilligers-

werk bij ZSOM

is vaak de

opstap naar

professioneel

werk

Veelgevraagd
De ZSOM is ondanks haar amateurstatus vanwege haar vakmanschap en kwalitatief hoogstaande producties veelgevraagd bij allerhande producties en evenementen in de gehele Achterhoek. “We zijn vrijwilligers maar op een gegeven moment wordt de belastbaarheid zo groot dat we ‘nee’ moeten zeggen. Kijk alleen al naar dit jaar. In de periode april/mei hadden we een overvolle agenda, maar alles werd gecanceld vanwege de corona. Zeer veel bevrijdingsopenluchtspelen, concerten, The Passion, ‘Spiegelingen’ in Lichtenvoorde. Van alles was gepland. Het zijn allemaal nog hele leuke evenementen ook. Het is geen saai werk wat wij doen. Het is een hele leuke hobby.”

Hulshof kan er uren over praten. “Als iets om 20.00 uur begint dat ga je om 18.00 uur weg, bouw je op, want je wilt graag een uur van tevoren alles getest hebben. Als het dan om 22.30 uur klaar is, ga je een half uur opruimen en je gaat weer naar huis. Dan ben je klaar. De eindmontage doet de regisseur meestal. Tegenwoordig is dat niet meer zoveel werk. Als je zegt ‘ik wil maar zes keer per jaar met zo’n setopname mee,’ dat is prima. Iedereen mag zelf bepalen hoeveel tijd hij/zij er als vrijwilliger in wil steken. Je kunt hier als jongere maar ook als 40- en 50-jarige zoveel voldoening uithalen. En je komt bij evenementen waar je normaal gesproken niet zo makkelijk naar toe zou gaan en achter de schermen, waar je normaal gesproken niet komt. We hebben goede contacten met De Storm en Amphion, waar we regelmatig opnemen. Dat is hartstikke leuk.”

Miljoenen streams
Verenigingen maar ook grote evenementen weten de ZSOM makkelijk te vinden. “We doen bloemencorso’s, de carnavalsoptocht Groenlo, openluchtspelen, toneelstukken, muziekconcerten. We hebben ook vele jaren Marianum LIVE gedaan. Sommige clips op You Tube zijn al ruim een miljoen keer bekeken. ‘Adiemus’ zelfs 4,2 miljoen keer. We hebben ook enkele kluchten geregistreerd van acteur Arijan van Bavel: De Vlaamsche Pot, Heel Holland bakt, Medisch Centrum West. Onze opnames worden bij regionale omroepen gebruikt zoals Omroep Brabant. Onze registratie van Bloemencorso Lichtenvoorde 2019 kwam zelfs op SBS6. Het is een hele mooie leerschool voor jongeren die iets met media willen doen.”

Live streaming
“We maken ook iedere 14 dagen een eigen Regiojournaal. Daar hebben we een eigen ploeg voor. Niet dat we naar branden en dat soort acute zaken toegaan. De items voor het Regiojournaal zijn vooral afgestemd op onze doelgroep, zieken en bejaarden, en zij die niet overal naar toe kunnen gaan. Wat zij missen proberen wij dan aan te bieden via tv of You Tube. Nieuws dat al in de media is geweest gaan wij nader uitlichten. Het voegt wat toe aan hetgeen je elders al gelezen hebt.”

De ZSOM kan op een hoog niveau werken, mede vanwege haar materieel. “We hebben de zaakjes goed voor elkaar. Een keurige regiewagen waar we met vier camera’s kunnen werken. Sinds kort hebben we ook de mogelijkheid voor live streaming. Dat hebben we al enkele keren uitgetest. De komende periode gaan we daar waar organisaties toestemming geven de mogelijkheid bieden het thuisfront mee te laten genieten, zoals eindmusicals van basisscholen. Dan kunnen opa en oma thuis meekijken. Dat is een mooie bijkomstigheid. Normaal gesproken waren die meegekomen naar school maar in verband met die anderhalve meter kan dat niet.

Archief
Ook heeft de ZSOM sinds kort een nieuwe website. “Die is zeer gebruiksvriendelijk. Daar kun je straks op ‘live’ klikken maar ook in ons archief kijken. We hebben alles digitaal en op DVD. Zou mooi zijn dat zich iemand aanbiedt die dit verder uit zou willen bouwen. We willen graag onze hobby uit blijven oefenen. Je hoeft niet per se een passende achtergrond te hebben maar je moet er wel iets affiniteit mee hebben. Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn. Man/vrouw maakt niet uit, ook leeftijd niet.”

De ZSOM kan een mooi opstapje zijn naar professioneel werken. “Een jonge knaap die bij ons begonnen is heeft een eigen bedrijf opgezet, er is iemand bij ons begonnen die nu de Tour de France doet. Meerdere mensen hebben carrière gemaakt via ZSOM. Lijkt het je wel iets maar heb je twijfels, loop een keer mee en kom er zelf achter of je het leuk vindt.” Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie hebben, stuur een mail naar info@zsom.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden