Afbeelding

Intelligente lockdown -2

Algemeen

Al sinds het begin van het Nederlandse corona-beleid heb ik mij een ding tot hoofdbrekens afgevraagd: waarom spreekt de regering van een intelligente lockdown? Nou, beste lezers, ik ben eruit.

Het is namelijk niet zo dat de lockdown an sich intelligent is; sommige regels zijn ronduit betuttelend, onlogisch en debiel te noemen en navenant valt de regering dus ook niet van een bovengemiddelde intelligentie te betichten. Dan de bevolking zelf, die in het kader van 'we zien de logica er niet van in maar we doen maar netjes wat er van ons verwacht wordt'-attitude ook moeilijk kan worden aangemerkt als verstandige en zelf denkende individuen, een enkeling daargelaten.

Nee, we spreken over een intelligente lockdown omdat het virus zelf enorm intelligent is. Als je nagaat wat Corona, a.k.a. Sars COV-2, allemaal kan, dan sla je steil achterover. Zo kan Corona zien of jij staand dan wel zittend bij Kasper Paul op het terras een ijsje eet. En met zijn timmermansoog ziet ie pijlsnel of er tussen verschillende personen op de weekmarkt wel anderhalve meter afstand is. Is dat minder, dan loop je groot gevaar. Tenzij je nog geen achttien bent want dan telt dat niet. En hoe fijn, Corona beschikt over een ingebouwde ID-scanner waarmee het binnen enkele seconden je leeftijd bepaalt.

Maar er is meer! Deze editie van het coronavirus, de 'Covid-19', is zelfs uitgerust met een speciale superslimme transportmodule. Met een hele meute in de trein of met vier vrienden in één auto richting het restaurant is nu weer mogelijk. Klein schoonheidsfoutje: bij het inregelen van deze module is er echter een 'bugje' opgetreden want zo gauw je het restaurant binnenstapt, springt onverhoeds de 'een huishouden per tafel'-optie aan waardoor je alsnog allemaal apart moet gaan zitten. Ik heb het RIVM er nog even over gebeld. Ze hopen dat met de eerstvolgende mutatie van het virus, vermoedelijk aankomend najaar al, dit foutje als vanzelf verdwijnt.

Tot die tijd is het even een beetje behelpen met kuchschermen. Ook een intelligente uitvinding. Ze zorgen ervoor dat de druppeltjes van het harde praten naar elkaar omdat er een scherm tussen staat, in ieder geval op het scherm terecht komen. Ik zou zeggen, aanmelden voor de Nobel-prijs die uitvinder.

Maar het neusje van de zalm is toch wel de luchtvaartsensor, een hypermoderne feature die pas sinds kort is ontdekt. Deze slaat aan zo gauw je de vertrekhal betreedt en biedt volledige bescherming totdat je in het land van aankomst weer buiten staat. Daarom is het ook geen enkel probleem om in het vliegtuig urenlang hutjemutje op elkaar te zitten. Het is immers vakantie en dan moet je effe niet moeilijk doen. Dat zo'n virus dat snapt, dan moet het toch wel minstens een IQ van 130 hebben.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant