Zonnepark Hegemansweg gaat door ondanks bezwaren

Zonnepark Hegemansweg gaat door ondanks bezwaren

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft ingestemd met de komst van het zonnepanelenpark van de Hegemansweg in Zwolle. Veel inwoners van Zwolle hebben de afgelopen tijd geprotesteerd tegen de zonneparken. Er zijn verschillende borden geplaatst en er is een petitie aangeboden aan de gemeente, ondertekend door 666 mensen. Dit is georganiseerd door PETZ (Positieve Energietransitie Zwolle).

Door Kyra Broshuis

Ondernemer aan het woord
Tijdens de gemeenteraadsvergadering kwamen ook inspraakbrieven aan bod waaronder één van de ondernemer zelf, Franklin Reijerink. Hij schrijft dat zonneparken op landbouwgrond passen binnen het beleid van de gemeente maar dat hij wel begrijpt dat agrariërs moeite hebben met zonneparken. “Maar we verwachten wel van de gemeente dat ze bij haar beleid blijft. Want, waar sta je anders als initiatiefnemer. Ik ben zelf ook agrarisch ondernemer en ben ervan overtuigd dat er voor de overige agrariërs nog genoeg kansen en ruimte blijft om in de toekomst grond te kunnen kopen en hun bedrijfsvoering voor te kunnen zetten.”

Onrust in Zwolle
De tweede inspraakbrief is een gezamenlijk schrijven van de Werkgroep Dorpsplan Zwolle en de Contactgroep Zwolle. Zij willen dat de gemeente eerst stuurt op het volleggen van bedrijfsdaken voordat er ingegrepen wordt in het landschap. “Inwoners van Zwolle willen wel degelijk zonnepanelen op het dak leggen maar dat is momenteel niet mogelijk door capaciteitsgebrek bij Liander. Zwolle wordt erg hard geraakt ten opzichte van andere kernen in de gemeente. In het buitengebied van Zwolle staan twee grote zonneparken op de planning en vlak over de gemeentegrens bij Zwolle is de gemeente Berkelland ook bezig met twee zonneparken. De plannen van Oost Gelre en Berkelland zorgen voor veel onrust in Zwolle en wij vragen de gemeente daarom om nog eens kritisch te kijken naar haar eigen beleid, voordat er besluiten worden genomen”, luidt de oproep.

Alle partijen stemmen voor, behalve NLog
De raadsleden blijken het standpunt van de gemeente te steunen, met uitzondering van NLog. Gerard Klein Gunnewiek van deze partij vindt dat landbouwgrond ook echt landbouwgrond moet blijven. Hij stemt dan ook tegen. De andere partijen stemmen in met de komst van het zonnepark aan de Hegemansweg. PvdA’er Richard klein Tank zegt dat ook zonneparken onderdeel moeten zijn van de energietransitie. Zonneparken uitsluiten is niet aan de orde.” CDA-voorman Niek Bragt zegt dat zijn partij wel terughoudend wil zijn met betrekking tot zonneparken. “En we moeten en willen er wel voor waken dat Zwolle dé energieopwekker van Oost Gelre wordt.” Wethouder Marieke Frank wil echter geen toezegging doen en zegt geen enkele gebied uit te willen sluiten. Alfred Wopereis van de VVD spreekt over een duivels dilemma maar stemt wel in. Hij wil van de wethouder de harde toezegging dat er verder geen zonneparken meer bij komen in Zwolle. Wethouder Marieke Frank wil echter geen toezegging doen en zegt geen enkele gebied bij voorbaat uit te willen sluiten. “Maar het is wel de bedoeling om het zoveel mogelijk te spreiden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden