Boerenprotest treft gemeente Oost Gelre

OOST GELRE - De bijeenkomst van de gemeenteraad en het college, traditioneel het begin van het zomerreces, is vrijdag verstoord door tientallen boeren. De boeren stonden met hun tractoren voor de ingang van Welgelegen en wilden met met de raadsleden en het college praten. Aanleiding voor het onaangekondigde bezoek was het besluit dat het zonnepark in Zwolle aan de Hegemansweg doorgang mag vinden. Dat besluit was zeer tegen de wil van een grote groep Zwollenaren. De protesterende boeren waren dan ook voornamelijk afkomstig uit Zwolle. Zij wilden hun ongenoegen uiten over de uitkomst van de raadsvergadering waarin de raad instemde met de realisatie van het zonnepark.

Door Kyra Broshuis

Energietransitie
Diverse raadsleden, wethouders en de burgemeester gingen het gesprek aan en toonden begrip voor het standpunt van de boeren maar gaven ook duidelijk aan dat ook in Oost Gelre een klein deel (enkele percentages) landbouwgrond ingezet moeten worden voor de energietransitie, omdat anders de klimaatverandering, onvoldoende kan worden gestopt. Dat staat ook zo vermeld in de afspraken die de gemeente heeft gemaakt over de energietransitie. Onder andere OOG-raadslid Paul Wallerbos nam de tijd voor de boeren en ging in op zowel vragen maar ook beschuldigingen. “De sfeer was absoluut niet bedreigend maar uiteraard komt deze manier van protesteren bij mij als raadslid wel intimiderend over. Ik vind het wel goed dat boeren de discussie aan gaan, dat zouden ze veel vaker moeten doen. Maar die trekkers die moeten ze nou eens een keer thuis laten staan want dat werkt alleen maar averechts”.

Vervolggesprek
De burgemeester, Wallerbos en andere raadsleden nodigden de boeren uit voor een vervolggesprek. Of ze daar op in gaan werd niet duidelijk. Wallerbos: “Je merkt in dit soort discussies dat er inderdaad veel onbegrip is maar ook dat er kennis van zaken ontbreekt. En ook ik begrijp, net als deze boeren, bijvoorbeeld niet dat een groot bedrijf zoals Müller Europa op De Laarberg bij de nieuwbouw geen duizenden zonnepanelen op hun enorme bedrijfsdak heeft gelegd. Als raad kunnen we dat, vanwege kromme regels vanuit Den Haag, helaas nog niet bij dit soort grote bedrijven in Oost Gelre afdwingen”.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden