Site producer Chris Dorresteijn houdt niet van stilzitten: 'Toen duidelijk werd dat alle evenementen tot 1 september geannuleerd werden, dacht ik direct: wat kan ik nog aanpakken?.'
Site producer Chris Dorresteijn houdt niet van stilzitten: 'Toen duidelijk werd dat alle evenementen tot 1 september geannuleerd werden, dacht ik direct: wat kan ik nog aanpakken?.'

‘Werkeloze’ site producer Chris Dorresteijn ziet kansen in coronatijdperk

Algemeen

‘Nieuwe dingen bedenken en mogelijk-heden zien, dat is wat ondernemen zo leuk maakt’

LICHTENVOORDE – Een groter contrast had Chris Dorresteijn van Festiworks zich niet kunnen voorstellen. Het ene moment keek hij nog tegen een goedgevulde agenda aan met klussen voor de Zwarte Cross, Lowlands en Mysteryland, het volgende moment ging hij als grondwerker aan de slag voor een loonbedrijf. “Stond ik daar, in Duitsland, met een schop in mijn handen zand weg te scheppen in plaats van verkeersregelaars te regelen voor het concert van Rammstein in het Goffertpark. Een wereld van verschil.”

Door Annekée Cuppers

Normaal gesproken is Chris deze tijd van het jaar volop aan de slag voor de Zwarte Cross, als centralist in de meldkamer. Nu heeft hij er net twee maanden opzitten in de bouw en voor morgen staat er een dagje werken in de horeca op het programma. Heel wat anders dan de werkzaamheden die Chris normaal gesproken verricht op het gebied van veiligheid, mobiliteit, het werven van vrijwilligers tot het bouwen van podia en het regelen van betaalsystemen. Chris vertelt: “Toen na de carnaval een golf aan coronapatiënten in het ziekenhuis terecht kwamen, was dat voor iedereen flink schrikken. Ook rees de vraag: Wat betekent dat voor onze evenementen? Kunnen die nog wel doorgaan en zo ja, hoe dan? Er werden verschillende scenario’s bedacht voor als de evenementen toch door zouden kunnen gaan. We moesten leveranciers benaderen en bestellingen afzeggen of onder voorbehoud plaatsen. Heel vervelend als je veertig touringcars af moet zeggen omdat je ze ineens niet meer nodig hebt. Gelukkig was er alom veel begrip. Iedereen zat in hetzelfde schuitje en er heerste een sfeer van ‘we zien wel hoe het loopt maar we moeten het samen doen.’”

'Evenementen-

medewerkers

zijn echte

doeners. Ze

pakken alles

aan en gaan

door tot de

klus is

geklaard'


Nooit nagedacht over een bijstandsuitkering
In eerste instantie werden de evenementen tot 1 juni verboden, halverwege mei werd dit verbod tot 1 september verlengd. “Tot 1 juni, dat had ik financieel nog wel kunnen overbruggen maar toen daarna het bericht kwam dat tot 1 september alle evenementen niet door konden gaan, dan weet je gewoon het is klaar voor dit jaar. In deze branche moeten we het van de zomermaanden hebben, er valt nu gewoon een heel jaarinkomen weg.”Thuis zitten niksen en wachten op betere tijden is echter niet aan Chris besteed. “Toen duidelijk werd dat alle evenementen geannuleerd werden, dacht ik direct: Wat kan ik nog aanpakken? Ik gooide een oproepje in verschillende appgroepen en kon zo via kennissen een aantal dagen bij dat loonbedrijf aan de slag. Daarna regelde een vriend een baantje in de bouw voor me waarmee ik weer voor zes weken onder de pannen was. Een bijstandsuitkering, daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik ben ondernemer en altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo had het bouwbedrijf nog extra handjes nodig en vroegen ze mij of ik nog mensen wist. Dat regelde ik voor hen door mensen in te lenen van Event Farm, een opdrachtgever waarmee ik in het festivalseizoen veel samenwerk en die nu een gedeelte van de loonkosten van hun evenementenmedewerkers en site producers kon dekken. Een win-win-win situatie voor alle partijen.”

'Hij dacht dat we gingen koffiedrinken'
Dat veel evenementenmedewerkers in de bouw en andere sectoren aan de slag gegaan zijn, is volgens Chris nog niet geheel zonder risico. “Het kan best zijn dat een aantal van hen uiteindelijk kiest voor een carrière buiten de evenementenbranche. Evenementmedewerkers zijn gewend om lange dagen te maken en hard te werken voor een laag tarief. Nu zien ze dat ze in de bouw met veel minder moeite en stress hetzelfde geld kunnen verdienen en nog op tijd thuis zijn ook. Zo dacht een jongen die via mij was ingeleend dat we gingen koffiedrinken toen ik om half vier tegen hem zei dat hij kon stoppen. Voor zijn gevoel had hij er pas een halve dag opzitten. Dat typeert echt de festivalmentaliteit die leeft onder de evenementenmedewerkers. Het zijn echte doeners. Je pakt aan wat er nodig is en gaat met elkaar door tot de klus geklaard is.” Hoewel 2020 qua festivals kan worden afgeschreven, maakt Chris zich verder nog geen grote zorgen over de toekomst. “Financieel red ik het allemaal wel met losse klussen en projecten. Daarnaast kan ik slecht stil zitten en mag graag nieuwe dingen bedenken. Dat maakt voor mij het ondernemen zo leuk. Zo onderzoek ik nu de mogelijkheden om mijn diensten aan te bieden bij particulieren voor het verzorgen van feestjes thuis. Daarvoor heb ik wel materiaal nodig maar nu mijn inkomsten voor de komende maanden onzeker zijn, is investeren best lastig. Dan moet je goed kijken of je idee haalbaar is want het moet uiteindelijk wel wat opleveren.”

Of de evenementen in 2021 weer van start kunnen gaan? “Dat is nog lang niet zeker maar ik hoop het natuurlijk wel. In het begin was het best lekker die rust. Even geen mailtjes, telefoontjes en andere stress maar gewoon de handen uit de mouwen en aan de slag. Onderhand begin ik de dynamiek en adrenaline die je in dit vak hebt, toch wel te missen. Want of een optreden nu goed of slecht was, het geeft een geweldige kick als alles rondom het concert goed verlopen is. Dat heb jij met je team na al die maanden van overleg en voorbereiding toch maar mooi voor elkaar gebokst en dat geeft enorm veel voldoening.”

Ode aan de festivalmedewerkers
De Zwarte Cross heeft zaterdag 18 juli uitgeroepen tot Nationale Festivalcrewdag en moedigt iedereen aan om deze dag het shirtje te dragen van het festival waarvoor hij of zij dit jaar graag de handen voor uit de mouwen had willen steken. Dit als ode aan de festivalmedewerkers. Welk shirt gaat Chris dragen? "Het initiatief komt van de Zwarte Cross dus dat shirtje zal het wel worden, maar ik heb ook nog een leuk idee met alle crewshirtjes in de kast liggen. Wie weet komt dat dan ook nog weer in de krant."

(apart kader)
Chris studeerde evenementmanagement in Utrecht en richtte in 2017 zijn bedrijf Festiworks op. In samenwerking met het bedrijf Event Farm en op eigen titel verricht hij werkzaamheden op het gebied van veiligheid, vergunningen, vrijwilligerswerving, mobiliteitsvraagstukken en omgevingsmanagement op evenementen en festivals als Zwarte Cross, Mysteryland, Down the Rabbit Hole en Lowlands.

Wie met Chris in contact wil komen, kan mailen naar info@festiworks.nl of bellen met 06 3656 5402.

Chris aan het werk tijdens een concert van Normaal in 2019. Foto: Koolmees Photography
Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een festival. De inzet van touringcars bijvoorbeeld, zoals hier bij Down the Rabbit Hole. Foto: Koolmees Photography

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant