Laatste kans open-tuinendag

Algemeen

REGIO - Zondag 26 juli gaan zes tuinen in en om Winterswijk nogmaals open tussen 10.00 en 17.00 uur. Eind juni was de belangstelling groter dan verwacht en de bezoekers hebben duidelijk genoten van dit uitje. De tuineigenaren willen mensen die gelegenheid daarom nog een keer bieden. Bovendien bloeien er nu meer en andere planten dus valt er ook voor bezoekers die al geweest zijn opnieuw veel te beleven.

De zes tuinen hebben ieder hun eigen karakter: van een intieme tropische tuin tot een bijna parkachtige tuin; van formelere tuinen die zijn ingedeeld in tuinkamers met mooie hagen tot lossere tuinen met doorlopende lijnen. Sommige eigenaren zijn echte plantenverzamelaars met bijzondere exemplaren in hun tuinen. Kortom, de tuinen zijn heel verschillend maar ze hebben één ding gemeen: ze worden met liefde onderhouden. Vanwege het coronavirus wordt bezoekers nog steeds gevraagd om afstand te bewaren en worden er geen consumpties aangeboden in de tuinen. De meeste tuinen zijn gratis toegankelijk, anders is de toegang een of twee euro. Er is geen routebeschrijving.

De volgende tuinen doen mee: 1. De Oostermeentuin van Joke en Wim Enserink, Oostermeenweg 7, 7137 PC Lievelde. De tuin van ca. 1500 m2 is door bijna 300 meter hagen van buxus en taxus niet vanaf één punt te overzien. Er zijn gazons, borders, verschillende zitplekken, twee vijvers, tien fruitbomen en een groentetuin. Men kan hier bijzondere zelfgekweekte planten kopen.

2. Lidy en Tonnie Buil, Morgenzonweg 150, 7101 BN Winterswijk. Een weelderige tuin met grote, zorgvuldig opgebouwde borders. Naast het huis een omvangrijke collectie hosta's en achter de beukenhaag een grote natuurlijke vijver. Ook hier zijn zelfgekweekte plantjes te koop.

3. De Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe, Morgenzonweg 136, 7101 BN Winterswijk. Een diepe tuin met lange zichtlijnen en een mooi lijnenspel van paden, borders en vijvers. In de boomgaard bloeien wilde bloemen en achterin ligt een bijzondere schaduwtuin.

4. Familie Vreeman-Legters, Badweg 10, 7101 JZ Winterswijk. Het 'Zonnehuis' is in de jaren dertig gebouwd door de grootouders van de huidige bewoner. Deze formele tuin heeft verschillende tuinkamers en zichtlijnen. Een mooie rij leiplatanen zorgt voor de nodige schaduw. Het atelier van Kristie Legters is ook open deze zondag.

5. Henk en Annelies Geurkink, Abeelstraat 69, 7101 LD Winterswijk. 'Een momentje op Ibiza in Winterswijk', dat gevoel krijg je in deze intieme tropische tuin.

6. Gertie en Ada Leuvenink, Böwingkamp 71, 46354 Oeding in Duitsland net over de grens met Kotten. Een tuin met rijkbloeiende borders en een natuurlijke vijver passend bij de landelijke omgeving.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant