Den Diek verwelkomt danstheater Danthé met open armen
Lidy Hungerink (links) en Amber Hofstede starten vanaf september met dans- en theaterlessen bij Den Diek. Foto: Annekée Cuppers
Lidy Hungerink (links) en Amber Hofstede starten vanaf september met dans- en theaterlessen bij Den Diek. Foto: Annekée Cuppers

Den Diek verwelkomt danstheater Danthé met open armen

‘Dans- en theaterlessen zijn een welkome aanvulling op de bestaande activiteiten’

LICHTENVOORDE – Sociaal cultureel centrum Den Diek start na het zomerseizoen met een nieuwe activiteit. Vanaf september verzorgt Danthé dans- en theaterlessen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Dansdocente Lidy Hungerink en theaterdocente Amber Hofstede namen het initiatief waarmee ze hopen dat er in de Achterhoek meer aandacht komt voor deze cultuurvormen. “Den Diek wil graag meer activiteiten bieden voor kinderen, wij willen kinderen in contact brengen met dans, zang en toneelspel. Een mooie samenwerking waar we alle drie erg veel zin in hebben!”

Door Annekée Cuppers

Den Diek-bestuurslid Femke Dusseldorp was blij verrast toen zij een mailtje ontving waarin Lidy en Amber informeerden naar de mogelijkheden om bij Den Diek ballet- en theaterlessen voor kinderen te kunnen verzorgen. “Bij mijn aantreden in maart heb ik al de wens uitgesproken om meer activiteiten voor kinderen en jongeren te creëren bij Den Diek. Ik raakte dan ook direct enthousiast toen ik de mail van Lidy en Amber binnen zag komen. Danthé is een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten en zo heb je deze doelgroep ook weer wat meer te bieden.”

Samenwerking
Lidy en Amber kennen elkaar al heel wat jaren. Lidy vertelt: “Sinds 2012 ben ik bezig met het geven van danslessen in de regio. Amber begon ooit als een van mijn leerlingen, zo hebben we elkaar leren kennen. In het verleden hebben we al vaker met elkaar samengewerkt en in theaterproducties gespeeld. Toen ik vertelde dat ik bij Den Diek wilde starten met het geven van danslessen voor kinderen, was Amber direct enthousiast.” Amber vult aan: “Allebei misten we in ons werk als zzp'er iemand om mee te sparren, plannen mee te maken en ideeën te ontwikkelen. Toen hebben we besloten de handen ineen te slaan en zo is Danthé ontstaan.”

Spelenderwijs word je vanzelf steeds beter
Danthé staat voor dans en theater en start gelijktijdig met Lichtenvoorde ook in Ruurlo. Lidy: “In eerste instantie beginnen we met lessen klassiek ballet voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Klassiek ballet is de basis van iedere dansvorm en daar kun je goed op jonge leeftijd mee beginnen. De technieken leer je spelenderwijs want als je er plezier in hebt, word je er vanzelf steeds beter in. Afhankelijk van de vraag gaan we in de toekomst ook andere dansvormen aanbieden en leeftijdsgroepen uitbreiden.”

Amber tekent voor de theaterlessen en benadrukt dat theater heel wat meer is dan de bekende schoolmusical. “Natuurlijk wordt er in een theaterstuk ook wel eens gezongen maar het toneelspel, dat blijft toch wel de hoofdmoot. Hoe gedraag je je als een holbewoner of hoe beweegt een robot? Het mag allemaal best wat stoerder en mijn ervaring is dat kinderen dat erg leuk vinden. Als ze zelf een stuk mogen bedenken, komen er vaak best pittige thema’s voorbij.”

Geen gekochte musicals maar zelfgeschreven theaterstukken
Hoewel de lessen apart van elkaar gegeven worden (theater op dinsdag, ballet op zaterdag) is het de bedoeling om aan het eind van het seizoen te komen met een gezamenlijke voorstelling. Geen kant en klare gekochte musicals, maar zelfgeschreven theaterstukken die in overleg met de kinderen tot stand komen. “We gaan dan ook regelmatig bij elkaar in de les kijken zodat we alle kinderen goed leren kennen. Ook gaan we naar het eind toe gezamenlijk repeteren, in combinatie met spelletjes doen en samen eten. We willen een echt groepsgevoel creëren. Je zit niet ‘op ballet’ of ‘op theaterles’, je zit bij Danthé. Juist dat mixen van de verschillende leeftijden en disciplines is fijn voor kinderen. Je leert van elkaar en de jongere kinderen trekken zich op aan de oudere. ‘Als hij dat kan, durf ik dat misschien ook.’”

Danthé gaat direct na de schoolvakantie van start. De theaterlessen zijn bedoeld voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar en vinden plaats op dinsdag van 16.45 tot 17.45 uur. Op zaterdagochtend van 09.30 tot 10.30 uur is er klassiek ballet voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Iedere groep telt maximaal 15 kinderen.


www.danthedanstheater.nl

Workshop-middag
Op woensdagmiddag 5 augustus van 14.00 tot 17.00 uur houdt Danthé een gratis workshopmiddag. Heb jij zin in een leuke middag en wil jij wel eens komen kijken of Danthé iets voor jou is? Dan ben je deze middag van harte welkom. Trek makkelijk zittende kleding aan. Dansschoenen mag, maar hoeft niet. Opgeven is noodzakelijk en kan via info@danthedanstheater.nl (ook voor meer informatie). Voor ouders/begeleiders is er gelegenheid voor een kop koffie/thee in de ontmoetingsruimte. De middag wordt afgesloten met een kleine presentatie.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden