Station Lievelde

Station Lievelde

Er is een discussie gaande over de naam van het station in Lievelde, station Lichtenvoorde-Groenlo. De Oost Gelrese spoorpoort naar de grote wereld. Het voorstel voor de naam station Oost Gelre vind ik niks. Een station moet verwijzen naar een plek, niet naar een bestuurlijk gebied. En een plek is een dorp of een stad, in elk geval een bebouwde kom, soms aangevuld met de naam van een wijk, zoals Amsterdam-Amstel. Maar station Lievelde-Erix lijkt me overdreven; bovendien is het het enige station in Lievelde, het centraal station als het ware.
De wakkere lezer heeft het al ontdekt in de eerste alinea: ik ben voorstander van de naam station Lievelde. En als dat niet kan – want het kost natuurlijk ook weer geld - dan gewoon zo laten: station Lichtenvoorde-Groenlo. Voor de Grollenaren is het een troost dat als je een ticket boekt, Groenlo-Lichtenvoorde ook wordt herkend door het systeem. Die stationsnaam is volgens de overlevering het gevolg van een compromis. Lichtenvoorde en Groenlo waren nog zelfstandige gemeenten en niet het verstandsliefdespaar dat ze sinds 2005 zijn. Beide plaatsen wilden echte rails en een station en toen hebben de spoorwegen en de echte overheid besloten het traject zo aan te leggen dat het station ergens tussen het kanon en de kei in kwam te liggen.
Toen ik vroeguh in de grote stad studeerde - voor sommige dingen moest en moet je toch buiten de Achterhoek zijn - om later columnist te kunnen worden, vond ik de reis van de Achterhoek naar het westen altijd minder leuk dan de reis van het westen naar de Achterhoek. Ook omdat die laatste meestal tegen het weekend was, maar blijkbaar was er toen toch ook al een Achterhoeks wortelgevoel in mij. Een wortel zonder vlag toen nog.
Als je aan de goeie kant van de Veluwe terug was, dan zag je weer echt landschap. Met plaatsen die een kilometer of tien uit elkaar lagen, niet de ene kom bijna vastgeplakt aan de andere. En het accent van de gemiddelde reiziger begon weer vriendelijker te worden.
Dan liet ik me ophalen in Lievelde, ik zei nooit: Kun je me ophalen in Lichtenvoorde-Groenlo? Vanaf de weg is het Lievelde, dus laten we dat vanaf het spoor ook doen: station Lievelde. Als mijn ouders mij weer eens aan mijn lot hadden overgelaten als ik met wasgoed uit de studentenwereld terugkwam, ging ik met de bus. Soms dronk ik om de tijd tot de aansluiting te overbruggen koffie bij Reijrink. De koffie werd gebracht door de meest onthaastende persoon die ik ooit was tegengekomen. Achterhoekser kon het niet.
Het lijkt me niet nodig, maar eventueel kan een soort Lieveldse locatieraad er nog een aantal vergaderingen aan wijden, aan de stationsnaam. Die heeft daar toch wel tijd voor sinds enkele weken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!