Erwin de Roo in de uitgestorven zaal van CityLido. Foto: Henri Walterbos
Erwin de Roo in de uitgestorven zaal van CityLido. Foto: Henri Walterbos Henri Walterbos

Erwin de Roo hoopt op succesvolle lobby naar regering

Algemeen

'Je krijgt nu steeds meer illegale feesten waar totaal geen controle op is'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Draait de horeca alweer mondjesmaat, met een waslijst aan voorschriften, de clubs en dancings zijn nog gesloten. Voor Erwin de Roo mag er zo langzamerhand wel weer iets meer gebeuren dan nu is toegestaan. Voor de gehele horeca maar ook voor clubs en dancings. Een terugblik en vooruitblik met de Grolse horecaondernemer die nu zijn vrouw Henriette helpt in het paardenbedrijf van de familie Venderbosch, nabij hun eigen Radstake, eveneens een familiebedrijf.

“Ik heb ontzettend veel waardering voor hoe de regering het gedaan heeft. Zeker de eerste maanden, terwijl er nog zoveel onzeker was, niet wetend wat er op je af komt. Ik heb zelf van dichtbij een aantal dingetjes meegemaakt met mensen die zwaar getroffen werden door corona. Iemand die eraan overleden is, iemand die kantje boord heeft gelegen,” vertelt Erwin aan tafel in The Irish Pub, het café binnen het zalencentrum. “In de week van 7/8 maart, toen alles een beetje aan de gang kwam, maatregelen werden genomen, toen hadden wij die donderdagavond het café nog open vanwege de repetitie van Mannenzangvereniging Inter Nos. Toen heb ik hen gebeld met de vraag of het wel verstandig zou zijn om die avond met zijn allen te gaan zingen. Toen is de repetitie in overleg gecanceld, heb ik het café al gesloten gehouden, vooruitlopend op de maatregelen die de zondagavond erna pas afgekondigd werden. Het was duidelijk dat er wel degelijk iets serieus in het land aan de hand was. Ik vond een pas op de plaats maken verstandiger dan voor commercie te gaan.” De rigoureuze sluiting om 18.00 uur, een half uur na afkondiging van de horecasluiting, had voor Erwin niet gehoeven. “Dat was echt wel een dingetje. Wat kan er nog meer gebeuren als je toch al bij elkaar zit?”

Collega’s
De Roo volgt de ontwikkelingen nauwgezet, ook in de rest van Europa. Als secretaris van Horeca Nederland afdeling Oost Gelre zocht hij al snel contact met collega’s om te kijken of hij nog iets kon betekenen voor hen. “We zijn dinsdag na de sluiting met 40 collega’s bij elkaar gaan zitten in de tuin van het Witte Paard in Zieuwent, op anderhalve meter van elkaar. Ervaringen en gevoelens met elkaar delen, kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Dat was heel fijn. Zo vaak zie je elkaar niet. Ook niet-leden helpen we. Ook hen willen we het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Met de burgemeester en wethouder Marieke Frank hebben we een week na de heropening van de horeca een rondje gemaakt langs horecabedrijven.”

De Roo spreekt van geluk dat hij net de drukke periode grotendeels achter zich had liggen. “Ons uitgaansseizoen is eigenlijk het winterseizoen, van september tot en met april. Die drukte hadden we gelukkig net gehad en konden we even vooruit, maar je hebt ook ondernemers waarbij het precies andersom is, waar men soms net geïnvesteerd had. Daar kwamen de nodige emoties bij kijken.” De coronacrisis zorgde voor een stukje extra onderhoud van de zaak, maar het zette hem ook aan het denken. “Je gaat wel over de toekomst nadenken. Wat kan er, wanneer mag er weer wat? Eerst viel alle horeca onder één noemer, al snel werden discotheken en evenementen al apart genoemd. We moesten feesten afzeggen, bands, dj’s, personeel. We hebben nog een aantal zzp’ers in dienst, maar hebben ook met toeleveringsleveranciers van doen. De Grolsch heeft gelukkig de tanks leeggehaald. Dat bier krijgen we straks weer terug. We zijn direct aan de slag gegaan om te kijken hoe we de kosten zoveel mogelijk konden drukken, de voorraden terug te dringen. We hebben niemand hoeven te ontslaan. Ook de oproepkrachten hebben we in dienst gehouden. Zonder maatregelen van de regering was dat nooit gelukt.” Inmiddels is de zaak vier maand gesloten.

Lobby
“Ik hoop dat we in september weer iets kunnen doen. Er is op dit moment een lobby naar de politiek aan de gang om de clubs weer open te doen, met een door Horeca Nederland opgesteld protocol. Dat ligt nu voor. In grote lijnen houdt het in dat de leeftijd beneden de 35 jaar wordt dan, er voor hen geen beperking van de anderhalve meter geldt. Nu is het tot 18 jaar dat ze door elkaar mogen lopen. In principe willen we dat al met ingang van 1 augustus gerealiseerd zien. Er wordt nu met twee maten gemeten. De eerste maanden prima, dan moet je inzicht krijgen in wat er allemaal gebeurt. Je krijgt nu steeds meer illegale feesten waar totaal geen controle op is. Op lachgas, op alles wat er speelt. Hier doe je je best met EHBO, bewaking, om een zo veilig mogelijke omgeving voor de jeugd te creëren. Ze mogen met zes personen in de auto zitten, hier mogen ze niet met zes man bij elkaar staan. Dansen in een dansschool mag maar niet in een club.”

Mocht de lobby niet succesvol zijn heeft de Roo zelf nog wel ideeën over hoe hij binnen de geldende regels toch iets kan organiseren. “Ik heb een aantal concepten uitgewerkt om straks toch weer iets te gaan doen, maar die anderhalve meter dat lukt niet na vijf glazen bier. Ik kan hele leuke dingen bedenken maar ik denk niet dat dat te handhaven is, dat je dan de gehele avond als politieagent rond moet lopen. Ik hoop dat die lobby wat oplevert. Ik wacht dat even af, of er nieuwe versoepelingen komen. Mensen vliegen weer. Ik hoop dat als er straks weer een uitbraak komt men regionaal gaat sluiten.” De eerste gasten heeft hij al ontvangen, zij het niet voor categorie ‘gezelligheidsbijeenkomsten’. “Ik heb al wel clubjes gehad die kwamen vergaderen of voor hun jaarvergadering. Die zaten normaal gesproken in ruimtes waar ze dicht op elkaar zitten. Hier heb je de ruimte, kun je anderhalve meter uit elkaar zitten. Er mag langzamerhand wel weer iets gebeuren. Sociaal contact is super belangrijk voor mensen. Je wilt weer iets betekenen in de gemeenschap.” City Lido staat midden in de samenleving, is sponsor op vele terreinen. Ook hier neemt men haar verantwoording. “We hebben alles gewoon weer verlengd, wel met de intentie om het per jaar te bekijken. Je weet immers niet hoe het verder gaat. Het is mooi dat de gemeente horecazaken ruimte geeft om terrassen uit te breiden. Ik hoop dat ze naar lokale bedrijven blijven kijken die 365 dagen per jaar in de gemeenschap staan, en niet bedrijven de ruimte geven die alleen maar hier willen komen om te cashen, waar de gemeenschap helemaal niet van profiteert.”

Carnaval
Op de vraag of hij de carnaval door ziet gaan heeft hij geen idee. “We zijn met elkaar in gesprek, kijken wat er allemaal mogelijk is met buutavonden, prinsenbal. Voor onder de 35 jaar zou al heel wat zijn. Dat is ook de groep die Nederland aan de gang moet houden straks. Voor daarboven moet je dan dingen op anderhalve meter bedenken.”

Robert Venderbosch, De Radstake: 'We missen zo’n 140.000 mensen met alles wat besproken was'
Robert Venderbosch van De Radstake ervaart de afgelopen vier maanden als lastig en weet niet welke kant het uitgaat. Toch ziet hij ook kansen met nieuwe activiteiten binnen het eigen horecagebeuren. “Een aantal dingen zag je wel aankomen, al is het altijd hard als het echt gebeurt. Wat nog harder is binnengekomen is dat we per 1 juli nog steeds niets kunnen doen. Ze hadden ook een bepaalde leeftijdsgrens kunnen hanteren, 23 jaar bijvoorbeeld, als je een beetje zeker wilt zijn. En een beperkt aantal tot 500 mensen of zo. We verversen de lucht in zaal minimaal zes keer per uur.” Het bedrijf lag niet geheel stil sinds de intelligente lockdown. “We hebben met het restaurant wat dingen gedaan, doen kleine buffetjes, hebben een afhaalservice. De ‘take away’ dat blijft. We zijn nu bezig met een broodjeszaak die 1 augustus open gaat; ‘N18 to go.’ Daar zien we wel kansen in. Dat wilden we eigenlijk altijd al wel. Je kunt straks bij ons de allerlekkerste broodjes van de Achterhoek halen, drinken, softijs. De dancing, de feesten en partijen, dat blijft gewoon achter. Met alles wat besproken was tussen 1 maart en 1 juli missen we zo’n 140.000 mensen. We kunnen wel gebruik maken van een aantal regelingen, daar helpt de overheid ons echt mee, moet ik eerlijk zeggen, maar het is bij lange na niet wat je wilt doen. Ik hou mijn hart vast als dat straks een keer afgelopen is, wat je dan moet doen. Het grote voordeel is dat wij een familiebedrijf zijn en nog wel wat vet op de botten hebben.”

Ook het familiebedrijf verrichtte onderhoud aan de zaak. “We hebben alles opgeknapt. De zaak ziet er weer fantastisch uit. Dat hebben we met zijn allen allemaal gedaan. We hebben niemand hoeven ontslaan. Dat is gunstig, dankzij de overheid, maar dat houdt ook een keer op.” Hoe het verder gaat, durft hij niet te voorspellen. “Het hangt er vanaf hoe het nu gaat, wat de gemeentes en de veiligheidsregio allemaal willen. Wat ik nu soms zie in sommige feestkroegen. Dat gaat helemaal nergens over. Ik kijk altijd positief naar de toekomst, denk altijd in kansen, maar het zal nog wel moeilijk worden. Dat wat we verloren hebben, gaan we echt niet meer inhalen. Met zijn allen carnaval vieren dat wordt nog moeilijk straks denk ik. De ene dag zit je vol energie, ben je met van alles bezig, en zo ineens kan er een opleving komen van het virus, en denk je er ineens weer heel anders over. Het is een beetje een dagkoers.”

Petitie en Protocol
‘Wil jij de volksgezondheid helpen? Zeg ja tegen spoedige heropening van clubs. Clubs en nightlifebedrijven zijn een ontmoetingsplek en uitlaatklep voor veel jonge mensen. De drang om samen te komen blijft en een veilige plek om uit te gaan wordt hen sinds 16 maart al ontnomen. Zeg daarom ja tegen heropening van clubs per 1 augustus 2020.’ Bezoekers, werknemers van clubs en eigenaren, andere betrokkenen, zoals verzorgers en hulpverleners constateren: De verveling van jongeren slaat toe en ze worden in de corona-crisistijd aan hun lot overgelaten, deelname aan illegale party's, excessief drugsgebruik en gevaarlijke challenges, enzovoort nemen toe, de jeugd accepteert het niet dat hen alle vrijheden wordt ontnomen, het feit dat vrijwel alleen de clubs nog gesloten zijn is niet langer uit te leggen nu steeds meer is toegestaan, clubs verdwijnen en hiermee staan veilige ontmoetingsplekken op het spel.’ Aldus de reden van de petitie. “Er wordt verzocht om afstemming over spoedige en verantwoorde openstelling van clubs. Mocht dat niet gebeuren dan verzoeken we om verdergaande steunmaatregelen om te zorgen dat deze groep gerenommeerde bedrijven overleeft en niet in verkeerde handen valt.” Zondag is de petitie 16.872 ondertekend. Meer info: petities.nl en nachtbelang.nl/protocol.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant