Wethouder Marieke Frank (rechts) krijgt het eerste exemplaar van de fietsroute uitgereikt door toeristisch coördinator Meike Prollius. Links Henry Waalderbos (voorzitter beheercommissie Werenfridus). Foto: Jos Betting
Wethouder Marieke Frank (rechts) krijgt het eerste exemplaar van de fietsroute uitgereikt door toeristisch coördinator Meike Prollius. Links Henry Waalderbos (voorzitter beheercommissie Werenfridus). Foto: Jos Betting

'Langs Kerken, Kruisen en Kapelletjes' onthult verborgen monumentaal erfgoed

Algemeen

Fiets- en wandelroute langs de verborgen verhalen van Zieuwent

ZIEUWENT - Oost Gelre heeft er een fietsroute bij en niet zomaar één. Het is een splinternieuwe Zieuwentse fietsroute die leidt langs verhalen. 'Langs Kerken, Kruisen en Kapelletjes' markeert de verhalen die schuilgaan achter het monumentale erfgoed. Het allereerste fietsrouteboekje werd afgelopen zaterdag 25 juli overhandigd aan wethouder Marieke Frank. In het boekje zijn in het kort, de verhalen te lezen van de kerken en de soms verborgen kruisen en kapellen.

Door Dinès Quist

De fietsroute is een gezamenlijk initiatief van Geloofsgemeenschap H. Werenfridus en de Oudheidkundige Vereniging Zuwent. Het routeboekje is in samenwerking met Achterhoek Toerisme en de Gemeente Oost Gelre tot stand gekomen. De opening van de fietsroute stond in april al op de agenda. Corona gooide roet in het eten, maar afgelopen zaterdag kon dan eindelijk de fietsroute officieel geopend worden. Een bescheiden gezelschap werd in de pastorie van Zieuwent toegesproken door voorzitter beheercommissie Werenfriduskerk, Henry Waalderbos,. “Met deze fietsroute tussen alle andere fietsroutes, maken we een historisch uitstapje. De route leidt langs twaalf monumenten. Veel van de kruisen en kapelletjes zijn net na de tweede wereldoorlog geplaatst door overlevenden, als dankbetuiging.” Henry neemt zijn gasten mee naar de parochietuin, om daar de fietsroute officieel te openen.

Verborgen parels
De eer van de officiële opening, viel te beurt aan wethouder Marieke Frank. Geheel toepasselijk reed zij op de fiets door een lint, hiermee was de opening van de fietsroute beklonken. Wethouder Frank is blij met de nieuwe aanwinst: “Dit gebied kan wel wat extra investering gebruiken. Daar werken we graag aan mee. De prachtige omgeving van Zieuwent, met al zijn culturele erfgoed, mag gezien worden. Het is fijn dat deze verborgen pareltjes met deze fietsroute zichtbaar worden.” Toeristisch coördinator van Oost Gelre, Meike Prollius, is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de fietsroute, “De samenwerking met de Geloofsgemeenschap en Vereniging Zuwent verliep prima. Het resultaat daarvan is een prachtig routeboekje, dat voor een laagdrempelig bedrag te koop is. Ook als je niet religieus bent is dit een hele leuke manier om in een stukje historie te duiken.”

Mariabeeld aanstichter van route
Het idee voor een fietsroute langs kerken, kruisen en kapelletjes komt uit de hoge hoed van Anneke Kouijzer. Haar inspiratiebron was een oud vervallen Mariabeeld. Dat Mariabeeld huisde lange tijd in de achtertuin van de Zieuwentse familie Doppen. Vader Doppen vond het gietijzeren beeld ooit in de container van het internaat in Harreveld, waar hij destijds werkte. Hij viste het beeld eruit en nam het mee naar huis. Zijn kinderen gaven Maria een likje verf en plantten haar in de achtertuin. Elke zomervakantie kreeg Maria een ander kleurtje, van groen en paars tot rood. “Hoewel de kinderen er een leuk vermaak aan hadden”, vertelt Kouijzer, “was dat natuurlijk eeuwig zonde van zo’n historisch beeld. Toen ons dit verhaal ter oren kwam, hebben we de heer Doppen benaderd en mochten we het beeld komen ophalen. Dat is nu vijf jaar geleden. Twee sterke mannen van het pastoraat hebben het Mariabeeld, dat verstrengelt zat tussen de coniferen, bevrijd en meegenomen naar de kerk.” Op haar nieuwe thuisbasis heeft Maria nog een paar jaar staan wachten op een goed idee. En dat idee kwam van Kouijzer. “Er zijn meer vervallen, onzichtbare monumenten in deze omgeving, die aandacht verdienen,” zo dacht zij. Vanuit die gedachten ontstond het idee een fietsroute te maken langs verborgen monumenten. Het Mariabeeld werd gerestaureerd en in de originele kleuren opgeschilderd. De onthulling van dit beeld laat nog op zich wachten, zodra de coronaperikelen het toelaten zal zij het daglicht zien en een plaatsje krijgen in de Werenfriduskerk.

Fiets- en wandelrouteboekje
Bij de Werenfriduskerk of zoals deze kerk ook wel genoemd wordt ‘Kathedraal van de Achterhoek’, start de fietsroute. De kerk is elke dag te bezichtigen. De route leidt via mooie paden en wegen langs kerkelijke monumentjes, zo ook langs de Onze Lieve Vrouw van Lourdes kerk in Mariënvelde. Een bijzonder kunstwerk ‘De Groene Kathedraal’, is te zien aan de Rouwhorsterdijk. 84 Italiaanse populieren beelden de plattegrond van de Werenfriduskerk, in ware grote uit. Kortom er valt veel te ontdekken tijdens deze culturele reis. De route van 25 kilometer is ook geschikt voor wandelaars.

Het routeboekje is te koop bij het VVV kantoor in Lichtenvoorde en Groenlo voor 1 euro.

Marieke Frank opent fietsroute Kerken, Kruisen en Kapelletjes. Foto: Jos Betting
Fatima-kapel. Foto: Jos Betting
Kruisbeeld Boschlaan/Rouwhorsterdijk. Foto: Jos Betting
Maria-kapel Nieuwendijk. Foto: Jos Betting
De Groene Kathedraal aan de Rouwhorsterdijk. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant