Nogmaals kappen

Nogmaals kappen

Veiligheidsregio's en gemeenten willen zelf de mogelijkheid hebben om mondkapjes te kunnen verplichten. Om medische en/of psychologische redenen, schijnt het. Maar juridisch en grondwettelijk schijnt een lokale verplichting weer niet in de haak te zijn. Schijnt het of blijkt het, het is langzamerhand niet meer echt te volgen.

Als burgemeester Bronsvoort mocht besluiten om iets met mondkapjes te doen, dan is mijn voorstel dat de eerste gaat naar boerenstrijder Thijs Wieggers. Deze had de vorige week twee hele pagina's in de kranten. Twee pagina's waarin hij verhaalde over zijn zware strijd om en voor het boerenbestaan. Met name over zijn confrontatie met de politie enige weken geleden bij een Randstadse Mac.

Tegen het einde van zijn heldenverhaal ging hij nog even in op de vergelijking van de boerenproblematiek met de jodenvervolging. De FDF had enige tijd geleden volgens amateur-historicus Wieggers de verkeerde jaartallen genoemd. De boerenproblematiek moet niet vergeleken worden met 1940-1945, maar met de periode 1930-1940, aldus wijze Thijs. "De Joden werden ook weggepest ... Natuurlijk gaat niet op wat er allemaal met Joden gebeurd is, maar wij worden wel gepest." Hij ziet gelukkig nog wel enig verschil.

"De Joden werden ook weggepest ..." hij zegt het echt. "Ook ..."

Hij heeft het over die voor Joden in Duitsland lastige jaren 30. Die pesterige jaren van de beroepsverboden, de toegangsverboden, gemengde huwelijksverboden, de rassenwetten van Neurenberg, de Kristalnacht. En zo verder, van die pesterijtjes, weet je wel.

Thijs klaagt over de impact op zijn gezin van het politiepistool en zijn arrestatie, dat zijn zoontje niet meer mee durft naar acties. Lijkt me ook vergelijkbaar met de impact van een razzia op een Joods kind in die jaren.

Voor het geval deze Mariënveldse strijder dat niet snapt, verdient hij preventief het eerste mondkapje uitgereikt te krijgen door de burgemeester, en wel een geluiddicht exemplaar. Zodat we nooit meer dit soort extreem ongepaste vergelijkingen hoeven aan te horen. Of hij moet ermee kappen. Niet met boeren, maar met ongeïnformeerd ouwehoeren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden