Meehelpen aan een bloemrijke omgeving van Vragender
Akkerranden van familie Pleiter aan de Manenschijnweg in Vragender. Foto: Jos Betting
Akkerranden van familie Pleiter aan de Manenschijnweg in Vragender. Foto: Jos Betting (Jos Betting)

Meehelpen aan een bloemrijke omgeving van Vragender

VRAGENDER - Iedereen die houdt van kleur in het landschap en vlinders in de wei, kan vanaf nu bijdragen aan meer wildbloemen in het buitengebied van Vragender. Het boerenstel Bob Lageschaar en Annet Kolkman zijn een initiatief gestart om burgers de mogelijkheid te bieden, invloed te hebben op meer ingezaaide akkerranden op zichtbare plekken.

Door Dinès Quist

Steeds meer bloemrijke akkerranden doemen op in de natuur. Zo ook rondom boerderij ‘Pleiter’ waar Bob en Annet, in maatschap met familie, een veehouderij runnen. “Vaak liggen de akkerranden op verborgen stukjes grond, die minder rendabel zijn qua opbrengst,” vertelt Bob. “Wij wilden juist graag op plekken waar veel gerecreëerd wordt, meer kleur creëren en de biodiversiteit vergroten. Daarom hebben we onze akkerranden daar ingezaaid waar veel gefietst en gewandeld wordt. Onze percelen grenzen aan het Vragenderveen en daar komen veel recreanten. We horen vaak van mensen, dat ze enorm genieten van de wildbloemen en de insecten en vlinders die erop af komen. Ook horen we regelmatig dat mensen graag wat willen bijdragen aan het verfraaien van de natuur in hun omgeving, maar ze weten niet hoe.”

Vanuit die gedachte ontstond bij Bob en Annet het idee een mogelijkheid te bieden om geld te doneren, voor meer biodiversiteit. Met dat geld worden meer akkerranden ingezaaid op zichtbare plekken. Niet voor niets heet het initiatief ‘Blijlandschap’.

Natuur handje helpen, voelt goed
“De maatschappij denkt steeds meer mee over hoe boeren hun werk moeten doen,” vertelt Bob. “Vanuit de publieke opinie wordt veel gediscussieerd over onder andere het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het stikstofprobleem. Wij proberen wegen te zoeken om tegemoet te komen aan de wensen van de overheid, maar ook zeker aan die van de burgers. Zo zaaien wij onze weilanden in met gras en klaver. Klaver bindt stikstof uit de lucht waardoor er minder kunstmest gestrooid hoeft te worden. Met de grond die we bezitten hebben we invloed op het landschapsbeeld. We willen een deel daarvan gebruiken om het landschap te verfraaien en de monocultuur te doorbreken. Bovenal voelt het goed om de natuur een handje te helpen.”

Van honigbij tot kraanvogel
De bloemenzee die de akkerranden van boerderij Pleiter siert, bestaat uit 10 soorten bloemen. De 2000 m² aan wildbloemen biedt ruimte, voedsel en beschutting aan onder andere bijen, hommels, vlinders, fazanten, patrijzen en hazen. “Wij kiezen bewust voor een wildbloemenzaadmengsel, die een kleurrijk beeld en de biodiversiteit verhogen.” Een gunstige bijkomstigheid is dat de insecten die afkomen op de bloemen, een voedselbron vormen voor vogels waaronder de koolmees, die op zijn beurt weer een lekkernij vindt in de eikenprocessierups. Ook broeden er weer koppeltjes kraanvogels in het Vragenderveen. Deze in Nederland zeldzame vogels, gedijen hier goed, mede dankzij de biodiversiteit in de omgeving. “Vanaf het vroege voorjaar zien we ze elke ochtend hun buik rond eten in één van onze weilanden en nu komen ze terug met hun jongen.”

Kleinschalig en dichtbij
Dat het stel zich niet aansluit bij één van de vele collectieve initiatieven is een bewuste keus. “Door het kleinschalig en dichtbij onszelf te houden, hopen we de verbinding met de burgers te vinden, zo weten zij precies waar hun donatie terechtkomt”. Op termijn hopen ze met het gedoneerde geld meer groene initiatieven te realiseren. De bloeiende akkerranden zijn te vinden aan de Manenschijnweg in Vragender. Een jaarlijkse of éénmalige donatie kan gedaan worden via de website.


www.blijlandschap.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden