Volledige werk De Gracht op Spotify
De Gracht tijdens de cd-presentatie bij Loco Lievelde.
De Gracht tijdens de cd-presentatie bij Loco Lievelde. (Foto: Lawrence Mooij)

Volledige werk De Gracht op Spotify

'Het is mooi dat onze muziek nog steeds aandacht krijgt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - “Het is eigenlijk best wel bijzonder dat altijd als ik ergens speel ‘Twee perfecte handen’ als verzoeknummer wordt aangevraagd. En dan ook door jongeren. Best wel heel apart. Toen het nummer uitkwam waren ze net geboren, of 2, 3 jaar.” Tim Ebbers, zanger van de van oorsprong Grolse formatie, is steeds weer blij verrast met de verzoekjes. “Ook op gezellige avonden waar muziek te horen is komt het nummer regelmatig voorbij in Groenlo en omgeving.” Er moest dan altijd weer moeite gedaan worden om het nummer via You Tube af te spelen, want van De Gracht staat immers enkel de in 2015 uitgebrachte afscheids-cd ‘De Kat en vier muren’ op Spotify. Hier is echter verandering in gekomen. Met ingang van afgelopen week ‘Release Friday’, de dag waarop nieuwe muziek gelanceerd wordt op Spotify, zijn ook het debuutalbum ‘Bevroren jaren’ uit 1996 en de succesvolle cd ‘De Vogelstraat’ uit 2000 toegevoegd.

De bandleden zijn er blij mee. Tim hierover: “We hebben daar vaak vragen en verzoeken over gehad. Een paar weken geleden zat ik een middag gezellig samen met vrienden en bandleden Onno Zijdel en Ernesto Oosthuizen, die de muziek maakten op de teksten van mijn broer Mark. Toen hebben we het er ook weer over gehad. In overleg daarom de andere cd’s ook op Spotify gezet.”

ABTB loods
Tim herinnert zich nog veel over alles rondom beide cd’s. "’Bevroren jaren’ hebben we uitgebracht in 1996. De cd-presentatie vond plaats in een loods van de ABTB, op de plek waar nu de Rabobank staat. Het vroor toen 15 graden, maar we hadden 1000 mensen binnen. De horeca was niet blij met ons voornemen om in een loods te spelen. Ben ik met bassist William Jansen nog een keer naar een vergadering van de horeca geweest om ons te verantwoorden. Ik weet nog wel dat toenmalig burgemeester Corrie Langelaar het helemaal met ons eens was. We hebben haar die avond de eerste cd uitgereikt. Het hele optreden stond ze vooraan. Prachtig”, lacht Tim.

‘De Vogelstraat’ werd opgenomen in samenwerking met een platenmaatschappij, die wel wat zag in de Grolse formatie. Enkele nummers werden opnieuw opgenomen en nieuw materiaal werd toegevoegd.

De cd oogstte alom lof, ook bij recensenten. Het geluid klinkt anno 2020 alsof de cd recentelijk verscheen. Het werkje kan zo mee in de stroom hedendaagse Nederlandstalige pop die nooit is opgehouden te stromen. “In de periode dat we veel repeteerden en optraden hebben we de cd opgenomen. Het stond toen als een huis”, kijkt Tim terug. “Het zat toen allemaal best wel goed in elkaar. We traden door heel Nederland op en hadden een goede live-reputatie.” Het album werd gepresenteerd in een volle Zaal Meijer, 14 april 2000. "Een prachtige avond met onder meer een optreden van Clemens van de Ven en band. Het grote bord met de aankondiging van die presentatie heb ik na afloop meegenomen en die heeft mijn pa in mijn muziekkamer in het plafond gespijkerd. Blijft natuurlijk een mooie herinnering.”

Drie singles
Van het album verschenen drie singles, ‘Twee perfecte handen’, ‘Niemand zoals jij’ en ‘De Vogelstraat’, die allen de nodige airplay kregen op 3FM, Radio 2, regionale zenders en in videoclip programma’s. “’Twee perfecte handen’ deed het erg goed. 51 in de Top 50. Ha, mooi toch? Goeie tijd met veel optredens in bekende muziekcafés, in theaters, op radio en tv. Ook nog een keer te gast in TMF Holland LIVE, gepresenteerd door VJ Fabienne de Vries. Laatst nog een keer het interview met haar teruggekeken. Met kromme tenen, haha. Dat was toch nooit zo mijn ding, wist ik toen en weet ik nu nog steeds.” ‘Twee perfecte handen’ en ‘De Vogelstraat’ werden begeleid door een fraaie videoclip. “De laatste hebben we nog opgenomen in een weiland in Barlo, tegenover het huis waar Willem te Molder toen nog woonde. Twee prachtige dagen beleefd.”

Na de albumpresentatie in 2015 stopte de band, zoals aangekondigd. De roep om de band verstomde echter nooit. “Het is mooi dat onze muziek nog steeds aandacht krijgt. De jongeren die ‘Twee perfecte handen’ leuk vinden, kennen verder weinig van ons. Misschien worden ze wel verrast door de rest van de nummers. Ga er zelf ook maar weer eens naar luisteren.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden