Bezwaar konijnenhouder Oonk afgewezen
Supporters van Henk Oonk waren onlangs mee naar Arnhem getrokken. Foto: Elizet Oonk
Supporters van Henk Oonk waren onlangs mee naar Arnhem getrokken. Foto: Elizet Oonk

Bezwaar konijnenhouder Oonk afgewezen

VRAGENDER - Het bezwaar van konijnenhouder Henk Oonk tegen de straf die voorman Erwin Vermeulen van Animal Rights kreeg nadat deze Oonks konijnenstal was binnengeslopen, samen met ‘vegan streaker’ Peter Janssen, is door de rechtbank afgewezen. In de ogen van Oonk was de 200 euro boete en een taakstraf voor de dierenactivist te licht. Hoewel ook het hof de straf ‘aan de lage kant’ acht, ziet het geen reden voor verdere vervolging van de activist.

"Ik had deze uitspraak al wel een beetje verwacht”, zegt Oonk. "Ze zeggen: er is niets kapot en niets gestolen. De straf is passend voor huisvredebreuk.” Dat de rechters in de uitspraak vermelden dat de straf aan de lage kant is, voelt voor Oonk als een steuntje in de rug. "Dat zijn geruststellende woorden. Ook zegt de rechter dat Vermeulen de volgende keer wel voor de rechter moet verschijnen. Ook dat is goed.”
Het was vorig najaar al de derde keer dat Oonk ongewenst nachtelijk bezoek kreeg in zijn bedrijf. Deze laatste keer hoorde hij geluiden en alarmeerde de politie. Die was snel ter plaatse en rekenende de twee activisten in. Vermeulen kwam er vanaf met een boete, tegen Janssen loopt nog een rechtszaak.
De impact van die gebeurtenissen is groot voor Oonk: "Je bent constant alert. Als hier een auto stilstaat, ga ik erheen om te kijken wat er aan de hand is. Pas dacht ik nog dat ik ‘s nachts het alarm hoorde afgaan, maar bleek het gedroomd te hebben. Zo houdt je dat bezig.”
Voor Henk Oonk is de zaak nu klaar. "Het is goed zo. Er is veel aandacht aan besteed, en daar ging het me ook om. Ik heb het idee dat het nu serieus wordt genomen. Minister Grapperhaus is bezig met een wet om dit soort zaken zwaarder te bestraffen. Maar dat duurt vaak zo lang.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden