Brenda met een Sarah cadeauballon.
Brenda met een Sarah cadeauballon. CreaRose

Brenda Rosendahl: beroemde ballon- en schminkartieste

Algemeen

‘Zonder sterk te zijn, kan je ook krachtig zijn ‘

Door Barbara Pavinati

LIEVELDE – Brenda Rosendahl (46), ook wel bekend als ‘Brenda Ballon’, is een succesvolle ballon- en schminkartieste. Daarnaast schrijft ze ook prachtige gedichten die ontstaan als mensen of gebeurtenissen haar echt raken. In het buitenland is ze met haar bedrijf CreaRose wereldberoemd. Overal komen de bestellingen voor haar schminksjablonen vandaan. Vanaf 2001 tot 2011 volgde en gaf ze ballonworkshops in ballondecoraties onder andere op bijeenkomsten tijdens de ‘Milleniumjam’ in België en bij samenkomsten in Engeland. Hier kwamen veel ballonartiesten van heel de wereld samen. Sinds 2017 worden er nieuwe bijeenkomsten georganiseerd die ‘Nozzle up’ worden genoemd. In Amerika heeft Brenda eens een prijs gewonnen met een van haar creaties. Een foto daarvan is in een vaktijdschrift verschenen. Over haar werk zegt ze: ”Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Het is heerlijk om te zien dat mensen mijn ballonnen mooi vinden. Ze vinden ze mooi als ik ze maak, maar ook nog mooi als ze verschrompeld zijn. De mensen zien dan niet de verschrompelde ballon, maar het moment van krijgen en de herinnering die ze eraan hebben.”

“De aanleiding om CreaRose te starten was een auto-ongeluk in 1997. De klachten die ik daaraan overhield zouden nu de naam Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) krijgen. Denk daarbij aan het ontbreken van een prikkelfilter en concentratieproblemen. Toen was daar nog weinig over bekend en weet men mijn problemen aan mijn whiplash. Ik zat een paar jaar thuis en de muren kwamen op mij af. Ik wilde wat te doen hebben. Alleen gastouder zijn, een taak die ik op mij genomen had, gaf mij geen voldoening. Een vriendin van mij modelleerde ballonnen en leerde mij dat ook,” vertelt Brenda. “Ik begon als schmink- en ballonartiest op locatie en op feestjes. Een paar jaar later kochten we een huis met bedrijfsruimte. Daar werd CreaRose een echt atelier met allerlei schmink- en ballonartikelen die ook online te bestellen zijn. Op het moment kan ik niet meer ballon modelleren en schminken op locatie, maar persoonlijke cadeauballonnen maken lukt nog prima. Ik heb twee meisjes in dienst. Ik ontwerp en produceer inmiddels mijn eigen lijn schminksjablonen, die ontzettend goed loopt. Zo kan ik het financiële gat wat viel door het wegvallen van de optredens goed opvullen.”

Ik ben wie ik ben
“Soms vragen mij mensen waarom ik CreaRose ben gestart. Als ik mijn verhaal dan vertel, werkt dat goed en zorgt dat voor begrip. Ik ben absoluut niet zielig, maar vind dat mensen best mogen weten hoe het voor mij werkt. Ik timmer binnen mijn kunnen hard aan de weg. In het begin vond ik dat ik gewoon net als ieder ander alles moest kunnen. Nadat ik een burn-out heb gehad sta ik hier anders in. In de ochtend is het atelier gesloten, dan pak ik alleen of samen met iemand de webshopbestellingen in en bereid ik de bestelde ballonnen voor. In de middag is het atelier open en in de avond probeer ik rust te nemen, vaak moet dat ook wel. Na een evenement ben ik echt op. Daarna moet ik wel een week of twee bijtanken. Met hulp van mijn man en kinderen lukt dat goed. Ik heb soms nog wel moeite met de mensen die een ander tempo hebben dan ik. Ongeduldige klanten vind ik ook nog steeds ingewikkeld. Maar ik ben wie ik ben en ik ga me niet meer beter voordoen, want dat kan ik mij simpelweg niet veroorloven. Zonder sterk te zijn, kan je ook krachtig zijn en met een rammelend lijf kan je ook mooie en succesvolle dingen doen,” legt Brenda uit.

Extra veel liefde
Brenda: “Als ik gezond was geweest had ik met dit werk makkelijk een heel gezin kunnen onderhouden. Nu zorg ik binnen ons huishouden voor de krenten in de pap. Bij mij zijn klanten trouwens meer dan klanten. Ik geef ze alles. Er spelen heel vaak toevalligheden of er lopen bepaalde lijntjes bij onze ontmoetingen. Door corona komen de mensen bewuster ballonnen kopen. Niet alles is meer zo vanzelfsprekend. Ook de niet zo bijzondere verjaardagen worden uitgebreid gevierd. Een ballon maakt de verjaardag dan net iets persoonlijker en in deze rare tijd stop ik er extra veel liefde in met lieve hartjesballonnen die ik bij de bestelling cadeau doe. Zo ben ik. Ik verras de mensen graag. Mijn familie noemt mij weleens gekscherend Sinterklaas.”

Gedicht van Brenda

Als steentjes ritmisch ketsen
en rimpels doen ontstaan.
Waar kleine golven dansen
en cirkels stil vergaan...

De rimpels in het water
als roerselen van mijn ziel.
Vervagen in het later
daar waar het steentje viel...

Rozenblaadjes

Brenda in 2009 tijdens de opening van CreaRose
Brenda's ontwerpen in de Balloon Image van Qualatex met Brenda's ontwerpen
Ballonfiguur Nozzle Up: Oogjes getekend met de ballonsjablonen ontworpen door Brenda.
Brenda en Petra samen met de in de ballonnenwereld legendarische Marvin L.
Een Sarahballondecoratie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant