Foto: PR
Foto: PR

Voor het parochiebestuur is de zaak afgedaan

Algemeen

Voor het parochiebestuur is de zaak afgedaan

Nieuwe bestemming kerk Vragender blijft gemoederen bezig houden

Door Kyra Broshuis

VRAGENDER - De komst van negen appartementen in de St. Antonius van Paduakerk in Vragender houdt de gemoederen bezig. De parochianen kregen in het voorjaar van 2019 te horen dat de plaatselijke kerk maximaal nog tot 1 januari 2026 open blijft. Door het afnemende kerkbezoek, steeds minder vrijwilligers en de krimp van financiële middelen ziet het bisdom zich genoodzaakt een aantal kerken te sluiten. Mensen met een plan voor herbestemming kunnen zich melden bij het bestuur van de St. Ludger Parochie. De plannen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen; de herbestemming moet ethisch verantwoord zijn, iets toevoegen aan de gemeenschap en het mag geen commercieel doel hebben. Uiteindelijk werden er drie plannen ingediend en het plan van het viertal Jan van de Wolfshaar, Joop Ikink, Werner Hegeman en Jos Tanck wordt als beste beoordeeld. Daarmee komen de andere twee plannen, van de familie Ubbink en van Ton Gunnewick te vervallen.

Besluitvorming
In Vragender wordt nu gevreesd dat jongeren straks niet meer in Vragender kunnen bouwen. Het aantal van negen appartementen zou afgaan van het woningcontingent al spreekt de gemeente nu liever van ‘bouwen naar behoefte’. Wethouder Bart Porskamp zei dat het plan past bij de visie voor woningbouw voor de kleine kernen. De gemeente heeft dan ook principemedewerking verleend. Bij verschillende groepen worden er vraagtekens gezet bij de besluitvorming. Vice-voorzitter Jos Rosendaal van het parochiebestuur zei daarover dat er naar eer en geweten is gehandeld. De komst van de appartementen wordt gezien als een goede herbestemming voor de kerk.

‘Hiermee doe je alle parochianen tekort’
Oud bestuurslid van de parochie René Hegeman is het daar niet mee eens. Hij schreef een brief naar het bisdom en las deze brief op 1 september voor tijdens de parochieavond voor de geloofsgemeenschap van Vragender bij zaal Overkamp. Hegeman: “Hierbij wil ik, als parochiaan van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap te Vragender, mijn ongenoegen uiten over de gang van zaken betreffende de verkoop van de rooms-katholieke kerk. Als voormalig bestuurslid van deze parochie (bijna 10 jaar) , en voormalig lid van de bestuursgroep, breder gebruik van de kerk, onder de noemer sector beheer en financiën, neem ik de vrijheid om hierover mijn beklag te doen. Een parochiebestuur zoals die in eerdere tijden functioneerde per kerkdorp is niet meer. Nu gaat alles gecentreerd via de Ludgergroep te Lichtenvoorde, met als gevolg dat bijna niemand zich genegen voelt om hierin zitting te nemen. De interesse en beleving voor het kerkelijk gebeuren is hierdoor sterk verminderd, en dus ook het belangrijkste hierin, namelijk de verkoop van de kerk. Voor en tijdens de definitieve gunning is nooit en te nimmer overleg gevoerd met de parochianen, en is er helemaal geen sprake geweest van openheid en transparantie. De verkoop is onderhands geregeld middels besloten en stiekeme gesprekken tussen het dagelijks bestuur (de locatieraad), de st.Ludger parochie en de toekomstige eigenaren/kopers. Mijn mening hierin is dat de verkoop van de kerk niet gaat over een pakje boter, maar dat het breder kan en moet worden gedragen door de Vragender bevolking in alle openheid en transparantie. Het kan niet waar zijn dat jarenlang trouw betalende parochianen op een jaarvergadering in maart jl. moeten horen dat de kerk al gegund is. Nooit en te nimmer is er een info-avond, laat staan een inspraakronde, geweest over de toekomst van de kerk. In alles doe je hiermee alle parochianen tekort.”

Volgens Hegeman kreeg zijn betoog veel bijval, vooral van de oudere aanwezigen. Het parochiebestuur St. Ludger laat weten dat de secretaris de brief inderdaad ontvangen heeft van het Bisdom. “Wij hebben een reactie verstuurd naar het bisdom”, zegt vicevoorzitter Jos Rosendaal namens het bestuur. “Hiermee is de zaak afgedaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant