Afbeelding

De halve waarheid

Algemeen

Geachte mevrouw ten Have,

Het schijnt de laatste tijd in de mode te zijn als mensen een mening over de landbouw/landbouwmethoden te berde brengen zij wat slordig omspringen met de realiteit. Tot mijn grote spijt moet ik constateren dat u eveneens de realiteit geweld aandoet in uw ingezonden artikel.

In uw artikel in Groenlose Gids/Elna brengt u terecht aan de orde dat er bij de gangbare landbouw chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van mais. Bij het gebruik van gecoat zaad geeft u inderdaad het spectrum aan waarvoor het bedoeld kan zijn, maar de werking is juist zeer selectief met zeer geringe bijschade. Die middelen worden gebruikt om een optimale (begin) ontwikkeling te bewerkstelligen van de gewassen (want des te groter de opbrengst per hectare, des te minder hectares er nodig zijn, en dat zal Rob Bongers dan weer waarderen!). Bij het gebruik van middelen tegen ritnaalden zit u compleet buiten de waarheid, namelijk deze middelen worden al jaren niet meer gebruikt, sterker nog , zijn verboden. De ontwikkelingen op dit gebied gaan super snel, zeker zo snel als het beleid van `onze` landbouwminister wisselt. Als u dan uw informatie opdoet tijdens een kopje koffie misschien wel met een overenthousiaste bioboer, is er natuurlijk een kans dat er een leemte in uw actuele kennis ontstaat. In dat kader is uw verwijzing naar de biologische landbouw, met een voor u hoogstwaarschijnlijk hoog knuffelgehalte ook met enige zekerheid te duiden. Maar enig research op dit gebied was wel wenselijk geweest als u het voornemen heeft een opinie-beïnvloedend artikel te schrijven.

Misschien zou het wat zijn om u door deskundigen te laten voorlichten over gebruik en wel of niet selectieve werking van gewasbeschermingsmiddelen in zijn algemeenheid waarbij biologische gewasbeschermingsmiddelen ook niet onbeoordeeld mogen blijven. De inputlijst van biologisch middelen voor gewasbescherming en plaagbescherming, waaronder insecten geeft u hierbij veel informatie. Als voorschot op uw eventuele onderzoek kan ik u verklappen dat er goedgekeurde middelen op staan die compleet a- selectief zijn en destructief zijn voor het bodemleven. Het zou interessant zijn te weten in welke mate dit soort middelen worden gebruikt bij biologische teelt en ik hoop van harte dat u in uw eindconclusie niet hoeft te kiezen uit misschien wel realistische titels 'the inconvenient truth' of 'de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet'.

Met vriendelijke groet,

Herman Berendsen
Revendijk 3 Groenlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant