Burgemeester Bronsvoort en de koninklijk onderscheiden Fons te Plate. Foto: PR
Burgemeester Bronsvoort en de koninklijk onderscheiden Fons te Plate. Foto: PR

Fons te Plate koninklijk onderscheiden

LICHTENVOORDE - De uitreiking vond plaats op vrijdagmiddag 11 september, normaal gesproken de middag van de (gratis) uitgifte van de dahlia’s door de bloemencommissie aan diverse groepen en de kinderbloemenwagens. Na een uiteenzetting van de bijzondere verdiensten kon Fons te Plate het lintje in ontvangst nemen. Het opspelden gebeurde buiten op het Swite terrein door zijn zoon Pascal.

Voor zijn totale vrijwillige activiteiten ontplooid voor de samenleving op het terrein van cultuur en welzijn wordt Fons te Plate gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hieronder volgt een opsomming van zijn vrijwilligerswerk:

1972 - heden: Lid Corsogroep Lansink-Bluiminck
In 1972 deed de eerste wagen van de wagenbouwers groep Lansink mee aan het jaarlijkse bloemencorso in Lichtenvoorde (vanaf 1975 onder de naam Corsogroep Lansink-Bluiminck). De heer Te Plate is vanaf het begin in 1972 betrokken bij de wagen en sindsdien als bloemenman verantwoordelijk voor de dahliavelden van de groep. Hij besteedt veel aandacht aan het onderhoud van de velden en het controleren van de dahliaknollen.In de periode 1989-2015 was de heer Te Plate verantwoordelijk voor de jaarlijkse opbouw en afbouw van de tent waarin de corsowagen werd gebouwd. In 2016 was hij betrokken bij de bouw van de nieuwe hal voor Lansink-Bluiminck.

1993 - 2017: Bestuurslid Corsogroep Lansink-Bluiminck
Als bestuurslid was de heer Te Plate o.a. verantwoordelijk voor de activiteiten buiten het corso om. Deze activiteiten worden verricht om extra geld in de kas van de wagenbouwersgroep te brengen. Zo was Te Plate coördinator voor de inzet van de mensen bij andere evenementen, en had hij de contacten met gemeente over verkeersregelaars. Onder zijn leiding werd in de Hamalandhal in Lichtenvoorde de speciale vloer gelegd en de extra tribune opgebouwd bij de eredivisie- thuiswedstrijden van Longa ’59.

1996- heden: Lid Bloemencommissie SBL
De heer Te Plate is namens de SBL al 25 jaar hoofdverantwoordelijke voor de inkoop en verkoop van dahlia’s aan eigen corsogroepen, maar ook aan andere corsoplaatsen. Dat houdt o.a. in: inname van de bloemenkratten, het ordenen van de dahlia’s op kwaliteit en kwantiteit, de coördinatie van de uitgifte en evenredige verdeling van de dahlia’s.

2015 - heden: Corsotuin SBL
De heer Te Plate is vanaf de aanleg in 2015 betrokken bij de corsotuin aan de Richterslaan in Lichtenvoorde. De corsotuin is een kleurrijke, informatieve tuin over het bloemencorso en de dahlia als bloem, en is openbaar toegankelijk. De tuin is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente oost Gelre en de Stichting De Lichtenvoorde en biedt o.a. werk aan cliënten van Stichting De Lichtenvoorde.

1963 – 1987 en 2014 - heden: Gemengd Koor Lichtenvoorde
De heer Te Plate is lid van het gemengd koor. Hij verzorgt al die jaren de voorbereidingen voor repetities en uitvoeringen, zoals het klaarzetten stoelen, podium en piano bij concerten. Binnen deze periode heeft hij ook kort bestuurswerk gedaan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden