Het werk 'Spiegelbeeld' van de Lummels + kids in het Wentholtpark.
Het werk 'Spiegelbeeld' van de Lummels + kids in het Wentholtpark. (Annekée Cuppers)

Lichtenvoorde op de been voor Dahlia Kunstobjectenroute

'Corsogemeenschap toonbeeld van doorzettingsvermogen, creativiteit en saamhorigheid'

LICHTENVOORDE - De plek voor de officiële openingshandeling was tot op het laatst zoveel mogelijk geheim gehouden. Echter, een beetje corsokenner had natuurlijk wel kunnen vermoeden dat het mansgrote kunstwerk bestaande uit het woord 'Lichtenvoorde' van de winnaar 2019 Lansink-Bluimink in het Wentholtpark the place to be zou zijn. Met het luiden van de klokken van de Bonifatiuskerk en de Johanneskerk werd de Dahlia Kunstobjectenroute officieel voor geopend verklaard.

Door Annekée Cuppers

Burgemeester Bronsvoort wilde in haar toespraak niet te lang stilstaan bij wat er in deze tijd niet mogelijk is maar vooral bij wat er allemaal nog wel kan. Het niet doorgaan van het één na grootste bloemencorso van Europa, is een hard gelag voor de Lichtenvoordse bevolking. De corsogemeenschap heeft echter laten zien dat zij beschikt over enorm veel doorzettingsvermogen, creativiteit en saamhorigheid. Zij hebben snel geschakeld en het resultaat daarvan is te zien in deze Dahlia Kunstobjectenroute. Zo geven we samen Lichtenvoorde kleur, aldus de burgemeester.

Voor de corsogroepen is het onwennig gebeuren. "Eerst denk je, laat maar zitten die hele kermis. Maar als het dan dichterbij komt, is het toch wel jammer dat we geen echt corso hebben dit jaar. Met de kunstobjectenroute hebben we als groep samen toch nog wat te doen. Wel een apart weekend zo. We zijn gisterochtend om 10 uur begonnen en voor half 6 was het werk al klaar, bizar gewoon.", zo laat een van de corsobouwers weten.

De Dahlia Kunstobjectenroute is uitgezet door en rondom het centrum van Lichtenvoorde. Veel (groot)ouders met kinderen, ouderen maar ook jongerengroepen wandelden en fietsten langs een zeer gevarieerd aanbod van kunstwerken. Naast met dahlia's beplakte objecten van de corsogroepen waren er ook werken van andere organisaties en bestaande kunstwerken in en rond het centrum te bewonderen. Onderweg komt menigeen bekenden tegen waarna met een 'Kom d'r straks effen ene drinken' een ieder zijn weg weer vervolgt. Want het is druk bij sommige kunstobjecten dus een beetje doorlopen of -fietsen is het devies.

Ook op de terrassen op de Markt en op de Molendijk zit het nagenoeg vol. Met live muziek, goudblonde biertjes, de dahliasculpturen van Veur Mekare en de typische optochtmuziek van St. Caeclia komen de bezoekers toch nog in de kermissfeer. Een beetje tenminste, want het niet doorgaan van het feest der feesten in de Keistad is voor menigeen een bittere pil. Toch kan de organisatie terugkijken op een geslaagde primeur van de Dahlia Kunstobjectenroute die (hopelijk) als eenmalig evenement de boeken in gaat. Tenminste, voor wat betreft de tweede zondag in september.

De Dahlia Kunstobjectenroute krijgt zijn eigen tegel op de corsopromenade in het centrum. De objecten zijn nog tot en met dinsdag 15 september te bekijken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden