Foto: PR
Foto: PR

Zorgen om drugs- en alcoholgebruik in Oost Gelre

Algemeen

OOST GELRE - Er wordt in de gemeente Oost Gelre veel gedaan aan preventie met betrekking tot drugsgebruik. Toch zijn er signalen dat het gebruik toeneemt en daarmee ook de overlast van bijvoorbeeld drugsdealers. Hoe zit het nu eigenlijk met het drugs- en alcoholgebruik in Oost Gelre en omliggende gemeenten. Hieronder een overzicht van de cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jeugd en Jongvolwassenen 2019. Acht Achterhoekse gemeenten zijn onderzocht. Het gaat om Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Winterswijk en dus Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

Voor de gemeente Oost Gelre zijn de cijfers als volgt:

Middelengebruik van middelbare scholieren (klas 2 en 4): 9 procent heeft ooit hasj of wiet gebruikt en 5 procent heeft dat recent nog gedaan. Wat betreft andere middelen zoals XTC, cocaïne, paddos, amfetamine, LSD, GHB, heroïne, miauw miauw, crack of lachgas heeft vier procent dat ooit gebruikt en 1 procent recentelijk.

Middelengebruik van jongvolwassenen (16-25 jaar): 40 procent heeft ooit hasj of wiet gebruikt en 18 procent heeft dat recent nog gedaan. Wat betreft andere middelen zoals XTC, cocaïne, paddos, amfetamine, LSD, GHB, heroïne, miauw miauw, crack of lachgas heeft 27 procent dat ooit gebruikt en acht procent recentelijk.

In Oost Gelre wordt ongunstig gescoord voor het softdrugsgebruik (ooit) onder middelbare scholieren in vergelijking met de omliggende gemeenten. Ook is er een toename te zien ten opzichte van de cijfers van 2015 (ooit gebruik hasj/wiet: 1 procent en recent gebruik: 2 procent). Voor harddrugs is het gebruik gemiddeld in vergelijking met de Achterhoek. Het middelengebruik onder jongvolwassenen is voor het eerst uitgevraagd in 2019. Hier zijn geen eerdere cijfers van. Het gebruik van hard- en softdrugs is vergelijkbaar met de omliggende gemeenten en het gemiddelde van de Achterhoek.

Alcohol
Bij het alcoholgebruik scoort Oost Gelre nog slechter. De cijfers:

Alcoholgebruik van middelbare scholieren (klas 2 en 4): 38 procent heeft in de laatste vier weken alcohol gedronken. 32 procent heeft in de laatste vier weken 5 of meer drankjes bij een gelegenheid (bingedrinken) gebruikt.

Alcoholgebruik van jongvolwassenen (16-25 jaar): 15 procent drinkt niet, of maximaal 1 glas per dag. 40 procent valt in de categorie ‘zware drinker’, met minimaal 1 keer per week 6 glazen (voor mannen) of 4 glazen of meer per dag (voor vrouwen).

In Oost Gelre scoren we ongunstig als het gaat om bingedrinken onder middelbare scholieren in vergelijking met de andere gemeenten. In vergelijking met de cijfers van 2015 zien we hier ook een stijging in (2015: 30 procent recent bingedrinker). Het recent gebruik (laatste 4 weken) is wel afgenomen sinds 2015 (in 2015 40 procent). Ook scoren we ongunstig als het gaat om het aantal zware drinkers onder jongvolwassenen in vergelijking met de omliggende gemeenten. Het alcoholgebruik is in 2019 voor het eerst uitgevraagd onder jongvolwassenen. Hier zijn geen eerdere cijfers van.

Signalen van drugshandel altijd melden!
Burgemeester Bronsvoort en wethouder Hoenderboom maken zich zorgen en willen fors inzetten op voorkoming en bestrijding: “Signalen van drugshandel worden altijd onderzocht door de politie. Het blijft van belang dat inwoners, bedrijven, organisaties en verenigingen signalen van drugshandel- en gebruik blijven melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. Alleen op basis van feitelijke informatie kan de politie de signalen onderzoeken en indien mogelijk vervolgstappen nemen.” Ondanks de grote inzet op preventie is er op sommige vlakken een toename van het gebruik. “Ook landelijk is de trend dat er geen daling meer is in het alcoholgebruik en dat er gerichter beleid nodig is. Dit betekent voor ons dat we kritisch moeten kijken naar onze huidige inzet van de afgelopen jaren. Wat heeft wel gewerkt en wat niet. En waar moeten we de komende tijd meer op in gaan zetten. Onze partners zijn daarbij erg belangrijk, zij hebben de afgelopen jaren vol ingezet op dit thema. Dus we willen vooral samen met hen kijken hoe we onze inzet de komende jaren moeten gaan vormgeven. Denk hierbij aan partners als de GGD, Iriszorg, jongerenwerk, de politie, onderwijs en het Sociaal Team.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant