Eigenaren woning Paula Colenbrander en Tijs van Ruiten. Foto: Dinès Quist
Eigenaren woning Paula Colenbrander en Tijs van Ruiten. Foto: Dinès Quist

Voormalig woonhuis Gerard Schouten winnaar Ruwe Diamant

Algemeen

LIEVELDE - De winnaar van de ‘Ruwe Diamant’ in Oost Gelre is het voormalige woonhuis van architect Gerard Schouten geworden. Afgelopen zaterdagochtend werd het schildje overhandigd aan de bewoners van het bijzondere woonhuis, aan de Lauwersdijk in Lievelde. Inwoners van Oost Gelre konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op hun favoriete Achterhoekse gebouw uit de naoorlogse tijd. En er is flink gestemd.

Door Dinès Quist

Het is even zoeken, maar voor wie goed kijkt vindt tussen de bomen inderdaad een verborgen parel van een huis. Daar staat het voormalig woonhuis van architect Gerard Schouten, dat hij bouwde in 1958. Met dank aan de bewoners staat de woning er nog in zijn originele staat. Daardoor is het handelsmerk van de architect nog goed zichtbaar; sober, doelmatig en met een bewuste keuze voor natuurlijke en duurzame bouwmaterialen. Zo bouwde Schouten zijn woningen met bakstenen en hout uit de omgeving. Schouten ontwierp onder andere de voormalige St. Ludgerkerk in Lichtenvoorde.

Ruwe Diamant
De Ruwe Diamant wordt in elf Achterhoekse gemeenten uitgereikt aan bijzonder naoorlogs erfgoed. “Het is mooi om te merken dat de inwoners van Oost Gelre oog hebben voor erfgoed uit de wederopbouw periode,” vertelt Joanne te Winkel, projectleider van de Ruwe Diamant. “Van de vijf genomineerden in Oost Gelre hebben de inwoners gestemd op deze architectenwoning.” Een glazen schildje werd overhandigd door wethouder Marieke Frank, aan de trotse bewoners van het pand. Het echtpaar Tijs van Ruiten en Paula Colenbrander waren blij verrast met de prijs. Sinds drie jaar zijn zij eigenaar van het bijzondere huis en dat is niet geheel toevallig. Met oog voor bijzondere architectuur zijn zij uit de Randstad naar Lievelde verhuist, om te genieten van dit huis dat licht, lucht en ruimte ademt. “Er is geen regenpijp te bekennen aan dit huis, alles is inpandig weggewerkt,” vertelt eigenaar Tijs van Ruiten. En dat is nog maar één van de vele vernuftigheden die Schouten in petto had voor dit huis. “Af en toe komen er mensen aan de deur om de woning te bekijken.” Daaruit blijkt dat deze ruwe diamant nog niet vergeten is.

Schildje Ruwe Diamant. Foto: Dinès Quist
Gebak bij uitreiking Ruwe Diamant. Foto: Dinès Quist
Joanne te Winkel aan het woord tijdens uitreiking Ruwe Diamant. Foto: Dinès Quist
Voordeur winnend huis gebouwd door architect Gerard Schouten. Foto: Dinès Quist
Schildje wordt overhandigd aan bewoners Paula Colenbrander en Tijs van Ruiten, door wethouder Marieke Frank. Foto: Dinès Quist
Vooraanzicht winnen huis van 'De Ruwe Diamant'. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna