St. Werenfriduskerk Zieuwent weer in volle glorie uitgelicht
Ook 's avonds zijn de prachtige details van 'de kathedraal van de Achterhoek' goed zichtbaar. Foto: Annekée Cuppers
Ook 's avonds zijn de prachtige details van 'de kathedraal van de Achterhoek' goed zichtbaar. Foto: Annekée Cuppers

St. Werenfriduskerk Zieuwent weer in volle glorie uitgelicht

ZIEUWENT - Het was veel Zieuwentenaren een doorn in het oog dat hun St. Werenfriduskerk, ook wel bekend als dé kathedraal van de Achterhoek, de laatste jaren niet meer in zijn volle glorie kon worden uitgelicht. Vele reparatiepogingen ten spijt, is uiteindelijk besloten een nieuwe verlichtingsinstallatie aan te leggen. En niet zonder resultaat; sinds 9 september staat het gebouw in neogotische stijl uit 1898 weer als een baken van licht in de wijde omgeving te stralen. De nieuwe verlichting die de kerk in alle kleuren van de regenboog kan uitlichten, gaat aan met de schemering en dooft weer om half 12 (in het weekend om half 1).

Door Annekée Cuppers

Het uitlichten van de kerk begon tientallen jaren geleden al, op initiatief van dorpsgenoot Jan Cuppers. Eric Hummelink van de werkgroep vertelt: "De installatie bestond destijds uit bouwlampen en werkte jarenlang tot volle tevredenheid. Nadeel was wel dat de parochie jaarlijks een flink bedrag kwijt was aan elektriciteitskosten. In 2014 werd bij de uitvoering van het Dorpsplan door Zieuwents Belang nieuwe duurzame verlichting aangeschaft. Die installatie heeft aantal jaren gewerkt maar toen bleek de techniek toch niet zo degelijk als gehoopt. "

Het probleem met die installatie deed zich voornamelijk voor omdat de koppelingen onder de grond lagen. Eric vervolgt: "Plaatsgenoten John Krabbenborg, Stefan Beerten en Mark Bokkers hadden als vrijwilligers het onderhoud van de verlichting op zich genomen en hebben vele zaterdagen op de knieën gezocht naar de oorzaak van de problemen. Dat was nog niet zo eenvoudig, het ging om zo'n 300 meter aan ingegraven bekabeling. Op een gegeven moment deed er zich een tweede probleem voor. Er kwam vocht in de lampen zelf en de leverancier bleek failliet."

Een van de laatste keren dat de lampen nog goed gebrand hebben, was tijdens de derby RKZVC - Longa. "Met heel veel pijn en moeite lukte het nog om de kerk RKZVC-groen uit te lichten. Prachtig vond iedereen het. Maar John, Stefan en Mark baalden best wel van de hele situatie. Regelmatig werden zij erop aangesproken waarom de verlichting niet vaker brandde maar ze kregen het gewoon niet voor elkaar het probleem structureel op te lossen."

Eric raakte samen met Bennie Beerten en Freek Toebes bij de kwestie betrokken nadat in december de Maastreechter Staar een optreden gaf in de Werenfriduskerk. "We hadden via een leverancier verlichting gehuurd om de kerk in bijpassende sfeer uit te lichten. Het zag er werkelijk schitterend uit maar ja, na een paar dagen moest de verlichting weer retour naar de leverancier. Toen kwamen opnieuw de vragen. Daarop heb ik samen met Bennie en Freek het initiatief genomen om het geld dat over was van het optreden te besteden aan het kerkgebouw. Ook een aantal mensen in Zieuwent zegden toe een financiële bijdrage te willen doen."

Hoewel nog niet het hele benodigde bedrag binnen was, besloot de werkgroep in maart om er een klap op te geven en te starten met de aanleg van nieuwe bekabeling en de installatie van nieuwe lampen. "Onze kerk is zo'n mooi gebouw, dat verdient het gewoon om in het licht te staan. Met behulp van de paasvuurbouwers en de Wopa die geheel belangeloos machines en mankracht inzette, zijn op twee zaterdagen en een avond allemaal nieuwe kabels aangelegd en de lampen vervangen. De koppelingen zijn nu bovengronds gemonteerd. De nieuwe installatie bestaat nu uit acht ledlampen van 50 Watt. Bij het aansluiten van de installatie deden alle lampen het in een keer. De jongens zijn dan ook erg blij maar vooral ook supertrots dat het nu eindelijk gelukt is."

Officiële overdracht
De nieuwe verlichting is inmiddels in eigendom overgedragen aan het parochiebestuur. Zij dragen ook zorg voor de stroomkosten (circa 200 euro per jaar). "De bedoeling was dat dit zou gebeuren tijdens het 75-jarig jubileum van RKZVC. Helaas kon dit niet doorgaan dus nu zoeken we nog naar een mooi moment waarop we dit officieel kunnen maken. Tips daarvoor zijn welkom."

Financiering
Naast het geld dat overbleef van de Maastreechter Staar en dat van enkele Zieuwentenaren, is het project gefinancierd met geld van de gemeente Oost Gelre die hiervoor nog een speciaal potje wist aan te boren en bijdragen van Zieuwents Belang, het kerkbestuur, de sponsorbundeling en een aantal lezers van parochieblad De Kerkklok. "We hebben nu ongeveer de helft van de financiering binnen en hopen dat veel (oud) Zieuwentenaren een bijdrage willen doen. Daarbij willen we benadrukken dat dat geld enkel ten goede komt aan het kerkgebouw, niet aan de Ludgerparochie. En mocht er geld overblijven, dan blijft dat bewaard voor toekomstige projecten zodat iedereen nog lang van dit prachtige gebouw kan genieten."

Steentje bijdragen?
Donaties zijn welkom op de rekening van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent op rekeningnummer NL 93 RABO 01600 22967 t.n.v. penningmeester ohv Zuwent onder vermelding van 'kerkverlichting'.

Zoals in het artikel genoemd is de kerk in verschillende kleuren uit te lichten. Speciale verzoeken daartoe kunt u richten aan: erichummelink@gmail.com. Ook met tips voor een officieel overdrachtsmoment kunt u hier terecht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden