Vluchtelingen terug in Vragender
Foto: archief Oudvragender.nl
Foto: archief Oudvragender.nl

Vluchtelingen terug in Vragender

Vluchtelingen terug in Vragender

VRAGENDER - Onlangs waren twee dames uit Millingen aan de Rijn even weer terug in Vragender. Zij behoorden in oktober 1944 bij de families die moesten vluchten uit Millingen en werden geëvacueerd naar de Achterhoek. Hun gezinnen Makaaij en Sak vonden voor een half jaar onderdak bij de families Wessels-Vos en Overkamp(Kapelweg) in Vragender. Nu, 75 jaar later, waren ze beide voor een middag terug in ons kerkdorp.

Na een hartelijke ontvangst waarbij de verhalen uit die tijd bijzonder helder weer naar boven kwamen, was het voor hun een beleving om in de 'bekende omgeving' herinneringen op te halen over bijzondere maar vooral ook 'gewone alledaagse zaken'. Belevenissen die ze als kind hadden meegemaakt maar die hun hele leven een blijvende indruk hadden achtergelaten. Een aantal welbekende boerderijnamen rond ons kerkdorp werden nog zo opgenoemd. Voor beide dames was de voornaamste reden van hun bezoek aan Vragender het feit dat van beide een broertje was overleden in maart 1945. Deze beide kleinen hebben sindsdien een waardige rustplaats gevonden op het parochiekerkhof van de Antoniuskerk. Ook na zoveel jaar was het aanschouwen van de kruisjes met de naamplaatjes van hun broertjes een emotionele gebeurtenis. Zij spraken hun waardering uit aan het adres van Vragenders Belang en de vrijwlligers van de kerk voor het onderhoud van de graven. Het greep hen bovenal opnieuw aan als ze zich moesten voorstellen wat het voor hun ouders heeft moeten betekenen om in mei 1945, bevrijd, terug te keren naar Millingen, hun kleinen achter latend in Vragender.

Na de plaatsing van een bloemetje werd het bezoek afgesloten en vertrokken de dames weer richting Millingen. Warme herinneringen delend aan en met hun gastgezinnen in Vragender. Zoals iemand het verwoordde in het boek Vragender tijdens de Tweede Wereldoorlog: 'Het is alsof je er familie hebt bijgekregen.'


www.oudvragender.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden