Tamara Raben met haar bundel 'Een Vergissing is Meesterlijk'. Foto: Dinès Quist
Tamara Raben met haar bundel 'Een Vergissing is Meesterlijk'. Foto: Dinès Quist

Tamara bundelt grappige uitspraken tot een zelf geïllustreerd boekje

LICHTENVOORDE - Een boekje dat van het begin tot het eind een lach op je gezicht tovert. Een boekje dat je in één ruk uitleest. Een boekje dat je meeneemt naar de wereld van fantastische vergissingen, het bestaat. Tamara Raben verzamelde jarenlang, verkeerd geformuleerde uitspraken, spreekwoorden en gezegdes. In de coronastilte vond ze de tijd om deze verzameling te bundelen en maakte er een boekje van: ‘Een vergissing is meesterlijk’.

Door Dinès Quist

Een klein eenvoudig uitziend boekje, verrast zijn lezer met ruim 200 verbogen uitspraken. Met spreuken als; ‘Mag ik een bosje gladiatoren?’ en ‘U spreekt met de moeder van mijn dochter’ of ‘Hoe bol werken jullie dat?’ wordt de lezer soms aan het denken gezet wat er nou precies fout is.

‘U spreekt met
de moeder
van mijn
dochter’

“Iedereen formuleert een spreekwoord of gezegde wel eens verkeerd,” vertelt Tamara Raben. “Je krijgt dan hele grappige woordspelingen. Die ben ik op gaan schrijven.”

Tamara werkt in het sociale domein, daar komt ze geregeld grappige uitspraken tegen. Een gniffel onderdrukkend, schrijft ze deze missers ongezien op in een hoek van haar schrijfblok. “Je moet deze uitspraken meteen opschrijven anders ben je ze kwijt.” Thuis voegt ze de grappigste toe aan haar verzameling, met als resultaat een hilarisch boekje.

'Er moet hoeterdeploet wat gebeuren'
Met verzamelen van de woordelijke uitglijders is Tamara vijftien jaar geleden al begonnen. Gewoon omdat ze het leuk vond. Met een beetje hulp van collega’s stapelden de meest hilarische woordvergissingen zich op. “Het was zonde dat al deze uitspraken ongezien in de kast bleven liggen, daarvoor zijn ze te leuk. Toen ontstond het idee om er een boekje van te maken.” Er was genoeg materiaal om een bundeling van te maken, maar te weinig tijd om dit doen. Totdat de coronacrisis alles stillegde. “Ik wist meteen wat me te doen stond, ik moest met het boekje aan de slag.” Tamara selecteerde de leukste uitspraken en maakte er zelf de illustraties bij.

‘Mag ik
een bosje
gladiatoren?’

Leuk, voor iedereen
Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten genieten van deze meesterlijke vergissingen, moest het boekje laagdrempelig worden. Dus koos Tamara voor een klein eenvoudig vormgegeven boekje met een klein prijskaartje. De enthousiaste auteur beleefde niet alleen plezier aan het verzamelen van uitspraken maar kreeg ook lol in het tekenen van de eenvoudige figuurtjes die het boekje illustreren. Ze tekende kaartjes die aan het boekje gehangen kunnen worden, om zo een leuk presentje aan te bieden.

Het boekje inclusief kaartje is te koop bij Het Blok op de Markt in Lichtenvoorde. En het boekje is te bestellen via: meesterlijkleuk@outlook.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!