Afbeelding

Kermis in de Keistad 2020

Algemeen

Een echte Lichtenvoordenaar laat zich door een beetje corona maar vooral veel crisis niet uit het veld slaan wat het kermis vieren betreft. Menigeen wist niet hoe snel hij naar het terras moest komen nadat men afgelopen zondag plichtsgetrouw de Dahlia Kunstobjectenroute had afgewerkt. Dat was nog best een hele klus want hoewel ik de officiële lengte van de route nergens heb kunnen vinden, moest er nog wel een behoorlijk eindje worden afgestiefeld voordat er een welverdiende goudgele jongen op het terras op de Markt voor je klaarstond.

Eerlijk is eerlijk, de organisatie van de kunstroute, de horecabazen, de corsogroepen, de muziekkorpsen, al die vrijwilligers, ze hebben allemaal ontzettend hun best gedaan om zoveel mogelijk het kermisgevoel te creëren maar echt van de grond kwam het toch niet. Want kermis vieren in de Keistad, dat doe je niet braaf op je kont zittend, af en toe zwaaiend naar een bekende terwijl je je ondertussen bekeken voelt door de surveillerende boa's. Echt Lichtenvoords kermis vieren is op zondag al brak aan de optocht beginnen na een nacht lang dahlia's plakken. Dat is na de eerste dag geen stem meer hebben omdat je boven de muziek uit moet schreeuwen. Een vette bek halen bij de Timp en dan thuis in bed bedenken dat dat bovenop al dat bier toch niet zo'n goed idee was. Flirten met je oude jeugdliefde die op kermismaandag weer naar zijn geboortedorp terugkomt. Een sigaretje opsteken voor de gezelligheid, terwijl je al jaren gestopt bent. En met je dronken kop naar huis strompelen omdat je in de alcoholroes vergeten bent waar je je fiets hebt gestald. Met een pijnlijke enkel. Eigen schuld, dikke bult; je bent eigenlijk ook al te oud voor de Cakewalk.

Kermis 2020. De coronamaatregelen gooiden ook hier roet in het eten. Nou, zeg maar gerust: een hele kolencentrale. Allemaal voor onze volksgezondheid, hoewel ik wel durf te beweren dat je tijdens de kunstroute in de drukke Bronckhorststraat statisch gezien meer kans had te verongelukken dan op het besmet raken met corona.

Toch heeft het creatieve en lovenswaardige idee van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde zeker bijgedragen aan het plezier en de gezondheid van de inwoners van de Keistad. Iedereen lekker laten bewegen in de gezonde buitenlucht en zelfs in de verste verte geen oliebollenkraam of treetje verschraald bier te bekennen, briljant! Ik geloof dat ik de kermis nog nooit zo gezond ben doorgekomen.

Als dank voor deze levensverlengende kermiseditie heb ik 25 euro overgemaakt naar Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Zodat ze volgend jaar tenminste weer een fatsoenlijk corso mét een bijpassende 'onwies gaven karmisse' kunnen organiseren. Gezondheid is immers onbetaalbaar, maar het moet niet te gek worden.


Kees Kiezel

Steun ook ons Lichtenvoordse culturele erfgoed en maak een zelfgekozen bijdrage over naar Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Scan de QR-code voor een betaalverzoek of maak uw bijdrage over op NL 42 RABO 0336 157 843. Uw donatie is zeer welkom!

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant