Goede prestaties op NK’s handboogsport

Algemeen

LICHTENVOORDE - De handboogsporters van St. Switbertus hebben de afgelopen weken goede prestaties neergezet tijdens diverse NK’s, die soms als gevolg van de corona-regels wel heel anders verliepen dan anders. Er kwamen twee medailles mee terug naar Lichtenvoorde: zilver voor Luuk Wisselink en brons voor Herman Jansen.

Op 6 september was in Berkel-Enschot het NK Outdoor Jeugd 2020. Luuk Wisselink deed hieraan mee in de klasse Recurve Heren Junioren. De wedstrijd bestond uit 2x26 pijlen op zeventig meter gevolgd door finalerondes voor de beste zestien schutters. Na een goede eerste ronde zakte Luuk door een iets mindere tweede ronde van de zevende naar de negende positie. Hij wist zich echter wel te plaatsen voor de finaleronde en moest daarin tegen de nummer 8 James Stephens.
Na de eerste twee sets verloren te hebben (23-25 en 27-29) kwam Luuk via een gelijkspel (26-26) en setwinst (27-26) terug tot 5-3. Helaas ging de laatste set met 28-29 verloren waardoor hij op een gedeelde negende plek eindigde. Toch kan Luuk terugkijken op een goed toernooi met goede scores in de 1/8 finale.

Outdoor
Op 12 en 13 september werd in Ulvenhout het NK Outdoor 2020 gehouden. Op de zaterdag werden de kwalificaties en wedstrijden tot en met de halve finales verschoten waarna op zondag de wedstrijden om de medailles plaatsvonden. Dit jaar was er voor het eerst ook een NK in de klasse Barebow. In deze klasse wordt op vijftig meter geschoten op een 122 cm blazoen. De wedstrijd bestond uit een kwalificatie van 2x36 pijlen op 50m en finalerondes. Namens St.Switbertus deed Herman Jansen mee. Na een goede eerste ronde en een wat mindere tweede ronde zakte Herman van de derde naar de vierde plaats. Hij wist zich wel te plaatsen voor de finaleronde en moest daarin tegen de nummer 5 Henk Jegers. Deze wedstrijd wist Herman met 6-0 (14-10, 25-12, 19-14) te winnen. Hierna volgde halve finale tegen de nummer 1 Sjan Huijbregts. Zij was een maatje te groot en versloeg Herman met 7-1 (17-21, 23-23, 24-26, 22-26).
Hierna volgden op zondag de wedstrijden om de medailles.Herman nam het in de strijd om het brons op tegen Marco van Eijk en ze maakten er een spannende strijd van. Na drie sets en twee gelijke spelen stond Herman met 4-2 achter (18-18, 15-18, 25-25). In de vierde set wist Herman met 23-16 de stand weer gelijk te trekken. De laatste set werd uiteindelijk op één punt beslist in het voordeel van Herman (25-24) waarmee hij het brons won.

Veld
Op 19 en 20 september werd in Tienray het NK Veld gehouden. Tijdens deze wedstrijd wordt op 24 doelen geschoten die op verschillende afstanden in het veld en bos staan opgesteld. Op beide dagen werd onder schitterende weersomstandigheden deze 24 doelen verschoten. Pascal Koolhof (Recurve Heren Senioren), Herman Jansen (Barebow Heren Senioren) en Luuk Wisselink (Recurve Heren Junioren) deden hier namens St. Switbertus aan mee. Pascal had de eerste dag (234) wat moeite om op gang te komen. Door zich de tweede dag te verbeteren en de achtste score (249) te schieten klom hij echter van plek 10 naar plek 9 in de eindstand.
Ook Herman had een lange tijd geen veld wedstrijd geschoten en moest er even in komen op de eerste dag (239). Hij wist zich met een vierde score (253) op dag twee te verbeteren van plek 5 naar 4. Helaas eindigde hij hiermee net naast het podium. Luuk schoot beide dagen een uitstekende score (304 en 297) die goed was voor de tweede plaats: het zilver.