Talie Wijlens in gesprek met Mohlin Walterbos uit Groenlo voor de podcast.
Talie Wijlens in gesprek met Mohlin Walterbos uit Groenlo voor de podcast. Henri Walterbos

Podcast en Zeefdruk atelier voor jongeren uit Oost Gelre

Algemeen

'Mensen die willen weten hoe jongeren in het leven staan kunnen hier veel uithalen'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Ook in het coronatijdperk biedt Jongerenwerk Mazzel maatwerk, wordt er op de actualiteit ingespeeld, of wordt er een beroep gedaan op jeugdwerkers. Zoals nu landelijk, van het Ministerie van VWS.

Talie Wijlens van Mazzel hierover. “Ik kreeg een tijdje terug van ambtenaren van de gemeente Oost Gelre informatie dat gemeenten met minder dan 60.000 inwoners aanspraak kunnen maken op subsidie voor projecten met jongeren in coronatijd, in de leeftijd 12 tot en met 18 jaar. Er werd ons gevraagd of wij hier als Mazzel misschien ideeën over hadden. Het moest iets zijn waarbij jongeren een skill aangeleerd krijgen, iets doen waar ze beter van worden en iets terug doen voor de samenleving. Daarnaast moet het ook nog de verveling tegen gaan. Best wel lastig, want net toen de vraag kwam mochten jongeren alweer wat meer, naar de sportclub onder andere. We wilden geen dingen doen die sportverenigingen al doen want die willen we niet in de weg gaan zitten. En de vraag vanuit de overheid was ook ‘jongeren hoe willen jullie het aanpakken, hoe maak jij deze tijd mee, wat betekent dit allemaal voor jou in jouw leven, je sociale leven, wat is jouw mening daarover?’ Toen dacht ik direct aan een podcast. Ik volg zelf diverse podcasts. Het is helemaal in. Je hebt ze met beeld en zonder beeld. Het is hartstikke leuk. De vraag vanuit de gemeente was een mooie aanleiding dit zelf ook te gaan doen met jongeren.”

In gesprek blijven
Vooruitlopend op goedkeuring van de gemeente of het idee wel aan alle criteria voor subsidie voldeed werd al gestart. “We zijn in de danszaal van Hit It Dance Centre begonnen met het opnemen van podcasts. Het was voor me zelf ook wel de vraag of ik het kon. We zijn gewoon gestart, hebben een paar microfoons aangeschaft, hadden al spullen. Je wilt toch met jongeren in gesprek blijven, in zo’n periode. Binnen mijn eigen netwerk gekeken eerst, en er was direct enthousiasme.”

"De eerste vijf podcasts staan al op ons eigen Mazzel Youtube-kanaal. Tot en met november hebben we al content. Iedere week plaatsen we een nieuwe podcast, waarbij alle soorten onderwerpen voorbijkomen. Van alles en nog wat. Alles is bespreekbaar. Het is best wel verrassend wat er allemaal uitkomt. De podcasts duren een klein uurtje. Mensen die willen weten hoe jongeren in het leven staan kunnen hier veel uithalen.” Alle moeite en enthousiasme ten spijt kreeg Talie teruggekoppeld dat de podcast niet voldeed aan de richtlijnen voor de subsidie. “Het is wel passend bij wat wij willen zijn dus blijven we dit doen. We hebben nog ideeën genoeg. We gaan zelfs nog ‘on tour' als de corona crisis wat afzwakt is.”

Zeefdrukatelier
De subsidie is echter wel toegekend voor een ander project uit de koker van Mazzel. “We gaan starten met een zeefdruk-atelier. Er zijn echter wel voorwaarden aan de subsidietoekenning verbonden. We hebben minimaal 25 jongeren tussen de 12 en 18 jaar nodig die deelnemen en er acht weken lang twee tot drie uur aan willen besteden. Voor deelname krijgen ze een cadeaubon van 100 euro. Ze moeten er iets van leren en met wat ze geleerd hebben moeten ze iets terug doen voor de maatschappij. Best wel veel eisen die normaal gesproken best wel moeilijk te realiseren zijn als je verveling van jongeren tegen wilt gaan. Toen bedacht ik me dat als we jongeren leren iets te maken met de handen, wat ook nog eens nuttig is om te kunnen, dan kunnen zowel zij als wij er voordeel mee doen. Zelf T-shirts maken is voor hen leuk. Als je eens een paar T-shirts nodig hebt voor iets kan dat zo gemaakt worden, dan is dat relatief goedkoop te doen. Dat is anders best wel duur. Ook wij hebben als Mazzel wel eens bedrukte T-shirts nodig. Het is nog hartstikke leuk ook.”

Dankzij

subsidie is

er budget om

alle benodigde

spullen aan te

schaffen

Budget
Er is vanwege de subsidie budget om alle benodigde spullen aan te schaffen, zoals raamwerken, et cetera. “En we gaan bedrukken op goede materialen. Jongeren gaan zelf ontwerpen. Het gehele proces van A tot Z, van meedenken wat er op de shirts moet komen tot en met bedrukken. Het moeten maatschappelijke zaken zijn, maar er is ook volop ruimte voor humor. Het mag over corona gaan, het kan over racisme gaan, of hoe mooi de Achterhoek is. Het is leuk dat we op die manier de kennis bij Mazzel in huis halen en houden. Als er een groepje jongeren is die het leuk vindt kunnen ze daar mee doorgaan na de cursus. Als er nieuwe ideeën zijn dan kunnen ze dat maken. We kunnen de shirts op een eigen website plaatsen en ze verkopen voor een klein bedrag. Er zijn al lijntjes met het Marianum om animo te kweken. Zelf ga ik ook deelnemen. Altijd handig.”

Deelname aan dit project behelst acht workshops. De workshops vinden plaats op vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur bij Sociaal cultureel centrum Den Diek in Lichtenvoorde. De data zijn terug te vinden op Facebook en de website.


facebook.com/alsjemazzelhebt

www.alsjemazzelhebt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant