Edwin Kok: ‘Dit is wat we bedoelen met ‘op verhaal komen in de Achterhoek’

OOST GELRE- De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

door Kyra Broshuis

Deze week zijn we op pad met Edwin Kok en zijn partner Audrey Boschker. Edwin is als geboren en getogen Grollenaar al jaren woonachtig in Lichtenvoorde en Audrey is een echte Lichtenvoordse. De twee sportievelingen wandelen de 12 kilometer lange Droebelroute die door en om Zieuwent loopt. Droebels zijn groepjes dicht bij elkaar liggende boerderijen, omgeven door laag gelegen weilanden die ‘s winters veelal onder water stonden. De route loopt langs de mooiste droebels in en rond Zieuwent. Edwin (53) weet alles van het toeristische aanbod in de Achterhoek; hij schreef ooit zijn scriptie over het toerisme in de Achterhoek en werkt al sinds 1990 in de branche. Eerst bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, daarna bij het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en sinds 2012 voor de Euregio. Daar is hij als projectmanager verbonden aan het grensoverschrijdend bureau voor toerisme. “Wij willen de drempels van de grens verlagen en de samenwerking tussen Nederland en Duitsland stimuleren.”

Aangenaam verrast
Edwin en Audrey zijn aangenaam verrast door de Droebelroute: “We lopen altijd veel maar meestal ‘gewoon’ in Lichtenvoorde. Deze route is zo mooi en zo dichtbij. De route is goed aangegeven en de kerkepaden zijn prachtig en uitstekend onderhouden. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en overal zie je de kathedraal van de Achterhoek boven het landschap uitsteken. We hebben schotse hooglanders gezien, eekhoorns, vlinders en ezels. Het is vooral een hele relaxte route, je komt echt op verhaal. Dat vind ik overigens nog steeds de beste slogan die we in de Achterhoek gehad hebben: ‘Je komt op verhaal in de Achterhoek’.

Nergens afval
Het duo is lovend over de schoonheid van het landschap. “Het is hier natuurlijk prachtig maar het valt echt op dat het zo schoon is overal. Je komt nergens afval tegen en je vergaapt je aan de prachtige boerderijen onderweg. Die staan er keurig verzorgd bij.” Edwin is altijd al trots geweest op de Achterhoek en dat draagt hij ook in zijn werk graag uit. “Vanuit Duitsland is er steeds meer belangstelling voor dit gebied. Het flexibele knooppuntensysteem en de vele vrijliggende fietspaden, zoals we dat hier hebben, kennen ze daar nauwelijks. We zijn in Nederland helemaal ingericht op fietsers. In Duitsland is dat veel minder het geval. Het knooppuntensysteem wordt overigens in 2021 ook ingevoerd in de aangrenzende Duitse regio´s Münsterland en Grafschaft Bentheim. De Duitsers vinden ons land gemoedelijk. De Nederlandse kust is van oudsher een trekpleister maar het oosten van het land wordt steeds meer gevonden en bezocht. Duitsland heeft andere vakanties en feestdagen en is dus voor veel toeristisch ondernemers heel interessant. Het is dan wel eens jammer om te zien dat nog steeds menige toeristische ondernemingen bijvoorbeeld geen website in het Duits hebben en deze markt niet actief bewerken. Er liggen daar nog zoveel kansen maar je moet er wel iets voor doen. Met de Euregio ondersteunen we de ondernemers daarin en brengen we de toeristische mogelijkheden onder de aandacht met de campagne ´das andere Holland`.”

Zelf ook de bijzondere Droebelroute lopen of fietsen? De route is verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Volgende week fietst Linda Commandeur de route ‘Langs Kerken, Kruisen en Kapelletjes’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden