Dhr. Ten Holder (rechts) rust even uit. Hij arriveerde zojuist op zijn nieuwe woonadres. Debbie Kok (links) verwelkomt de bewoners. Foto: Dinès Quist
Dhr. Ten Holder (rechts) rust even uit. Hij arriveerde zojuist op zijn nieuwe woonadres. Debbie Kok (links) verwelkomt de bewoners. Foto: Dinès Quist

Bewoners Antoniushove verhuizen naar tijdelijk woonzorgcentrum

LICHTENVOORDE - Drie dagen lang stond Antoniushove in het kader van de grote verhuizing. Ruim tachtig bewoners verhuisden naar een tijdelijke huisvesting aan de Kievitstraat. De verhuizing was tot in de puntjes voorbereid en is zonder problemen verlopen. De bewoners genoten op de dag van verhuizing van een gezellig programma bij zalencentrum ‘t Zwaantje.

Door Dinès Quist

De data 22, 23 en 24 september stonden rood omcirkeld in de agenda’s van Careaz Antoniushove. Het was de driedaagse van de grote verhuizing. Elke dag werden er ruim 25 bewoners verhuisd naar hun nieuwe appartement in de tijdelijke huisvesting van Antoniushove. Het oude verzorgingshuis dat dateert uit 1987, maakt plaats voor een nieuw woonzorgcentrum. Twee jaar lang zal de tijdelijke huisvesting onderdak bieden aan de bewoners.

Al voor dag en dauw werden de bewoners gewekt. Om 8:00 uur zit iedereen al gepoetst en gestreken achter zijn eerste kopje koffie bij ‘t Zwaantje. “Ik werd al om kwart voor zes gewekt”, vertelt één van de bewoonsters, “dan is de dag wel lang. Maar er wordt goed voor ons gezorgd hoor.” Een dagvullend programma met live muziek en een bingo zorgt voor vermaak. Een clubje dames zit rond 10:30 uur al achter een glaasje witte wijn. “Vandaag mag het”, lacht één van de dames, “en de verhuizing laten we maar over ons heen komen.” Instemmend beaamt een andere dame: “Het komt allemaal goed, als vanavond mijn bed maar opgemaakt is.”

Verhuizen als een geoliede machine
“We zijn goed voorbereid,” vertelt Mireille Wopereis, coördinator informele zorg. “Iedereen heeft zijn eigen taak, zowel het verzorgend personeel als de mantelzorgers. Zodra de bewoners uit het pand zijn, gaat het verhuisbedrijf aan de slag. Om 16.00 uur komt van elke bewoner een mantelzorger in ‘t Zwaantje en dineert mee en om 18.00 uur nemen ze de bewoner mee naar zijn nieuwe woning. Een tweede mantelzorger pakt ondertussen de spullen uit en richt de nieuwe kamer in.” Een strakke planning zorgt ervoor dat er niet teveel mensen in het pand zijn. Verhuizers, mantelzorgers en bewoners kruisen elkaar zo min mogelijk. “We weten wie er wanneer in het pand is.”

“Dag kamertje”
Careaz heeft alles uit de kast getrokken om de verhuizing voor de bewoners zo ontspannen mogelijk te maken. Desondanks heeft een enkeling moeite met afscheid nemen van zijn oude kamer, waar ze soms al meer dan tien jaar woonden. Een bewoner kijkt op de dag van zijn verhuizing nog één keer achterom en zwaait met natte ogen, “Dag kamertje”. Een treurig aanblik hebben de leeggehaalde kamers, en het altijd zo levendige Grand Café klinkt hol. Wopereis vertelt, “De bewoners worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald, dat is best emotioneel en of ze hier ooit weer terugkomen weten ze niet.” Begin oktober wordt er begonnen met het slopen van het pand. De nieuwbouw start begin 2021.

Warm welkom
Wanneer de bewoners aankomen in het nieuwe pand, wacht hen een warm welkom. Ballonnen versieren een welkomstbord en bloemen fleuren het Grand Café op. Het welkomstcomité bestaat uit vertrouwde gezichten die de bewoners naar hun plek helpen. De inrichting is opgebouwd uit de oude vertrouwde meubels. Daarmee ziet de nieuwe plek er, als vanouds, gezellig uit. Ook is de kapsalon meeverhuisd evenals het winkeltje. Het tijdelijke pand heeft een aantal voordelen ten opzichte van het oude woonzorgcentrum. Elke afdeling heeft een eigen huiskamer, de gangen zijn breder, er is airconditioning en meer licht.

Nieuwe ontwikkelingen|
Er is een open keuken waar de maaltijden verwarmd zullen worden. Het bereiden van de maaltijden wordt uitbesteed. “We zetten steeds meer stappen richting maatwerk,” vertelt Wopereis. “Daarbij hoort ook dat de bewoners de mogelijkheid krijgen om de warme maaltijd naar wens ‘s middags of ‘s avonds te nuttigen. Daar kunnen we met deze vorm van maaltijdvoorziening al mee beginnen. Om de rust te bewaren gaan we de komende twee jaar zoveel mogelijk op de zelfde voet verder. We gebruiken deze periode om ons buigen over de ontwikkeling van de nieuwbouw. Dat wordt een leuke uitdaging.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden