Susan Roerink van Studiepunt Oost Gelre biedt kinderen ondersteuning bij het plannen en structureren van het huiswerk d.m.v. het aanleren van verschillende studievaardigheden. Foto: Kyra Broshuis
Susan Roerink van Studiepunt Oost Gelre biedt kinderen ondersteuning bij het plannen en structureren van het huiswerk d.m.v. het aanleren van verschillende studievaardigheden. Foto: Kyra Broshuis

‘Als je op de juiste manier leert, gaat alles veel makkelijker’

Algemeen

OOST GELRE - Studiepunt Oost Gelre is een praktijk voor onderwijsondersteuning die kinderen ondersteuning biedt bij het plannen en structureren van het huiswerk d.m.v. het aanleren van verschillende studievaardigheden.

Door Kyra Broshuis

In haar werk als remedial teacher in het voortgezet onderwijs ziet ze het vaak; kinderen die moeite hebben met de omschakeling van groep 8 naar de brugklas en kinderen die moeite blijven houden met plannen en het maken van het huiswerk. Met haar ervaring als docent en remedial teacher wil Susan Roerink deze kinderen, en hun ouders, een steuntje in de rug geven.

Aanleren van studievaardigheden
Het gaat niet om huiswerkbegeleiding, zo benadrukt Susan, maar om het aanleren van studievaardigheden. “Ik kijk naar het leerproces en maak de leerlingen duidelijk waar het om gaat. De juiste informatie uit de lesstof halen én die kennis dan ook kunnen toepassen. Het is jammer dat kinderen vastlopen omdat ze het overzicht missen. Daar wil ik ze graag bij helpen.” Susan maakt met haar praktijk Studiepunt Oost Gelre gebruik van specifieke trainingen. “Dat zijn bestaande trainingen die zeer succesvol gebleken zijn, waarin de verschillende facetten van ‘het leren leren’ stap voor stap worden aangeboden. Een werkboek is onderdeel van de training. Voor kinderen in groep 7/8 of in de brugklas is de training ‘Op weg naar de brugklas’ bedoeld. Dit is een korte training waarin het kind wordt voorbereid op de overstap naar het voorgezet onderwijs. Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid die bij alle vakken terugkomt. Dat begint al in groep 5 van de basisschool. Voor kinderen die hier moeite mee hebben is er de training ‘Alle teksten de baas’. Door 6 stappen te volgen krijgen ze overzicht in teksten. Alle trainingen worden in kleine groepen gegeven bij Cultureel centrum Den Diek in Lichtenvoorde.

Zelfstandig verder
Voor leerlingen op het voortgezet onderwijs is er de training ‘Snel leren is leuk leren’ waarbij snellezen een belangrijk onderdeel is. De overige onderwerpen komen in een logische opbouw aan bod waardoor de leerlingen snel zelfstandig verder kunnen. “Omdat er in kleine groepen gewerkt wordt, leren kinderen van elkaar en merken ze ook dat ze niet de enige zijn. Het is helemaal niet gek als het niet meteen lukt”, legt Susan uit. Ook voor ouders kan het huiswerk een obstakel zijn. Want wanneer ben je als ouder aan het helpen en wanneer ga je een stap verder. En wil en kun je dat eigenlijk wel? Voor die ouders wordt er een interactieve avond georganiseerd: Het obstakel dat huiswerk heet.

Een kunst
Studiepunt Oost Gelre geeft handige en bruikbare tips en leert kinderen belangrijke studievaardigheden aan met als doel zelfvertrouwen en plezier in leren te bevorderen. Natuurlijk zijn er kinderen die er nooit plezier aan zullen beleven maar de grootste weerstand kan wel worden weg genomen. Als de kinderen op de juiste manier leren, gaat het veel makkelijker. Voor Susan staat de persoonlijke begeleiding voorop, vertelt ze. “Veel kinderen hebben meer in hun mars dan dat ze laten zien. Het toepassen van de kennis is een kunst, dat wil ik ze graag leren!”

Wilt u meer weten over wat Susan Roerink voor uw kind kan betekenen? Op www.studiepuntoostgelre.nl kunt u lezen welke trainingen er gegeven worden en hoe u contact kunt opnemen.

Studiepunt Oost Gelre
Susan Roerink
v d Meer d Walcherenstraat 16
7131EN Lichtenvoorde
info@studiepuntoostgelre.nl
www.studiepuntoostgelre.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna