Afbeelding

Perskop

Algemeen

Perskop

Ook zo genoten van de persconferentie van minister-president Mark Rutte maandagavond over de aangescherpte coronamaatregelen?

Die man wordt maar niet ouder, hij komt maar niet in de risicogroep. Hij wordt alleen maar wijzer, volgens sommigen. Hij begint wel steeds meer te lekken: uren voor een persconferentie weet je al wat hij gaat zeggen.
Om positief te beginnen: ik vond het best duidelijk allemaal. Ik heb het helemaal gevolgd, ik heb niet eens op de schoenen van Hugo de Jonge kunnen letten. Ik heb dus eigenlijk geen klachten in mijn hoedanigheid van communicatiedeskundige (autoaanvulfout, ik bedoel: als columnist). En als ik klachten zou hebben, zou ik netjes thuisblijven.

Dat thuisblijven is voor mij heel makkelijk, want voor een eenmanszakenman die vanuit huis werkt, is er geen verschil tussen thuis en kantoor. Ik heb natuurlijk wel een aparte werkruimte, met een eigen ingang (mocht iemand van de belasting deze column toevallig lezen: als ik aftrek, trek ik verantwoord af).
Ik zit hier trouwens net verschrikkelijk te hoesten, terwijl ik dit typ. Ik kan door de druppels op het scherm de tekst bijna niet meer lezen. Dus het kan zijn dat er wat rare dingen in staan.

Ik was intussen mijn handen wel stuk, zoals meneer Rutte zei dat we moeten doen. Tot bloedens toe. Met handalcohol, dan krijg ik overdag ook al mijn portie op dat gebied.
En 's avonds ga ik verder in de Oost Gelrese horeca, direct na het avondeten. Want die arme horecaondernemers moeten de komende tijd al om 22.00 uur dicht en mogen minder klanten ontvangen, zelfs als de ruimte groot genoeg is voor meer mensen op anderhalve meter. Handig: het aantal openingsuren beperken, zodat de druk op de overgebleven openingsuren nog groter wordt. Nou ja, Mark is een historicus, geen econoom of viroloog (ik ook niet, niet eens historicus).

De horecaondernemers hebben gewoon pech dat ze geen burgemeesters zijn (ik heb het niet over onze burgemeester en ook niet die van Berkelland*!). Zoals het burgervadergenie Weterings van Tilburg, in het Mekka van de Nederlandse coronacrisis: Brabant. Hij had niet verwacht dat er zoveel mensen op de voetbalwedstrijd van Willem II op een groot scherm zouden afkomen, hij had verwacht dat de voetbalfans zich netjes aan alle regels zouden houden. Het was een verkeerde inschatting, hij heeft een soort excuses aangeboden, en doorrrr.
Als horecaondernemer word je gestraft voor het gedrag van een deel van de gasten, al dan niet bij jouw eigen bedrijf. Maar als burgemeester (ik heb het niet over onze burgemeesters!) zeg je gewoon dat het aan de gasten ligt.

Ik had gehoopt dat Mark en Hugo het daar nog wel even zouden hebben, wat zelfkritiek over de (gemeentelijke) overheid. Maar nee. Ik neem aan dat erover geappt is tussen burgemeester Weterings en de pas gehuwde minister Grapperhaus.
Daarover volgende week, ik ga nu gauw verder met mijn zoektocht naar het vertrouwen in de overheid, ik heb het gehad, maar waar ik het heb gelaten?

*voor de Beltrumse lezers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant