Michiel Wopereis (links) leidt de bezoekers aan de hand van foto's, kleding en accessoires langs 10 jaar Mary Miracle. Foto: Rick Mellink
Michiel Wopereis (links) leidt de bezoekers aan de hand van foto's, kleding en accessoires langs 10 jaar Mary Miracle. Foto: Rick Mellink

Jubileumfeestje Mary Miracle mondt uit in intieme expositie

Algemeen

LICHTENVOORDE - Geen zaal 'vol' belangstellenden. Geen flitsende filmcompilatie van tien jaar aan beeldmateriaal. Geen hilarisch interview door Grollenaar Willem te Molder. Michiel Wopereis had het jubileumfeestje van zijn alterego Mary Miracle strikt coronaproof voorbereid maar door de aangescherpte maatregelen kon de tiende verjaardag van Achterhoeks bekendste dragqueen toch geen doorgang vinden. Een teleurstelling voor Michiel maar ook voor alle geïnteresseerden die zich verheugd hadden op een bijzondere avond. De expositie bij Lokalen kon, in aangepaste vorm, nog wel doorgaan.

In kleine groepjes van maximaal vier personen leidde Michiel verspreid over drie dagen tientallen belangstellenden rond langs een keur aan foto's, kleding, pruiken en accessoires. Een 'walk down memory lane', die start bij het dertigste verjaardagsfeestje van Michiel waarbij de gasten waren uitgedost als lid van de andere sekse. Een thema dat tien jaar later is uitgegroeid tot een professionele dragqueenact met meerdere artiesten en een vaste producer.

Tijdens Michiels uitleg, een verhaal doorspekt met smeuïge details over de hoogte- en dieptepunten van zijn tienjarig artiestenjubileum, was er ook ruimte voor verdiepende gesprekken. "Dat is toch wel het mooiste aan tien jaar Mary Miracle", vertelt Michiel, "Dragqueens zijn een grensverleggende kunstvorm die niet gebonden is aan regels. Een dragqueenoptreden doet iets met mensen, lokt een reactie uit. Maar door er zelf normaal over te doen doorbreek je taboes rondom gender-issues en seksuele geaardheid. Zo wordt het voor anderen ook makkelijker om daar over te praten. Mooi dat Mary Miracle daar aan heeft mogen bijdragen."

Helaas is de expositie niet meer te bezichtigen voor belangstellenden. Medio volgend jaar zal - mits de situatie het toelaat - het evenement 'Tien jaar Mary Miracle' waarvan de expositie onderdeel is, alsnog plaatsvinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant