Kunstenaar Paul Wieggers en pandeigenaar Anke Pothoven poseren voor de muurschildering. Foto: Rick Mellink
Kunstenaar Paul Wieggers en pandeigenaar Anke Pothoven poseren voor de muurschildering. Foto: Rick Mellink

Paul Wieggers laat oude tijden herleven op de Driehoek

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het is de lokale kunstenaar Paul Wieggers uit Lichtenvoorde die dit keer tekent (letterlijk) voor de vijfde grote muurschildering van het project StreetArt van 'Geef Lichtenvoorde kleur'. Op de zijmuur van doehetzelfzaak Hubo aan de Aaltensweg, kruising de Driehoek, siert zijn werk de entree van het centrum waarmee tegelijkertijd een mooi stukje cultuurhistorie zichtbaar wordt.

Paul Wieggers is beeldend kunstenaar uit Vragender maar in de Keistad vooral bekend als ontwerper van corsogroep Teeuws. Met zijn muurschildering heeft hij de historie van deze plek zichtbaar willen maken. De thema's water en landschap komen terug in het ontwerp. Paul vertelt: "Wat je op de muur ziet, zijn geschilderde fragmenten met als onderwerp een foto uit 1966 en een ets uit de 18de eeuw. Het linkse fragment heeft een foto uit 1966 als onderwerp met de watermassa bij de Driehoek na een hevige regenbui. Een plek die vaker blank is komen te staan, omdat Lichtenvoorde hier laag ligt." De foto is opgenomen in de collectie van de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde. Zichtbaar is nog de CO.OP-winkel die inmiddels is gesloopt. Met de aanpassingen die na 2010 zijn gedaan, moet de overlast tot het verleden behoren. Paul vervolgt: "Het rechtse onderwerp betreft een fragment van een ets die in de 18de eeuw is gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Jan Peeter Verdussen. Deze bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum en heeft als titel 'Ruiters met paarden bij een doorwaadbare plaats'. Een doorwaadbare plaats in een rivier of moeras noemen we ook wel een 'voorde'. Zo zijn diverse plaatsnamen ontstaan met het woord 'voorde' er in. Zoals Bredevoort, Amersfoort, het Duitse Erfurt, het Engelse Oxford en natuurlijk Lichtenvoorde."

Een duurzame invulling
De muurschildering is tot stand gekomen met medewerking van familie Pothoven, eigenaren van de Hubo-winkel aan de Aaltenseweg. Al een tijd geleden reageerden zij enthousiast op een oproep op social media waarin Street Art-projectleider Natasja Scharenborg pandeigenaren in het centrum opriep een gevel ter beschikking te stellen voor een kleurrijke muurschildering. "Het pand van familie Pothoven is een prachtige en zichtbare plek. Deze plek bij de Driehoek, de entree van het centrum waar meerdere wegen samenkomen, lag jarenlang brak en nu waren er plannen om het te vergroenen. Een uitgelezen kans voor Geef Lichtenvoorde Kleur hier een kunstzinnige draai aan te geven. Dyon Temming van Het Buitenburo heeft voor deze plek een ontwerp gemaakt waarbij een duurzame invulling met oog voor wensen van de eigenaren en de cultuurhistorie van Lichtenvoorde het uitgangspunt waren. Samen met de muurschildering van Paul Wieggers levert dat een prachtig resultaat op waarvan we hopen dat de inwoners en bezoekers van Lichtenvoorde echt zullen genieten."

Bent u eigenaar van een pand in het centrum van Lichtenvoorde en wilt u meer informatie over het project StreetArt van Geef Lichtenvoorde Kleur? Neem contact op met Natasja Scharenborg via natasja@vantastisch.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant