Kampioenschap van de zwemploeg in de Nationale zwemcompetitie 2017-2018. Foto: Raymond Wopereis
Kampioenschap van de zwemploeg in de Nationale zwemcompetitie 2017-2018. Foto: Raymond Wopereis

Plezier resulteert in goede prestaties bij ZPC Livo

Algemeen

VRAGENDER - Livo is een vereniging waar al vijftig jaar de drie kernwoorden 'Plezier, Prestatie en Binding' als een rode draad doorheen lopen. Daarbij is plezier in zwemmen en waterpolo de basis. In dit tweede deel '50 jaar ZPC Livo' één van de belangrijkste pijlers van de club: de zwemtak.

Het eerste levensteken van de zwemtak van de vereniging is bekend op 16 augustus 1970. Toen vond de Vierkamp plaats in het natuurbad 't Meeken in Vragender. Livo trainde in die tijd in Varsseveld, zonder dat het eigenlijk een officiële vereniging was. Aan het eind van de wintertraining, medio april 1971, werden in Varsseveld trainingswedstrijden gehouden. 's Zomers werd er hard getraind in 't Meeken en in de winter werd er uitgeweken naar Varsseveld. In Lichtenvoorde vonden de zogenaamde droogtrainingen, trainingen met halters, plaats. In 1971 werden ook reeds de eerste clubkampioenschappen gehouden. De prijsuitreiking vond in de beginjaren plaats tijdens de ledenvergadering. Later gebeurde dit tijdens de kampioenschappen zelf.

Toen in september 1974 het nieuwe binnenbad in gebruik genomen kon worden, kon Livo ook deelnemen aan de Gelderse zwemcompetities. In 1975 kwam Livo uit in de D-competitie. De jaren erna klom de zwemselectie van de D- naar de uiteindelijke A-competitie. In 1977 kon voor de eerste keer deel genomen worden aan Speedojaargang-wedstrijden. Dit waren de wedstrijden voor de beste zwemmers van het district. Dat 1980 een topjaar was blijkt wel uit de prestaties. Livo kwam maar liefs achtmaal voor in de beste tien van Gelderland.

Uiteraard ging niet altijd alles van een leien dakje. Begin jaren '90 was het zwemmen binnen Livo op sterven na dood. Door grote inzet van een aantal leden werd het zwemmen nieuw leven ingeblazen. Het wedstrijdzwemmen kwam weer in opmars en door de fanatieke zwemleden en de enthousiaste en gedegen begeleiding werd al snel het ene succes na het andere behaald. De jeugdpromotiebeker werd jarenlang achter elkaar gewonnen, maar het ultieme hoogtepunt was wel het kampioenschap in de A-competitie in 2000.

Vanaf 1996 staat Livo op de nationale zwemlijst, was het Judith van Ooijen specialiste op de schoolslag die als eerste dit niveau bereikte, met recht werd zij Nationaal Kampioene bij de Speedojaargangwedstrijden. In 1997 zwommen maar liefs zeven jeugdzwemmers in de Nederlandse top-tien. Ook werd de jeugdploeg in datzelfde jaar tiende van Nederland. In het seizoen 1999-2000 promoveerde de zwemploeg van Livo naar de hoofdklasse. In dat seizoen werden er vijf medailles op het Nederlands Kampioenschap behaald. In de huidige nationale zwemcompetitie doet de zwemploeg het ook goed. Zo werd in 2018 het kampioenschap behaald in de tweede klasse Regio Oost en promoveerden zij naar de eerste klasse Regio Oost.
Niet alleen goede teamresultaten werden er behaald, maar ook waren er prachtige individuele prestaties bij de Gelderse Kampioenschappen, de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen en de Nederlandse Senior kampioenschappen. Het bij het Nederlandse volk bekendste Livolid is zwemmer Arjan Knipping, die momenteel een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op zak heeft.
Er zwemmen ook leden bij Livo, die niet meedoen aan wedstrijden, de Recreanten en Recre-actieven. De recreantengroep bestaat binnen Livo al vanaf oktober 1974. De huidige groep, in de leeftijd van 59 tot en met 86, traint al 26 jaar op hetzelfde tijdstip met dezelfde trainer. De Recre-actieven trainen al vanaf 2000 elke maandagavond. Het verschil met de recreanten is, dat deze groep meer de nadruk legt op conditietraining en verbeteren van de zwemslagen.

Voor jong en oud is er binnen Livo plek om aan zwemmen te doen. Plezier in zwemmen, resulteert vanzelf in goede prestaties in wedstrijden en trainingen. Volgende keer deel 3: Waterpolo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant