Peter Sluiter onthult de penning tijdens de presentatie in de Oude Mattheüs in Eibergen. Foto: Rob Stevens
Peter Sluiter onthult de penning tijdens de presentatie in de Oude Mattheüs in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Kandidaten gezocht voor Willem Sluiterprijs

Algemeen

ACHTERHOEK - ‘Waer iemant duisent vreugden soek, Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek’. Deze bekende spreuk is van dichter en predikant Willem Sluiter (1627-1673). De spreuk, die volgens velen aan de wieg staat van de geboorte van de Achterhoekse identiteit, staat op de zijkant van de Willem Sluiterpenning. Deze penning, een prijs voor wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, werd dinsdag voor het eerst gepresenteerd. Daar was ook Gerwin Nijkamp bij aanwezig, hoofdredacteur van het Achterhoek Nieuws. Hij maakt deel uit van de jury die verantwoordelijk is voor toekenning van deze prijs aan iets of iemand met grote verdienste voor Willem Sluiters geliefde Achterhoek.

Door Rob Stevens

Gerwin Nijkamp is zeer vereerd dat hij is gevraagd voor de breed samengestelde jury die de prijs toekent. De jury bestaat, naast de hoofdredacteur van Achterhoek Nieuws, uit voorzitter Diana Abbink, die als projectleider identiteit werkt voor het Erfgoedcentrum-Achterhoek en Liemers en ook voorzitter is van de Dialectkring Achterhoek en Liemers; Gerda Brethouwer (onder andere directeur van het Nationaal Onderduik Museum in Aalten), Ester van de Haar (bestuurder Gruitpoort en Cultuurbedrijf Doetinchem en kwartiermaker Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek), Angelique Krüger (televisiepresentator bij Omroep Gelderland en freelance dagvoorzitter bij allerlei gelegenheden), Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur van Betaald Voetbal De Graafschap BV), Sebastiaan Roes (hoogleraar rechtsgeleerdheid te Nijmegen en Achterhoeks dichter). Nijkamp heeft onlangs kennis gemaakt met de overige juryleden.Hij vertelt: “De jury bestaat uit mensen die allemaal hun wortels hebben in de Achterhoekse samenleving. Door Achterhoek Nieuws heb ik een goed overzicht van de Achterhoek. Iedereen die benaderd werd voor de jury zei spontaan: ‘Ja’. Ik dus ook. Vanaf het eind van dit jaar buigen we ons als jury voor de eerste keer over degenen die voorgedragen worden voor deze prijs. Iets of iemand voordragen kan via de website www.willemsluiterprijs.nl. Wij stellen daaruit een shortlist samen. Tijdens een plechtigheid wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Die krijgt dan vijfduizend euro, een juryrapport én de Willem Sluiterpenning. De eerste uitreiking is zaterdag 20 maart 2021. Het is niet alleen een eer om deze prijs te ontvangen, voor mij is het net zo eervol deel uit te mogen maken van de jury die deze prijs toekent.”

De prijs en de penning worden bekostigd uit het legaat van Bennie te Vaarwerk, wiens idee het ook was. De prijs wordt één keer in de vijf jaar uitgereikt. Te Vaarwerk was een groot kenner van de Achterhoekse geschiedenis, met name van de heerlijkheid Borculo. Al op jonge leeftijd verdiepte hij zich in historische archieven. Hij werd later adjunct-archiefinspecteur van de provincie Gelderland. In 2018 regelde hij op zijn sterfbed nog de formatie van een bestuur voor de Willem Sluiter-stichting. Zijn wens was ook dat de Noordijkse kunstenaar Anton ter Braak de penning zou ontwerpen. Deze ontwierp ook de plaquette die ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee in de Grote Kerk in Zwolle hangt.

Peter Sluiter, een verre nazaat van Willem Sluiter, was dinsdag ook aanwezig. Hij vertelt: “Ik ben directe familie, alleen acht generaties jonger. Mensen spreken me nog wel eens aan op mijn achternaam. Dan blijkt dat ze mij niet kennen, maar wél Willem Sluiter.” Hij onthulde dinsdag de penning die bij de prijs hoort waarop de afbeelding van Willem Sluiter is te zien met een tafereel dat het bekende Achterhoekse coulisselandschap symboliseert. Volgend jaar zal de penning dus voor het eerst in de handen van een persoon of instelling komen die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor promotie van de Achterhoek.


www.willemsluiterprijs.nl

 Video: Rob Stevens

De Willem Sluiterpenning. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant