Rechts: Desirée Heerdink, links: Kirsty Kruisselbrink. Foto Verona Westera

Rechts: Desirée Heerdink, links: Kirsty Kruisselbrink. Foto Verona Westera

Oriolus: samen omgaan met kanker

Algemeen

Inloophuis voor lotgenoten-contact, informatie en begeleiding voor Oost Achterhoek

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Zo'n 2,5 jaar wordt er al gewerkt aan het plan voor een inloophuis, maar in januari is het zover en wordt Inloophuis Oriolus geopend. Het is een plek waar mensen terecht kunnen die met kanker te maken krijgen. Niet alleen kankerpatiënten, maar ook hun naasten of nabestaanden kunnen straks binnenlopen op Beatrixpark 1, naast het SKB, voor een gesprek met ervaringsdeskundigen of lotgenoten. "Mensen die je echt kunnen begrijpen", aldus coördinator Desirée Heerdink.

Oriolus is een stichting en draait volledig op vrijwilligers. De bestuursleden zijn: voorzitter: Ilse Saris, penningmeester: Gerard Dolfing, secretaris: Nicole Nijmeijer.
Oriolus is de Latijnse naam voor de Wielewaal, is op de website van de stichting te lezen. 'Een zeldzame vogel die voorkomt in de Achterhoek en symbool staat voor positieve energie en dat willen we de gasten graag meegeven.'
"We willen mensen helpen de regie over hun eigen leven weer terug te vinden", voegt Desirée daar aan toe.

Desirée Heerdink is als vrijwilliger actief voor de Borstkankervereniging. "Bij inloop van de Borstkankervereniging hoorde ik echt schrijnende verhalen. Niet alleen van kankerpatiënten, maar ook van ex-patiënten. Voor de omgeving is het soms moeilijk te bevatten. Ook als je genezen bent is het niet zo dat de ziekte uit je leven verdwenen is. Na het medische traject is er geen echte nazorg. Dat zou er wel echt moeten zijn. Met het inloophuis willen we hier aan bijdragen", legt Desirée uit. Zij begon dan ook 2,5 jaar geleden met het uitwerken van het plan voor Oriolus. "Ik ben aan de slag gegaan vanuit een passie, vanuit mijn hart, maar op een gegeven moment liep ik vast."

Op dat moment ontstond ook het contact met Kirsty Kruisselbrink. Kirsty werkte 20 jaar als bestralingsdeskundige op de Radiotherapie afdeling in Enschede. "Ik merkte dat vanuit de patiënten de behoefte er was voor een plek als een inloophuis, zoals dat er nu komt", legt Kirsty uit. "Ook vanuit mijn eigen directe omgeving bemerkte ik dat er een gemis op het gebied van nazorg en informatie. Vanuit mijn werk kende ik de inloophuizen en na een bezoek aan het inloophuis in Zwolle was ik overtuigd dat zo’n voorziening ook voor de gehele regio Oost Achterhoek beschikbaar moet zijn. Daarom ben ik gaan kijken bij diverse inloophuizen. In Zwolle was een inloophuis, opgezet door Corine den Hollander, waarbij een verbinding was met het ziekenhuis. Dit willen we ook realiseren bij het inloophuis in Winterswijk", verduidelijkt Kirsty. "Hiermee willen we ook een drempel wegnemen. Vanuit het ziekenhuis kan worden doorverwezen naar Oriolus, dat is dan een deur verder in feite. Daarmee is de drempel minder groot dan dat je nog eerst naar een andere locatie moet gaan."

Brief
Kirsty laat een brief zien van een mevrouw die darm- en longkanker, met uitzaaiingen heeft. "Deze mevrouw zegt precies waarom Oriolus er moet komen", verklaart ze. In de brief staat: 'Het was een heel intensieve periode. De medische ondersteuning was uitstekend: zorgzaam personeel en artsen die met al mijn vragen aan de slag gingen. De ondersteuning door mijn eigen netwerk (vrienden en familie) was ook heel fijn. En toch miste ik iets, vanaf het begin. Ik merkte dat ik de behoefte had aan mentale ondersteuning. En vooral dat ik wilde praten met mensen in een vergelijkbare situatie. Er bleek een inloophuis in Doetinchem te zijn, maar mijn gezondheidstoestand liet autorijden naar Doetinchem (nog) niet toe. Ik vond het ook lastig om de weg in kankerland te vinden als het om die niet directe medisch zaken ging.' Verder schrijft deze mevrouw: 'Bij vrienden en familie merk ik dat ik niet altijd het begrip krijg dat ik nodig heb.(...) En bij vrienden en familie speelt ook hun verdriet over mijn ziekte en mij straks gaan missen, een rol. Ik denk dat lotgenoten makkelijk dingen herkennen en met mij kunnen praten over hoe zij daar mee omgaan. Ik heb meteen al profijt van het contact met Desirée en Kirsty gehad.'

Informatie
Naast de inloopfunctie en het lotgenotencontact wil Oriolus ook mensen voorzien van informatie. "Het is de bedoeling dat er lezingen en themabijeenkomsten gehouden gaan worden", vertelt Kirsty. Er wordt een spreekkamer gerealiseerd, met een boekenkast vol informatie, er komt een kantoorruimte, maar ook een woonkamer voor ontmoetingen of een gezellig samenzijn. Verder komt er een behandelkamer waar onder andere massages gegeven gaan worden. "Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zo gaan we bijvoorbeeld wandelen, intuïtief schilderen en komt er een workshop ‘veerkracht’," voegt Desirée toe. "Het is geen buurthuis", benadrukt Kirsty. "Mensen lopen binnen met een vraag of behoefte en de vrijwilligers begeleiden de gasten daarin verder."

In januari gaan de deuren open. Op dit moment wordt er nog gebouwd en verbouwd. "Vervolgens kan er ingericht worden", weet Desirée. "Het wordt een sfeervolle plek met veel accenten in groen. Groen als buiten, als de bomen die de zuurstof maken om van te leven."

Wie een bijdrage wil leveren aan inloophuis Oriolus kan contact opnemen via mail, of kijk op de website of Facebookpagina: Oriolus-Achterhoek. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden en ook donaties zijn erg welkom.


www.oriolus-achterhoek.nl

info@oriolus-achterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant